Torenvalk

Prachtige Torenvalk, Gele Kwikstaart, Aalscholver en Zwanen

Vandaag trof ik in het Reitdiepgebied een prachtige torenvalk, gele kwikstaart, aalscholvers, zwanen, veel reigers en kuifeenden aan. Ook zag ik, helaas te ver weg om foto’s van te maken, de nodige Grutto’s en Tureluurs.

Ik moest even naar de Action om wat spulletjes te halen. Maar in Zuidhorn wordt Koningsdag met een enorme vrijmarkt gevierd. Dus daar op de fiets heen, laat staan met de auto, is gedoe want het is er vreselijk druk. Daarbij was het mooi weer.

Dus “even op de fiets” naar de Reitdiephaven in Groningen, waar ook een vrij grote Action is, en terugreis via Dorkwerd, Wierumerschouw, Hekkum en de beswerdpolder.

Een mooi rondje van ruim 34 kilometer (route op Strava). Voor ons dus een keer geen “koningsdagfestiviteiten” vandaag. ’s Ochtends was ik in de tuin bezig geweest (trof nog een klein slakje op de groene container aan), de auto schoonmaken en vervolgens vanmiddag op de fiets richting Groningen. Natuurlijk wel via de toeristische route, ..

De Reitdiephaven met haar gekleurde huisjes is een gewilde fotolocatie. Fotografen van over de hele wereld hebben er al foto’s van gemaakt. Ik heb er in het verleden wel vaker foto’s van gemaakt en ook wel eens wat portretfoto’s geschoten.

In de achterliggende woonwijk trof ik een mooie parkeend aan en een paar broedende zwanen, op aanwijzen van een bewoner overigens die zag dat ik de eend op de foto zette. Ook vertelde ze dat er nog een nest meerkoeten in de wijk was. De zwanen zaten niet op het nest (als ze op het nest zitten houd ik overigens altijd flink afstand want zwanen zijn geen lieverdjes!).

Vlakbij de zwanen zat ook nog eens een prachtige blauwe reiger. Zowaar geen straf in zo’n wijk te wonen lijkt mij!

Torenvalk bij Dorkwerderbrug

Naast de brug bij Dorkwerd was een stellage van wat buizen en daar trof ik de prachtige Torenvalk (bovenaan). De Torenvalk was hoogst geconcentreerd aan het kijken naar iets op de grond en negeerde mij volledig.

Terwijl ik, op de brug, dicht bij hem was en ook op ongeveer dezelfde hoogte. Ik kreeg zo de kans een mooie serie foto’s te maken.

Gele Kwikstaart

In het Reitdiepdal, tussen Hekkum en het Aduarderdiep, trof ik een gele kwikstaart die het hoogste lied had. Ik had redelijk afstand bewaard, maar toen bleek dat zelfs nadat andere fietsers langs ‘m gingen de gele kwikstaart gewoon bleef zitten besloot ik ook wat dichterbij te komen met de camera. Met als gevolg een paar hele leuke plaatjes!

In de Beswerdpolder, bij Fransum, stond ik weer eens midden tussen de koeien. Eén van hen besloot dat het fietspad van háár was met als gevolg dat ik door het drassige land moest lopen met de fiets. Gelukkig had ik m’n wandelschoenen aan… die kunnen tegen modder en vocht.

Foto’s Reitdiep

Klik op een afbeelding voor foto’s in groot formaat. De gereden route is op Strava te vinden.

Deel dit bericht: