Tag: groningen

Ennemaborg Midwolda

Ennemaborg Midwolda. Open Monumentendag 2021

De Ennemaborg Midwolda is een fraaie Groninger Borg in eigendom van het Groninger Landschap. De borg stamt uit de veertiende eeuw en is in de achttiende eeuw ingrijpend verbouwd. Achter de borg is een vijver waarin waterlelies bloeien. Het voorste gedeelte van het landgoed is een park en er achter ligt het natuurbos waarin onder andere konikpaarden vrij rondlopen en mede zorgen voor het natuurbeheer.

De borg is verhuurd aan kunstenares Maya Wildevuur. Zij heeft in de benedenverdieping en kelderruimtes haar galerie. Een ongelofelijke kleurenexplosie maar wel prachtig bij elkaar passend. Het geeft de ruimtes een hele aparte maar mooie sfeer. En ook prachtig natuurlijk om foto’s te maken in zo’n kleurrijke omgeving.

Open Monumentendag

In het kader van Open Monumentendag bezocht ik met één van de dochters de Ennemaborg in Midwolda. We genoten van de prachtige borg en het koetshuis, waar we aan het eind van ons bezoek nog even langs gingen voor koffie en fris.

 

Natuurlijk hebben we ook door het bos gewandeld en we kwamen, zoals gehoopt, de Konikpaarden ook tegen. We konden goed foto’s maken van de Konikpaarden. Er wordt geadviseerd om minimaal 25 meter afstand te houden, want het zijn natuurlijk wel wilde dieren, maar met mijn ‘superzoom’ is afstand houden en tóch “dichtbij komen” geen enkel probleem uiteraard.

De Ennemaborg

Het is niet heel duidelijk wanneer de borg precies is gesticht en de borg is in de loop der jaren regelmatig van vorm veranderd. Wat ons eigenlijk wel aansprak is dat de binnenzijde nu eens niet een reconstructie geeft van vroeger tijden maar dat de galerie van Maya Wildevuur er gehuisvest was. Het geeft een hele andere, bewoonde en creatieve, sfeer. Om het zo maar eens te zeggen: “het is weer eens wat anders!”.

Formeel gezien is het eigenlijk geen borg maar een buitenplaats, omdat adellijke voorrechten ontbraken. De landadel kon zich in Oldambt niet ontwikkelen doordat de stad Groningen dit gebied al vroeg in handen kreeg. In de 19e eeuw werd het een veenborg. Achter de borg ligt een bos van 2,5 kilometer lang en 300 meter breed, dat net als de borg eigendom is van stichting Het Groninger Landschap. De Ennemaborg is begonnen als een omgracht steenhuis, dat mogelijk tegen het eind van 13e eeuw of in de 14e eeuw werd gebouwd (Wikipedia)

Bij de borg is ook een ‘hertenkampje’ met damherten, kippen, geiten, ganzen en helmparelhoenders. Uiteraard hebben we de dieren daar ook even bewonderd en wat foto’s gemaakt. Naast foto’s van de borg, de dieren, het bos en de kunst heb ik ook nog wat foto’s gemaakt van de dochter (een kleine ‘fotoshoot’) en .. had zij wat foto’s van mij in aktie gemaakt.

Kerk Midwolda

Na het bezoek aan de borg en koetshuis hebben we in de omgeving nog even rondgekeken. De kerk van Midwolda en het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente hebben we bekeken.

De huidige kerk verving de middeleeuwse Kruiskerk van Midwolda die volgens de overlevering het grootste kerkgebouw in de provincie Groningen was. Omdat het dorp zich verplaatst had naar een zuidelijker gelegen zandrug om zich beter te beschermen tegen overstromingen van de Dollard, was de kruiskerk geïsoleerd komen te liggen. Bovendien was het gebouw steeds bouwvalliger geworden en een van de torens was al ingestort. De nieuwe kerk kwam dichter bij de dorpskern te staan. Eerst werd in 1708 een nieuwe kerktoren opgetrokken en in 1738 kwam het kerkgebouw gereed. (Wikipedia)

Foto’s en Video Ennemaborg Midwolda

Een aantal van onderstaande foto’s zijn van dochter Lisa (klik op een foto voor groot formaat). Onder de foto’s is er ook nog een korte  video-impressie te vinden (TikTok).

Video (TikTok)

@lisajbrinkman

Links en meer informatie over Midwolda

Midwolda
https://nl.wikipedia.org/wiki/Midwolda

Ennemaborg
https://www.groningerlandschap.nl/erfgoed/borgen/ennemaborg/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ennemaborg

Maya Wildevuur
https://www.mayawildevuur.eu/

Kerk Midwolda
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerk_van_Midwolda

 

Graanoogst - Boeren bij Electra

Augustus, de Oogstmaand!

Het is augustus, de boeren zijn aan het oogsten geslagen. Graan, gras, allerlei ander gewas moet weer binnengehaald worden. De oogst gaat voor een aantal gewassen waarschijnlijk flink tegenvallen. Aardappelziekte heeft z’n sporen nagelaten, het weer zat behoorlijk tegen (veel te nat). Toch wordt er weer hard gewerkt door de boeren. De oogst binnenhalen!

Gisteren een vrij willekeurige fietstocht gemaakt (route, Strava). Mij een beetje laten leiden door hoe de wind stond als in: eerst een flink stuk tegenwind en zijwind. Om daarna met de wind in de rug naar huis te kunnen fietsen. Dat is aardig gelukt.

Een jonge meeuw scheert over de stoppels

Onderweg veel buizerds gezien die profiteren van de oogstende boeren, vooral bij de stukken waar graan geoogst werd. Helaas niet gelukt er een mooie foto van te krijgen. Ze vlogen dan wel laag maar ofwel te ver weg ofwel de zon tegen. Jammer, maar het is niet anders.

Ook de meeuwen profiteren goed van de oogstende boeren, er zaten er heel wat op de stoppels!

De Haven van Zoutkamp met de kleurrijke gebouwen en schepen

Bij Zoutkamp besloot ik de camera toch maar even uit de tas te halen en even een tussenstopje te maken. Tot dat moment had ik bijna geen foto’s gemaakt onderweg omdat er “niets” te zien was. Dat wil zeggen, niet iets waarvoor ik wilde stoppen.

Aan het water is goed te zien dat het pittig waaide (volgens de “weer-app” op mijn telefoon 24km/u). Desondanks prachtig fietsweer, vooral vanwege de perfecte temperatuur en lekker zonnetje!

Tussen Zoutkamp en Houwerzijl zag ik nog een fietspad richting Leens. Ik zat nog in dubio of ik daar nog langs zou fietsen maar een blik op de Strava app leerde mij dat ik toch, inclusief nog te fietsen kilometers, al weer aardig richting de veertig kilometer ging dus dat werd ‘m even niet. Misschien een volgende keer. Het pad maakt deel uit van de ‘Ronde van Nederland’, een fietsroute door heel Nederland heen.

Foto’s

Klik op een afbeelding voor groot formaat

De rit ging onder andere via een omweg door- en langs Oldehove, Electra, Lauwerzijl (waar ik voor de afwisseling door het dorpje heen fietste in plaats van er omheen), Zoutkamp (via het Spookbos) richting Houwerzijl om vanaf dat punt weer terug te fietsen langs Electra, Niehove en Heereburen.

Ree (Lutjegast - Westerzand)

Ree bij Westerzand, het Westerkwartier

Reeën in het Westerkwartier van Groningen zijn er wel, je ziet ze alleen niet zo vaak. Een paar jaar geleden kwam ik er aan het eind van de middag nog een paar tegen bij Kommerzijl. Deze week kwam ik er nogal onverwacht een tegen.

Ik herinner mij goed dat ik als kind ze ‘s avonds ook wel eens zag in de schemering. Wij woonden letterlijk ‘aan het weiland’ en je zag ze dan wel eens voorbij komen. En herten en reeën komen steeds meer voor. Ze hebben het hier goed, geen natuurlijke vijanden. De enige ‘vijand’ is de mens. Steeds vaker lees je berichten dat de ‘wildbeheerders’ vinden dat er veel te veel zijn en dat ze er hoognodig een paar honderd(!) moeten afschieten. Als excuus wordt altijd aangevoerd “de verkeersveiligheid”. Zoals bijvoorbeeld in Friesland.

“Reeën horen bij de beschermde diersoorten, dus het afschieten van reeën is geen jagen, benadrukt Wisselink. Het is wildstandbeheer, waarvoor speciale toestemming van de provincie is vereist.” (Trouw).

Maar die toestemming wordt als je het mij vraagt wel érg makkelijk gegeven. Want “aanrijdingen met reeën” als excuus aanvoeren is in mijn ogen geen wildstandbeheer. Als dat wel een goede reden is, vraag ik mij af hoe dat straks zal gaan als er (nog meer) wolven in Nederland gaan komen. Wordt dat dan ook als excuus aangevoerd om de wolven af te schieten?

Ik ben geen deskundige op dit gebied. Maar vraag mij echt af of het wel nodig is dat we zoveel herten en reeën afschieten. Het riekt toch vaak naar plezierjacht en economisch voordeel boven de natuur.

Oke, van de zeepkist af..

Ree bij Westerzand

Afgelopen dinsdag was het weer prachtig fietsweer en besloot ik ‘s avonds nog even een mooi rondje te gaan maken. Totaal op de bonnefooi besloot ik te gaan fietsen. Eerst richting Gaarkeuken, vervolgens richting Sebaldeburen en ik overwoog halverwege af te slaan richting Oosterzand en Niekerk.

Onderweg was ik, omdat ik regelmatig stop om foto’s te maken, al twee keer ingehaald door een stel op een ‘duo-fiets’ en omdat ik hen niet voor de 3e keer weer wilde inhalen besloot ik, toen zij afsloegen richting Oosterzand, af te slaan richting Westerzand. Terwijl ik daar rondfietste zag ik opeens iets bewegen langs de rand van het weiland. Een Ree! Voorzichtig gestopt om het dier niet op te schrikken en half verscholen achter de bomen kreeg ik een paar goede kansen op een mooie foto.

Putters en Rietgors

Vervolgens afgeslagen om via het Molenpad te gaan richting Grootegast. Daar waren echt flinke aantallen Putters en Rietgorsjes te zien! Helaas slechts één foto van een rietgors en ook nog een slechte foto. Ik plaats ‘m toch even (voor de vogelliefhebbers), het is namelijk een vrouwtje (die kun je op afstand makkelijk voor mussen aanzien) en ik heb er zeker vijf stuks gezien!

Er waren helaas meer fietsers en ze gingen er vandoor toen die langskwamen. Dus geen gelegenheid een echt goede foto te krijgen.

Via Sebaldeburen richting Oldekerk, langs de klokkenstoel waar ik vier jaar geleden voor het laatst langs was gekomen. Richting Niekerk en dan een beetje er omheen gefietst via een weg (“Oude Wijk”) die ik niet eerder gefietst had. Mooi stil en landelijk!

Vervolgens weer richting Zuidhorn, Noordhorn. Onderweg daarheen nog een loslopende geit, een mooi plaatje van wat koeien bij een oude tractor en een Ooievaar tegengekomen. En tot slot kreeg ik nog een mooie zonsondergang te zien!

De gevolgde route is hieronder en via Strava terug te vinden.

Bruggen bij Dorkwerd (Groningen)

Op fietse noar Grunn

Als je naar Groningen fietst, als Groninger zijnde, moet je dat natuurlijk wel op z’n Gronings doen. Oftewel: “Op fiets(e) noar Grunn”. Want in Zuudhörn (Zuidhorn) kon ik niet terecht voor een product dat ik nodig had en online bestellen duurde te lang. Dan mijn geluk maar beproeven in Winkelcentrum Paddepoel.

De slogan is “Koop elders niet wat Zuidhorn U biedt”.. maar helaas was wat ik zocht (weer) eens niet te koop in Zuidhorn (op vrijdagavond). Dan maar even ‘naar de stad’ en met het mooie weer, afgelopen zaterdag, via een fijne toeristische route.

Omdat ik wel van een omweg hou als het op fietsen aankomt even wat voor mij volslagen onbekende fietspaden en wegen ingeslagen. Uiteindelijk kwam ik via Selwerd ‘de stad binnen’.Terug via Hoogkerk, waar ik eindelijk een goede foto van het Gereformeerde Kerkje kon maken (zon stond precies goed), Den Horn en Zuidhorn. Foto’s voornamelijk gemaakt met mijn smartphone overigens.

Ik was verbaasd over wat ik zo vlak langs de rand van Groningen tegenkwam aan prachtig fietsgebied! Kan het zeker aanraden, mocht je eens in de buurt zijn, hier rond te kijken. Want ik woon al mijn hele leven in Groningen en wist niet van het bestaan van dit mooie stukje Groningen!

Voor vertrek trof ik overigens nog een groot aanal (negen stuks) “Kleine Vossen” aan in de tuin. Die moesten natuurlijk ook op de foto. De route die ik gevolgd heb is ook op Strava te vinden. Zo wordt “even winkelen” toch een heel mooi uitje!

Bollenveld Bloeiende Tulpen langs de Dijkumerweg

Tulpenvelden Groninger Hogeland (Bollenroute Uithuizermeeden)

Tulpenvelden in het Groninger Hogeland. Koningsdag 2021 invullen was dit jaar niet moeilijk! Het was prachtig weer en de tulpen op het Hogeland staan in bloei. Dus: “Naar de Bollen!”. De route langs de bollenvelden rondom Uithuizermeeden en onder de rook van de Eemshaven gaat langs een groot aantal mooie tulpenvelden maar ook langs en door prachtige plaatsjes op het Groningse platteland. Het was ook dit jaar weer erg de moeite waard.

Er waren meer mensen die hadden besloten Koningsdag in te vullen met een wandelroute, fietsroute of autotocht langs de bollenvelden maar het was niet té druk. Er was overal meer dan voldoende ruimte om foto’s te maken (en afstand te houden).

Het is niet de eerste keer dat ik de route gereden heb. De vorige keer begon ik de route in Uithuizermeeden. Vandaag zijn mijn vrouw en ik samen gegaan en gestart vanuit Oldenzijl. We reden “tegen de richting in” die de kaart aangaf en kwamen onder andere langs en door Oosteinde, ’t Zand, Godlinze, Losdorp, Roodeschool en Uithuizermeeden.

Kerk Losdorp, Groningen

Kerk van Losdorp

We hebben niet de hele route gereden. Ook omdat we veel stops hebben gemaakt, en dus niet alleen bij de prachtige tulpen op de bollenvelden, zat de tijd er snel op en na een aantal uren toeren en foto’s maken zijn we weer huiswaarts gegaan.

Routebeschrijving

De routebeschrijving is te downloaden in PDF-formaat maar ook te downloaden in een bestand in  GPX-formaat, dat kan worden gelezen door een app. Een app hiervoor (Open Source, zonder reclame) is bijvoorbeeld deze. Bij een vorige poging naar de bollenvelden te gaan moest ik er overduidelijk nog aan wennen, maar het ging nu nagenoeg vlekkeloos. Hou er rekening mee dat de app soms een afslag erg laat aangeeft – niet te hard rijden (voor zover dat al mogelijk is) dus!

Bollenveld Bloeiende Tulpen (Godlinze)

Deze keer was het een ‘vrije rit’. Er was niet één specifieke dag waarop je kunt rijden (het is op het moment dat ik dit schrijf nog steeds mogelijk de route te rijden). Alle informatie is elk jaar te vinden op de website https://www.naardebollen.nl/.

Ga niet tussen de bloemen!

Bollenveld Bloeiende Tulpen langs de Dijkumerweg

Helaas zie je dat mensen soms de levensgrote notificaties waarop staat dat je niet tussen de tulpen mag negeren en dat ze toch heel brutaal gewoon de akkers inlopen. Dat is jammer en echt totaal overbodig.

De boeren stellen welwillend hun akkers open voor ons plezier. Het tussen de tulpen gaan lopen en ‘poseren’ is schadelijk voor het gewas. Als mensen zich niet an de regels houden bestaat de kans dat ze dat een volgende keer niet meer willen doen! Dus: gaat u nog naar de velden nu of in de toekomst? Volg alstublieft de aanwijzingen op!

Foto’s Tulpenroute ‘Naar de Bollen’

Klik op een afbeelding voor groot formaat. De foto’s van de tocht die ik in 2017 maakte zijn hier te vinden.