Shetlandponies Lutjegast

Zwerven door het Westerkwartier

Vandaag een fietstocht gebaseerd op de windrichting. Een beetje zwerven door het Westerkwartier en nog een klein stukje Friesland. Doel was, omdat het vrij stevig waaide, éérst een flink stuk tegen de wind in te fietsen om daarna met zijwind en wind in de rug terug te gaan naar huis.

De route ging daarom eerst richting Gaarkeuken, langs het van Starkenborghkanaal om daar vervolgens via de Buikstede richting Lutjegast te gaan.

(Fuut bij Gaarkeuken)

Onderweg kwam ik naast een flink uit de kluiten gewassen Buizerd, veel eenden, ganzen, nijlganzen en aalscholvers, niet heel veel ‘wild’ tegen. Schapen, koeien, paarden en pony’s des te meer.

De buizerd zag ik op het moment dat ‘ie mij ook zag en er vandoor ging, helaas. Want die was erg dichtbij mij. Dat zijn van die momenten dat je denkt “dat hád een hele mooie foto kunnen zijn…”.

Hervormde kerk van Lutjegast

De hervormde kerk van Lutjegast is een zaalkerk met een aangebouwd dwarspand met toren, uit de negentiende eeuw. Bij de bouw werd gebruikgemaakt van het sloopmateriaal van een eerdere kerk uit de middeleeuwen, waarvan verder weinig bekend is. Veel van het meubilair stamt nog wel uit de eerdere kerk. (Wikipedia)

Gereformeerde kerk van Lutjegast

De expressionistische gereformeerde kruiskerk werd volgens een gevelsteen gebouwd in 1921 naar een ontwerp van J. de Haan en heeft ook een voorganger gehad uit 1866, die in 1922 werd afgebroken. (Wikipedia)

Vanuit Lutjegast de Mieden gevolgd om via het Pier Vlasmapad, langs de Doezumertocht, richting de Bombaij te gaan en vervolgens richting Stroobos, Gerkesklooster, Visvliet en Burum. Bij Visvliet moest natuurlijk de molen weer even op de foto.

Gereformeerde Basisschool in Burum

In Burum werd in 1871 de “School voor Gereformeerd Basisonderwijs” opgericht. De school telde vanaf het begin direct al ruim 70 leerlingen uit o.a. Burum, Pieterzijl, Munnekezijl en Visvliet. Het huidige gebouw, dat niet meer in gebruik is als school, werd gebouwd in 1921.

(Koolzaad in bloei, Pieterzijl)

Vanaf Burum richting de Leegte en Pieterzijl. Het koolzaad stond bij Pieterzijl al weer in bloei. Geler dan dit wordt het niet! Vervolgens richting Kommerzijl en van daar naar Balmahuizen via de Oude Dijk. Die is hoognodig aan onderhoud toe! Veel (gevaarlijke!) kuilen in het pad.

Nieuwe fiets in bestelling!

Hoewel de accu normaliter toch echt wel meer kilometers kan ondersteunen was zó veel kilometers met flinke tegenwind kennelijk net iets te veel van het goede. Tussen Balmahuizen en Frytum besloot mijn accu daarom dat het moment daar was dat ik het zelf verder wel mocht doen. De laatste 4,4 km. naar Noordhorn dus ‘op eigen kracht’. Dat was even afzien want de wind was schuin tegen én Noordhorn ligt hoger dus met een slakkengang van zo’n 10 km. per uur de laatste km’s afgelegd.

Er is overigens een nieuwe fiets in bestelling! Het is een fiets met een grotere actieradius van -volgens de leverancier- zo’n 100km (afhankelijk van gebruik en weersomstandigheden uiteraard). De fiets heeft wel een levertijd van zo’n twee week, dus ik moet nog even geduldig afwachten.

Foto’s Westerkwartier

(klik op afbeelding voor groot formaat)

Deel dit bericht: