Reeën bij Ezinge

Reeën bij Ezinge en Rietzangers bij Aduarderzijl

Een mooie zomeravond in het Westerkwartier waarbij ik tijdens het ‘fotofietsen’ Reeën bij Ezinge en drie Rietzangers bij Aduarderzijl tegenkwam.

De ree is voornamelijk in de vroege morgen en late avond actief. In de zomer betekent dit dat we het dier in de schemering kunnen zien. Van september tot april zijn de dieren daardoor voornamelijk ’s nachts actief. Van mei tot augustus zijn de dieren overigens ook overdag wel te zien, vooral in gebieden waar zij niet worden verstoord. (Wikipedia)

Reeën bij Ezinge

Niet verrassend dan ook dat, als je op een mooie zomeravond gaat fietsen, je de kans loopt een Ree tegen te komen. Ik zag ze in de weilanden bij Ezinge. Ze waren niet heel bang, viel mij op. Toen ze mij in de gaten kregen trokken ze eerst een klein sprintje om even verder alsnog weer op hun gemak verder te eten.

Eigenlijk toevallig. Ik had al een aardig stuk gefietst en was weinig tegen gekomen om te fotograferen. Toen ik een aantal mussen heel geinig op een dampaal zag en daar een foto van wilde maken vlogen ze weg op het moment dat ik mijn camera aanzette. Plotseling zag ik in het veld er achter iets bewegen: een Ree met haar kalf!

Boerenzwaluwen Aduarderzijl

Boerenzwaluwen en Rietzangers bij Aduarderzijl

Aan de route op Strava is wel te zien dat ik nogal ongepland aan het fietsen was vanavond. Bij Aduarderzijl is men druk bezig met de sluis. Maar dat weerhoud de boerenzwaluwen niet om er lekker nadrukkelijk (luidruchtig) aanwezig te zijn. Ze lieten zich ook mooi op de foto zetten.

Drie Rietzangers Aduarderzijl

Toen ik de dijk overging zag ik in het riet aan de overkant de nodige beweging en hoorde het ook. Twee rietzangers. Het bleken er zelfs drie te zijn. Twee zitten er in het riet, de derde ging er nét vandoor toen ik afdrukte.

Ik heb wel eens betere foto’s van Rietzangers gemaakt maar ik vond ze té leuk om niet te plaatsen.

Tijdens de terugreis, langs het Aduarderdiep, kwam ik nog een paar Holenduiven tegen. Omdat ik zag dat ze wat anders waren dan de duiven die ik kende foto’s gemaakt. Helaas niet erg scherp, het licht was niet gunstig maar ik wilde via waarneming.nl kijken wat voor duiven het waren. Ik plaats daar af en toe waarnemingen als ik denk dat ze leuk genoeg zijn.

Koeien Beswerdpolder

Terugfietsend door de Beswerdpolder moest ik rustig aan doen en langzaam fietsen, de koeien waren erg nieuwsgierig!

Foto’s

(Klik op de foto’s voor groot formaat)

 

Deel dit bericht: