Gratis Foto’s en Video bewerken met Linux, OSX én Windows!

Foto en Video bewerking met Linux is gratis. Net als het besturingssysteem zelf. En niet alleen is het gratis, de programmatuur is ook erg professioneel!

Aangezien ik een tijdje geleden ben overgestapt van Windows7 naar Linux had ik natuurlijk in potentie wel “een probleem” op het gebied van foto- en video bewerking. Ik gebruikte onder Windows een paar programma’s voor het bewerken van foto’s en video waar ik behoorlijk aan verknocht was. De overstap viel echter, achteraf, ook op dit gebied enorm mee. Ik wilde per sé van Windows af, en wist dat in elk geval één pakket onder Linux goed werkte. En anders waren er online alternatieven. Onder Linux heb je echter niet alleen hele goede alternatieven, ze zijn nog gratis ook! En, Windows-gebruikers niet getreurd: veel Linux-ontwikkelaars maken hun programmatuur –zie hieronder– ook beschikbaar op het Windows platform.

FOTOBEWERKING

GIMP
Voor fotobewerking zijn er diverse programma’s beschikbaar. Eén van de popuaire programma’s is zowel onder Windows, Apple OSX als onder Linux beschikbaar: GIMP. GIMP betekent “GNU Image Manipulation Program”.

Door de uitgebreide functionaliteit, de uitbreidbaarheid en de vrije licentie is GIMP uitgegroeid tot een pakket dat zich kan meten met populaire commerciële programma’s als Adobe Photoshop. Doordat het programmaonderdeel dat uitrekent hoe de onderdelen van een afbeelding uiteindelijk worden afgebeeld, de zogenaamde render-engine, voor iedereen toegankelijk is, worden door wetenschappers ontwikkelde nieuwe vindingen vaak eerst in GIMP gebouwd, voordat deze hun weg vinden naar andere toepassingen. (Wikipedia)

GIMP wordt bij Linux Mint en heel veel andere Linux distributies standaard meegeleverd. Het is een heel uitgebreid pakket en ik vind het voor mijn gebruik zelfs té uitgereid. Maar voor wie professioneel aan de slag wil met fotobewerking een aanrader.

De officiële website van GIMP is hier te vinden: https://www.gimp.org/

XnView Multi Platform
Onder Windows maakte ik veelvuldig gebruik van FastStone Image Viewer. Een heel fijn programma (ook met heel veel opties!) en bovendien gratis. Een uitstekend alternatief voor dit programma is XnView.

XnView (zie boven) biedt ontzettend veel opties voor fotobewerking en ze zijn allemaal relatief eenvoudig te vinden/toe te passen. Inmiddels is dit programma uitgegroeid tot mijn favoriete bewerkingsprogramma.

Naast de vele opties voor bewerking van foto’s biedt het ook een aantal “snelfuncties” voor automatisch aanpassen van contrast en kleuren/licht e.d. – die opties zorgen niet altijd voor het beste resultaat, maar in veel gevallen wel. Pas als je een bewerking opslaat wordt het definitief dus kan je er altijd even mee spelen. Croppen (bijsnijden) van foto’s, kleur en levels, contrast, etc. het gaat allemaal super makkelijk en met live preview.

De grootste kracht van dit programma zit ‘m voor mij in de functie van “schalen” in batch waarbij ik dan tevens een watermark kan laten toevoegen (één keer instellen en klaar). Zo kan ik al mijn foto’s altijd consequent op dezelfde grootte herschalen én “branding” toevoegen zonder veel gedoe.

XnView is niet alleen beschikbaar voor Linux maar ook voor Windows. Officiële website is hier te vinden: https://www.xnview.com/en/

Pinta: Painting Made Simple
Een ander programma dat ik met enige regelmaat gebruik is “Pinta”. Relatief eenvoudig qua interface maar laat je daar niet door bedriegen. Het kan meer dan je denkt.

Het heeft een beetje de look-and-feel van PaintNET (een gratis Windows programma dat ik veel gebruikte). Het kan ook ongeveer hetzelfde. Het ziet er wel iets gelikter (moderner) uit dan PaintNET. De naam PINTA is natuurlijk een verwijzing naar PAINT (het overbekende Windows-programma van weleer).

Heel handig programma, vind ik, voor als je snel even één plaatje wilt bijsnijden of bewerken.Ook PINTA is multiplatform: Linux, Windows en OSX versies zijn beschikbaar. Zie de website: https://pinta-project.com/pintaproject/pinta/releases

Meer alternatieven
Er zijn natuurlijk nog veel meer alternatieven. Ik heb er verschillende uitgeprobeerd maar vond de bovenste drie toch de beste die ik ben tegengekomen voor fotobewerking.

VIDEO BEWERKING

Wat veel mensen niet weten is dat Linux een naam hoog te houden heeft op het gebied van Videobewerking. In Hollywood wordt regelmatig gebruik gemaakt van de krachtige Linux programmatuur voor het renderen van films en het editen en monteren er van.

Shrek, Titanic en veel meer kassuccessen maakten gebruik van Linux software. Onder Windows maakte ik gebruik van Sony Movie Studio. Een commercieel pakket waarmee je uitstekend professionele video’s (thuis) kunt maken. Voor Linux zijn diverse programma’s beschikbaar. Ik heb er verschillende uitgeprobeerd.

kdenlive
Mijn favoriet is kdenlive. Het lijkt een beetje op Sony Movie Maker en andere soortgelijke pakketten. Meerdere video- en audiosporen zijn mogelijk, allerlei bewerkingen kunnen uitgevoerd worden (audio, video) en het is gebruikersvriendelijk.

Een voorbeeld van een hiermee gemaakte video (hierboven de montage schermen).

Voor dit soort programma’s geldt wel: lees de handleiding! Kdenlive heeft één nare eigenschap: als je een venster verwijderd uit de ‘workspace’ krijg je die niet weer terug. Dan moet je ‘m verwijderen en herinstalleren.

Dat is onder Linux nooit zo’n probleem maar met dit programma iets lastiger want (ergens) houdt hij de oude instellingen vast. Dan moet je dus op de commandline (terminal venster) gaan werken en van dat iedee worden sommige mensen (Windows-gebruikers) niet blij. Want hoewel Windows nog altijd een commandline heeft, weten de meeste mensen niet eens (meer) van het bestaan er van.

kdenlive website: https://kdenlive.org/en/

OpenShot Video Editor
Een ander programma dat hoge ogen gooit is OpenShot Video Editor. Ik heb er wat mee gespeeld maar ben vooarlsnog meer gecharmeerd van kdenlive. Dat is echter een kwestie van smaak en gewenning.

Openshot oogt in eerste instantie wat beperkter, standaard start het met twéé videosporen en geen apart audiospoor. Het heeft een moderne interface (screenshot hier boven van de website) en is erg gebruikersvriendelijk. Iedereen kan hiermee van start om een video te maken. Lees, zoals natuurlijk altijd, wel even de handleiding door.

Openshot Website: https://www.openshot.org/nl/

Meer alternatieven
Ook hier geldt uiteraard dat er nog veel meer alternatieven zijn, maar de bovenste twee zijn de programma’s waarmee ik (zeer) positieve ervaringen heb opgedaan.

Deel dit bericht: