Beetsterzwaag, spulletjes kopen en dorp bekijken

Beetsterzwaag, een prachtig plaatsje in de buurt van Drachten. Het was al zeker 30 of 35 jaar geleden dat ik er was geweest. Ik kwam er dit weekend terecht omdat ik op zaterdag een versterker ging kopen die ik via Marktplaats ‘onder voorbehoud’ had gekocht.

Terugreis ging ik langs Beetsterzwaag om naar een (kleine) beurs te gaan. Op de beurs verkochten een twintig aanbieders gebruikte audio-apparatuur en muziek-instrumenten. Ik was er al vanuit gegaan dat ik niet heel veel tijd nodig zou hebben voor de beurs en had dus ook de camera meegenomen om even ‘een rondje’ te maken door het dorp.

De ‘muziekcollectie’ is weer uitgebreid met een (bijna) vintage Marshall versterker en een fijne audio-interface. Voor de liefhebbers hier een paar plaatjes en hier een video (Engelstalig) waarin ik ze aan een kleine test/review onderwerp. De versterker is van bouwjaar 2001 en na een ‘poetsbeurt’ met interieurreiniger en dashboard cleaner is deze weer als nieuw. Duidelijk weinig gebruikt en vornamelijk stof gevangen in de loop der jaren. Een fijne aankoop!

Helaas zat het weer niet zo mee, het regende af en toe flink, maar tussen de buien door scheen de zon ook flink en was er dus toch wat gelegenheid om wat plaatjes te schieten.

Kantongerecht Beetsterzwaag

Het kantongerecht Beetsterzwaag was van 1838 tot 2002 een van de kantongerechten in Nederland. Nadien is het gebouw nog tot 2007 gebruikt als zittingsruimte voor de sector kanton van de rechtbank Leeuwarden. Het gebouw kwam gereed in 1923 en is een rijksmonument. (Wikipedia)

Hervormde Diaconie‑Armenhuis Beetsterzwaag

Het Armenhuis is rond 1835 gebouwd als Diaconie‑Armenhuis van de Hervormde Kerk te Beetsterzwaag. In de streek was in die tijd bittere armoede. (Historisch Beetsterzwaag)

Grietenijhuis (voormalige Gemeentehuis Beetsterzwaag)

In 1837 is dit pand gebouwd als Grietenijhuis (het latere raadhuis) van Opsterland, ter vervanging van het oude rechthuis dat iets westelijker stond. In 1909 is het pand verbouwd. Tot 1923 gaf het gebouw ook onderdak aan het kantongerecht. Na de ingebruikneming van een nieuw gemeentehuis in 1977 werden in dit gebouw de bibliotheek en het Onderwijskundig Adviesbureau gehuisvest. (Historisch Beetsterzwaag)

Bij het voormalige Gemeentehuis van Beetsterzwaag bevind zich een leuk parkje, of tuin, waar je overdag in mag rondlopen. Hier ben ik ook even geweest maar er was (nog) niet zoveel te zien. Een oudere dame wees mij nog wel enthousiast op een bepaalde boom, waarvan ik helaas de naam vergeten ben, die in deze regio alleen daar schijnt voor te komen.

Er is meer te zien in Beetsterzwaag, maar het weer verslechterde en het begon te hagelen, daar wou ik mijzelf en de camera niet aan blootstellen. Misschien in de zomer nog eens in de herhaling!

Foto’s Beetsterzwaag

(Klik op een afbeelding voor groot formaat)

Deel dit bericht: