Eén van mijn meest favoriete onderwerpen voor foto’s zijn kerkgebouwen. Als ik ergens kom en een (mooi) kerkgebouw zie dan móet ik daar een foto van maken.

Zo heb ik er in de loop van de jaren heel wat gemaakt. Om ze allemaal hier te plaatsten gaat te ver, maar bijgaande een selectie van mooie of opmerkelijke kerkgebouwen. Uit de regio, maar soms ook wat verder van m’n woonplaats vandaan. Want overal kom je ze tegen: kerken.

Als het een béétje kan wil ik ook naar binnen om het interieur vast te leggen. Vooral bij kerken met een Roomse signatuur is dat qua pracht en praal vaak schitterend. Ook Lutherse kerken zijn van binnen vaak prachtig.

De van oorsprong “Reformatorische” kerken in Nederland zijn vaak heel wat soberder maar er zijn soms mooie uitzonderingen, vooral als de kerken al enkele eeuwen oud zijn.

GESCHIEDENIS
Wat mij vooral elke keer onder de indruk brengt is hoe óud de kerken vaak zijn. Kerken uit de 12e, 13e en 14e eeuw zijn geen uitzondering! Maar ook moderne kerken hebben ook vaak een bepaalde schoonheid.

Mensen hebben geprobeerd door het gebouw iets te laten zien, uit te drukken, van hun geloof en hun omstandigheden. Het zijn gebouwen die gemaakt zijn uit overtuiging. Daarnaast zijn de kerkgebouwen onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van een bepaald gebied.

In de categorie “kerken” zijn nog meer foto’s te vinden.