Deze website is een informatieve site over mijn fotografie hobby.
Deze website fungeert als een ‘portfolio’ en blog (zie de fotoverslagen). Ik plaats er de foto’s die ik zelf het best geslaagd vind, van evenementen die ik erg leuk vond, van m’n favoriete onderwerpen.
Ik beperk mij bij fotografie niet tot een bepaalde genre of specialisme. Als ik iets leuk vind, maak ik er foto’s van. Veel foto’s zijn dus het resultaat van mijn (vele) interesses zoals concerten bezoeken, evenementen, oude gebouwen, kerken bekijken en de natuur in (fietstochten over het platteland, vogels kijken enzovoorts).
Camera’s, Apparatuur & Software
“A lot of photographers think that if they buy a better camera they’ll be able to take better photographs. A better camera won’t do a thing for you if you don’t have anything in your head or in your heart.” – Arnold Newman
Ik gebruik de volgende camera’s en software voor bewerking.
Camera’s
- Canon Powershot SX70HS
Deze camera is aangeschaft eind 2021 nadat mijn Sony Cybershot helaas kapot ging. Een volledige, uitgebreide, review met (test)foto’s kun je hier vinden. Het is op dit moment mijn belangrijkste en meest gebruikte camera omdat de camera super all-round is.
Belangrijkste kenmerken:
– 65x optische zoom tot 260x ZoomPlus (digitale zoom)
– 20.3 megapixel CMOS sensor
– 4K video’s en 4K Timelapses
– Schiet tot 10 frames per seconden
– ISO gevoeligheid: 100-3200
– Lichtgewicht (608 gram)
– Opslagformaten: RAW, JPEG
– kantelbaar en draaibaar display, zeer geschikt voor ‘vloggers’
– uitstekende prijs/prestatie-verhouding.
- Canon EOS 700D
Deze camera heb ik gebruikt aangeschaft in 2022, ter vervanging van mijn Olympus E-410.
Belangrijkste kenmerken:
– APS-C CMOS-sensor van 18,0 effectieve megapixels
– 9 AF-punten, allemaal cross-type bij f/5.6.
– DIGIC 5-beeldprocessor met 14-bitsverwerking
– ISO 100-12.800-gevoeligheid
– 95% viewfinderkaderdekking
– 1080p full hd-video-opnamen op 30p
– 720p hd-video-opnamen op 60p
– 5,0 beelden per seconden continue opname
– 3,0-inch Touchscreen met 1,04 mp resolutie.
– 3,5mm-microfoonaansluiting
- Medion Life X44038 (compact camera)
De camera die vaak mee gaat als ik ergens naar toe ga voor bijvoorbeeld werk e.d. – ideaal voor de snapshots onderweg en makkelijk mee te nemen. Prima kwaliteit afbeeldingen en simpele bediening. De camera is niet meer te koop. Hier leest u een review van de camera.Specificaties
– 12x optische zoom, vaste lens;
– ISO waarden: 100 – 800;
– 16 megapixel
– display draaibaar (geschikt voor vloggers)
– HD Video
Camera’s voorheen in bezit
- Olympus E-410 (Olympus EVOLT E-410)
Jarenlang mijn “nummer 1 werkpaard”. Gekocht in 2009. Verkocht in 2022 wegens aanschaf Canon EOS700D.Indertijd was de conclusie, toen het toestel uitkwam in 2007(!) “Als je een goede én compacte spiegelreflexcamera zoekt dan kun je niet om de Olympus E-410 heen: het is de enige in zijn soort”.
Nog steeds zie ik weinig DSLR’s die zo compact en handzaam zijn. Het toestel ligt heerlijk in de hand en is, tot nu toe, overwoestbaar gebleken. Later heb ik er (gebruikt) extra lenzen bij gekocht. Het was mijn eerste echte “serieuze” camera. En qua duurzaamheid en betrouwbaarheid tot nu toe de beste koop ooit!
Specificaties
– ISO waarden: 100 – 1600;
– Autofocus;
– presets voor groot aantal situaties;
– burst mode;
– 10 megapixel (3648 x 2736, 4:3)
– RAW, JPEG, RAW & JPEG gecombineerd;
Lenzen: 14-42mm (standaard), 40-150mm, Zuiko 50mm 1:1.8 OM
- Sony Cybershot DSC-H350
Helaas bleek de camera niet erg duurzaam en is na drie jaar kapot gegaan. Lees hier meer er over.– 50x optische zoom, Exmor R®-CMOS-sensor met 20,4 MP, ZEISS®-Lens
– Full HD, Kantelbaar display (mét zoeker!)
- Panasonic Lumix DMC-FZ72 —VERKOCHT–
Hele fijne camera, veel mogelijkheden en uitstekende foto’s. Deze heb ik verkocht wegens aanschaf Sony Cybershot DSC-H350.
Software
Zoek je een programma voor fotobewerking dan heeft Windows standaard een programma meegeleverd waar je al wat mee kunt doen. Daarnaast zijn er diverse andere (gratis) programma’s voor fotobewerking. Zie ook dit artikel voor een aantal reviews/testen.
- Standaard Windows software (Photo Gallery)
- FastStone Image Viewer (gratis programma, klik hier voor download/informatie).
FastStone is een uitgebreid programma met veel mogelijkheden voor bewerking. Net als elk ander software programma kost het enige tijd om er gewend aan te raken maar het heeft veel leuke opties inclusief “frames” en goede bewerkingsmogelijkheden op allerlei gebied; - Paint.NET (gratis, klik hier voor download/informatie)
Paint.NET was ooit bedoeld als “de verbeterde versie van Paint”. En het is uitgegroeid tot een snelle, handige, tool voor bewerking van afbeeldingen. De functie die ik het meest waardeer is het samenvoegen van foto’s. Dat gaat supereenvoudig. De handleiding is ook erg helder en bondig.
Sinds maart 2018 gebruik ik een Linux-computer (Linux Mint), en voor foto- en videobewerking gebruik ik daar de volgende programma’s meestal:
- XnView Multi Platform (mijn eerste keuze);
- GIMP Image Editor;
- Pinta
- Kdenlive (video bewerking)
Voor meer informatie over deze programma’s: klik hier.
Apparatuur
Ik gebruik verder geen bijzondere apparatuur, afgezien van een relatief standaard statief (aangeschaft bij de MediaMarkt), een eenvoudige “gimbal” voor mijn smartphone (gekocht via AliExpress) zodat ik daarmee vloeiend filmpjes kan maken en nog wat kleine ministatiefjes.
Links
Op de volgende websites staan meer foto’s van mij
- Blog “Rudy’s Krabbels”
- Facebook (alleen voor facebook gebruikers)
- YouPIC – Portfoliosite
Deze website is gemaakt met WordPress en gehost op de servers van mijn bedrijf, Brinkman IT. Voor meer informatie over mijn diensten (hosting, webdesign) zie mijn bedrijfswebsite: https://brinkman.it