Canon Powershot SX70HS (camera review)

Canon Powershot SX70HS camera review (update)

De Canon Powershot SX70HS, mijn nieuwe camera ter vervanging van de helaas door een technisch mankement buiten gebruik geraakte Sony Cybershot DSC-H350, is inmiddels een tijdje in mijn bezit. Wat zijn de ervaringen met de Canon Powershot SX70HS, een camera die tot 260x zoombereik biedt?

Vandaag wilde ik gaan fietsen om de camera “in het veld” te testen maar door een samenloop van omstandigheden was de sleutel van de fietsenschuur niet thuis, .. en besloot ik daarom maar te voet te gaan. Een klein stukje lopen.

Het werd uiteindelijk toch een flink rondje van ruim zes kilometer en een grote variatie aan foto’s is het gevolg. Die wel mooi laten zien wat je van een camera als de Canon Powershot SX70HS kunt verwachten. Ook binnenshuis had ik al wat foto’s gemaakt en die zijn onderstaand ook te zien.

Voor wie niet zo geïnteresseerd is in de review van de Camera en het aankoopproces: scroll verder voor de foto’s 🙂

Bridge Camera

De Canon Powershot SX70HS is volgens de Canon website een “Bridge-camera met DSLR-uitstraling en veelzijdige functionaliteit”. En verder zeggen ze dat het een “premium multifunctionele camera met 65x zoom, combineert veelzijdige, verbeterde geavanceerde functies met de uitstraling van een DSLR. Breid je mogelijkheden uit met ondersteuning voor beelden in RAW, 4K-video, Bluetooth® en Wi-Fi, en Remote Live View.” – https://www.canon.nl/cameras/powershot-sx70-hs/

De leverancier schrijft over de camera het volgende: “De Canon Powershot SX70 HS is een compact bridge camera met een 20.3 megapixel CMOS sensor, een supersnelle DIGIC 8 beeldprocessor en een optische zoom van maar liefst 65x. Dit staat gelijk aan een zoombereik van 21-1365mm (35mm equivalent). Dankzij de beeldstabilisatie worden camerabewegingen geminimaliseerd voor scherpere opnamen vanuit de hand. Bovendien bevat deze camera een elektronische OLED (2,3m) zoeker voor heldere opnamen op ooghoogte. De ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth maken het mogelijk om eenvoudig foto’s te bekijken op uw telefoon. Zo kunt u gemakkelijk uw foto’s op social media delen.”

Leverancier en levering

Dat is veelbelovend. En van een Canon camera heb ik ook hoge verwachtingen. De camera is aangeschaft via Kamera Express (https://www.kamera-express.nl/). ’s Avonds besteld, de volgende dag in huis. Dat is supersnel. De levering is compleet en onbeschadigd aangekomen.

Helaas wat matig verpakt. De doos waar de Canon Powershot SX70HS “Special Edition” (want met extra accu en cameratas) in zat had het niet overleefd als daar druk op uitgeoefend was. Gelukkig zat de camera zelf ook nog weer in een apart doosje natuurlijk. Maar toch, vind ik wel een punt van aandacht! Ook omdat op de doos niet was aangegeven dat het en kwetsbaar product betrof.

De “Special Edition” aanbieding bevat een cameratas waarvan gezegd wordt: “De Manfrotto Advanced camera shoulder bag A1 is gemaakt om lang mee te gaan. De handige cameratas is praktisch, betrouwbaar en veilig. Het heeft handige compartimenten om je camera, extra lens, accessoires, batterijen en geheugenkaarten netjes in te pakken.”

Helaas is de beschrijving niet helemaal juist. Als je hier een camera én een (extra) lens in wilt doen, heb je volgens mij een probleem. Dat pas simpelweg niet. De camera zelf past er nét aan in. Mijn spiegelreflex met een exra lens gaat er niet in. Past simpelweg niet.

Geleverd wordt:

– Canon PowerShot SX70 HS compactcamera
– 2x Lithium-ion accu (LP-E12)
– Acculader (LC-E12)
– Nekriem (NS-DC11)
– Lensdop
– Manfrotto Advanced camera shoulder bag A1
– Regenhoes
– Peter Hadley LP-E12 Accu

De ‘regenhoes’, voor het cameratasje, moet je je niet veel van voorstellen. Het lijkt op een haarmutsje voor onder de douche en is van hetzelfde soort materiaal. Nu was ik niet van plan de camera in de regen te gebruiken overigens.

Ik beschik zelf over een grotere cameratas en als ik op de fiets op pad ga om foto’s te maken zal ik deze dan ook gebruiken want die heeft daadwerkelijk ruimte voor niet alleen een camera en extra lens maar ook voor een waterflesje en wat noodzakelijk reparatiemateriaal voor de fiets. Maar wanneer ik met de auto op pad ga is het kleine tasje handig en het tasje beschermd een camera goed.

De levering is daarnaast administratief slordig verlopen. Bij de camera kreeg ik een pakbon en geen factuur. De factuur zou per email worden verzonden, direct (binnen vijf minuten) na het online bestellen. Tot tweemaal toe heb ik er om gevraagd maar tot op heden is Kamera Express daar nog niet in geslaagd een factuur toe te zenden. Er is overduidelijk iets mis met hun bestelsysteem. Mailings met reclame ontvang ik inmiddels al wél. Zoals een aanbieding voor een gratis online cursus. Maar de code die er voor nodig is, en met een aparte mail zou zijn verzonden, ontvang ik weer niet. Rommelig. Daar moet echt eens iemand naar kijken, ik vermoed dat er instellingen in de mailserver(s) of de webshop niet kloppen (enige beroepsdeformatie dient zich aan!).

Specificaties Canon Powershot SX70HS

De camera heeft ondermeer de volgende specificaties

– 20,3 megapixel CMOS-sensor
– Supersnelle DIGIC 8 beeldprocessor
– 65x optische zoom en 260x ZoomPlus (digitale zoom)
– 3″ variangle LCD-display
– 4K video’s en 4K Timelapses
– Schiet tot 10 frames per seconden
– Brandpuntsafstand van 3,8 – 247mm (35mm equivalent: 21-1365mm)
– ISO gevoeligheid: 100-3200
– Afmeting: 127 x 90,9 x 116,6 mm
– Gewicht: 608 gram

Daarnaast een zoeker, zeer belangrijk voor mij, en een display die zodanig gedraaid kan worden dat je ‘m goed als “selfie”- of “vlog”-camera kunt gebruiken.

Wat ik niet op websites vermeld zag staan (zelfs niet bij Canon!) maar tot mijn verrassing er wél op zit: een micorofoon-ingang! Daardoor kun je een externe microfoon op aansluiten (lavalier). Deze camera is daarmee dus ook uitermate geschikt voor vloggers.

De camera beschikt over een uitgebreid scale aan presets en natuurlijk kun je ook handmatig aanpassingen doen.

Zoeker instellen

Toen ik de camera net kreeg en een eerste foto wilde maken dacht ik dat er iets mis was met de camera. Het beeld dat je via de zoeker zag was volstrekt wazig. Nu had mijn Sony een draaiwieltje waarmee je dat kon aanpassen aan je eigen voorkeur en ogen. In de handleiding kon ik niet terug vinden of de zoeker aanpasbaar was. Nu is de handleiding sowieso erg summmier. Alleen de basis wordt toegelicht. Men gaat er kennelijk vanuit dat de meeste gebruikers het wel zullen opzoeken op Google hoe het een en ander werkt.

Na lang zoeken naar ‘een knopje of wieltje’ om de instellingen van de zoeker aan te passen (want ik wil absoluut met een zoeker werken en niet met de display, zeker buiten) zag ik eindelijk min of meer bij toeval onder de zoeker een schuifje. Met dit schuifje kun je de zoeker aanpassen qua scherpte. Ik vind dit toch dingen die in een handleiding horen te staan.

⇒ Een uitgebreide, Nederlandstalige, handleiding is hier te vinden

Fotokwaliteit

De fotokwaliteit van de Canon Powershot SX70HS is goed. Ik heb het getest binnenshuis, zonder flits, bij een heldere dag en buitenshuis (bewolkt weer). Onderstaande een aantal testfoto’s hiervan. Ook tot 65x optische zoom is de kwaliteit goed. De digital zoom vind ik niet fantastisch, je hebt snel last van (bewegings)onscherpte en heel veel ruis in de foto’s als je voorbij de optische zoom gaat. Iets om rekening mee te houden. Ook onderstaand een foto door het raam heen genomen (de witte bloemen) met maximale optische zoom.

Voor wat betreft de zoom: bij de Sony was de stabiliteit in mijn ogen iets beter. Deze camera is erg licht en als je flink inzoomt wordt het lastig om de camera stevig stabiel te houden. Een statiefje is dan géén overbodige luxe! Dat is voor mij dan weer lastig want ik ben vaak op de fiets met de camera er op uit. Dan sleep je geen statief mee. Maar het is geen manco aan de camera zelf natuurlijk. Want de Canon Powershot SX70HS heeft natuurlijk een belachelijk groot (65x) zoombereik.. dat is ook bijna niet stabiel te houden!

RAW en JPEG schieten

(update 3 oktober 2021)

Ik ben erg van het foto’s maken “op de automatisch piloot”. Maar na een kort overlegje met mijn, op dit gebied beter onderlegde neefje Xander, heb ik toch nu als standaard de camera op de [P] stand staan. Ik vond namelijk dat de camera best wat ‘ruis’ in de foto’s had, meer dan mijn Sony leek te hebben.

Program-stand (de P-stand)
In deze programmeerstand kun je de ISO-waarde aanpassen terwijl de camera automatisch de best passende sluitertijd en het diafragma kiest. Eventueel kun je de combinatie van de gekozen sluitertijd en het diafragma aanpassen. Verder bepaal je zelf of je de ingebouwde flitser wilt gebruiken, dit in tegenstelling tot de volautomatische stand, die de flitser al vrij snel activeert. (CameraNu)

Neef Xander wist mij te vertellen dat Canon een kleine onhebbelijkheid heeft. Als je op de automatische piloot foto’s maakt passen de camera’s van Canon de ISO-waarde nogal snel aan. Dit bleek ook zo te zijn. Bijgaande een paar voorbeelden (real size). Drie foto’s, achter elkaar gemaakt in de [A]utomatische stand, waarbij de camera kiest voor een ISO-waarde van 800(!) waardoor je inderdaad veel ruis krijgt, vervolgens op de [P]rogramma-stand waarbij ik deze heb ingesteld op 200 (uit mijn analoge camera-tijd mijn favoriete filmpjes) en tot slot in dezelfde [P]rogramma-stand in RAW format om te kijken of de JPEG-compressie in de camera wellicht ook nog invloed had.

Uiteraard zijn dit uitsnedes, maar daarna niet verkleind, omdat de foto’s anders veel te groot zouden zijn!

Canon Powershot SX70HS
Canon Powershot SX70HS A_iso800
Canon Powershot SX70HS
Canon Powershot SX70HS P_iso200
Canon Powershot SX70HS
Canon Powershot SX70HS P_iso200_RAW

Ik vind persoonlijk de kleurechtheid van de foto in RAW geschoten (en daarna geconverteerd in JPEG met XnView (lees hier meer over dat programma) nét iets beter. Ook verbeeld ik mij(?) dat er net iets minder ruis in zit.

Voor mij betekent dit in elk geval dat de camera in principe van de [A]uto-modus af gaat. Ik wil niet dat de camera té snel in een hoge ISO-waarde foto’s gaat maken. Liever iets onderbelicht en zelf naderhand aanpassen dan grofkorrelige foto’s waar, in mijn ogen, belangrijke details verloren gaan.

Wel ga ik gewoon kiezen voor JPEG op de camera zelf. Tenzij het echt heel kritische foto’s zijn. Want dan biedt RAW meer mogelijkheden voor nabewerking. Ik vind de verschillen tussen de JPEG-compressie op de camera en in de software echter té klein om foto’s te maken die meer dan 2x zo veel opslagruimte op mijn SD-card nemen.

De overige foto’s in dit artikel zijn (eerder) allemaal in de automatische modus gemaakt.

Voorbeelden SuperZoom

Voor mij is het heel belangrijk om een goede zoom te hebben. Immers, als ik onderweg foto’s van dieren (vogels, vee in het land) wil maken is het gewoon noodzakelijk relatief ver in te kunnen zooemen. Dat kan deze camera dus. En zoals gezegd de kwaliteit is goed. Onderstaande voorbeelden laten zien hoe vér zo’n zoom komt.

Het meest maximale zoombereik is 260x. Maar bij 130 keer kreeg ik al behoorlijk ruis (want: digitale zoom). Je kunt op twéé manieren inzoomen:

zoom gebruiken canon powershot sx70hs

(uit de handleiding)

In een review van de camera las ik eerder van iemand dat hij het maar vreselijk onhandig vond dat die functies “op de zijkant van de lens” waren geplaatst. Maar je kunt het ook met de ontspannerknop doen zoals de handleiding aangeeft (en ik ook gewend was van de Sony Cybershot en dus zonder er over na te denken automatisch ook deed).

Het voordeel van het knopje op de lens gebruiken is: méér stabiliteit! Een hele slimme vinding dus van Canon om daar een knopje te plaatsen zodat de zoom ook binnen bereik is als je middels de lens (extra) ondersteunt voor meer stabiliteit.

De zoom heeft een automatische stop bij 65x, vervolgens bij 130x en daarna kan je door tot 260x zoom. De autostops zijn erg handig vind ik want zo druk je niet per ongeluk zomaar door tot in de digitale zoom. Waardoor je dus bewust moet kiezen voor digitaal (met enige ruis) inzoomen.

Bruggen Zuidhorn

Bruggen bij Zuidhorn – Zonder zoom te gebruiken. Hieronder met ca. 35x optische zoom

Kat in het weiland

Een kat in het weiland (rode cirkeltje) en onderstaand met maximale zoom. Duidelijk is dat de foto de nodige ruis heeft door de digitale zoom te gebruiken. Toch is de kwaliteit nog heel redelijk. Stilhouden is onmogelijk voor mij – ik had de camera op een dampaal geplaatst voor de stabiliteit.

HD en 4K video

Tot slot de videokwaliteit. Zoals gezegd is de camera heel geschikt voor vloggen. De kwaliteit van de video is goed. Maar nu ken ik toevallig (want: de jongste dochter heeft er een) de videokwaliteit van de Canon DSLR camera’s. En daar haalt deze camera het niet bij. Het is prima, absoluut, maar verwacht geen topkwaliteit.

Anderzijds heeft een spiegelreflex niet zomaar een lens die 65x optische zoom bied met een maximale digitale zoom van 260x. Een equivalent van een lens van meer dan 1300mm. Dat is qua prijs ook niet vergelijkbaar natuurlijk!

Ook hier geldt dat bij (te) ver inzoomen op een object er behoorlijk ruis ontstaat. Maar wat nog veel lastiger is, zie de videobeelden, is natuurlijk: de camera stabiel houden. De video is met 130x zoom. Ik heb met 260x zoom niet eens geprobeerd. Dat wil ik natuurlijk nog wel eens doen, maar dan met een statief.

De video (HD-opname) is hier te vinden: https://youtu.be/0D6sgARKiGk

Foto’s Canon Powershot SX70HS

De foto’s buiten zijn nagenoeg allemaal gemaakt tijdens het wandelen van deze route.

 

Deel dit bericht: