Categorie: Camera

Test – Motorola Moto G7 Play (versus G4 Play)

De Motorola Moto G7 (Play) is een fijne smartphone met veel mogelijkheden. Ook op het gebied van foto en video is de telefoon, ondanks de prijs, meer dan een goede budgetvriendelijke keuze.

Spilsluizen, Groningen – Motorola G7 Play

Ik ben al jarenlang een groot fan van Lenovo’s producten; de laptops, servers (voor mijn bedrijf) maar ook de Smartphones. Tegenwoordig zijn de Lenovo telefoons onder het (door hen aangekochte) merk Motorola op de markt. Een paar jaar geleden had ik een Lenovo telefoon, daarna de Motorola G4 “Play” en sinds kort een Motorola G7 “Play”. Reden voor de upgrade was dat de nieuwe G7 een nieuwere Android versie heeft, die niet meer op de G4 beschikbaar komt, maar ook meer geheugen. Fijne bijkomstigheid: ook de camera is verbeterd. Alhoewel die van de G4 ook absoluut niet slecht was. Want ook daarmee nam ik regelmatig video’s op en maakte ook regelmatig een foto.

Je moet natuurlijk wel de beperkingen kennen van zo’n apparaat. Het is tenslote geen fotocamera à la een Sony Cybershot of een spiegelreflex camera. Toch verbaast de kwaliteit van de camera’s in smartphones me steeds weer. Voor wie niet té veel wil uitgeven aan een smartphone en toch een leuk plaatje of filmpje wil schieten, kan ik deze toestellen dus zeker aanraden. Een toestel, simlockvrij, kost rond de €139. Heb er deze keer ook nog een los hoesje bij gekocht van €15. In totaal dus nog geen €150.

Motorola G4 (links) versus Motorola G7 (rechts)

Ter vergelijk een aantal foto’s van de G4 en G7 en twee video’s gemaakt met de G7. De video’s heb ik vanuit twee verschillende invalshoeken gemaakt: binnenshuis en buitenshuis filmen én de audio-kwaliteit (vandaar: gitaarspelen, een andere liefhebberij van mij).

Natuurlijk moet je wel rekening houden met de beperkingen van zo’n camera en zeker met een smartphone geldt: altijd zo dicht mogelijk op je object gaan staan. Want inzoomen met zo’n camera moet je simpelweg nooit, maar dan ook nooit doen. De zoom is namelijk softwarematig. Daarmee verlies je detail. Beter is het om een zo goed mogelijke foto te maken en later met nabewerking bijvoorbeeld een uitsnede te maken.

Foto’s Motorola G4 Play

Zoals je kunt zien, kun je met de “verouderde” G4 prima foto’s maken. Absoluut geschikt voor internet maar (zelfs) ook voor afdrukken.

Foto’s Motorola G7 Play

Zowel binnen als buitenshuis prima te gebruiken. De flits heb ik niet geprobeerd, ik heb sowieso een hekel aan foto’s die gemaakt zijn met een flits.

Video Motorola G7 Play

Audio/video test (binnenshuis).
Let wel: deze video is met de frontcamera(!) gemaakt.

Video test (buitenshuis)

Conclusie

Een betaalbare smartphone met prima functionaliteit op het gebied van video en foto. Verwacht geen resultaten vergelijkbaar met een spiegelreflex of goede systeemcamera. Het blijft immers een apparaat met een ander doel: telefoon, communicatie via apps e.d.

Zoek je iets meer qua functionaliteit dan is de ‘reguliere’ Moto G7 wellicht een nog betere optie, eveneens nog steeds heel betaalbaar.

Wat voor mij, tot slot, even wennen was: de toestellen zijn qua formaat nagenoeg identiek (maar toch is het scherm van de G7 groter en verbeterd). Echter, de knopjes voor aan/uit en volume zijn ‘omgedraaid’. Ik pak dus automatisch steeds de verkeerde knop (nog). Dat zal wel vanzelf wennen op den duur.

Travenar Japan 500mm lens (vintage lens)

Op zoek naar een “zoomlens” oftewel telelens voor mijn spiegelreflex-camera ontdekte ik dat die dingen onbetaalbaar zijn. Ook als je ze gebruikt koopt. Tenzij je gaat voor alternatieven van Samyang, Bower, Tokina of andere soortgelijke merken. Die allemaal uit dezelfde fabriek lijken te komen overigens, als ik de reviews lees. Die lenzen moet je handmatig scherpstellen en ze hebben hun beperkingen uiteraard. Maar toch, ..

De lenzen, die overigens volgens de reviews allemaal best wel redelijk zijn gezien hun prijs, doen zo tussen de 100 en 150 euro. Daarnaast zijn er nog alternatieven in de spiegel telelens-sector. Ook van Samyang. Zie bijvoorbeeld deze review.

SPIELERIJ
Maar voor een beetje ‘spielerij’ vind ik 150 euro uitgeven toch net iets te veel. Want ik heb op mijn Sony Cybershot al een hele goede zoomlens (max 1200mm). Het verschil is alleen dat die soms weigert scherp te stellen onder bepaalde omstandigheden en ik dus dat wil ‘overrulen’ en, daarbij, verwacht ik dat een telelens toch onder bepaalde omstandigheden beter presteert. Handmatig scherpstellen kun je leren dus waarom niet zoiets geprobeerd?

Op Ebay Duitsland vond ik na wat rondneuzen een (gebruikte) 500mm lens (afbeelding boven) van het merk “Travenar”. Van oorsprong is dat een Duits merk, maar de Travenar lenzen uit Japan zijn niet van dezelfde fabrikant. In de jaren 80, zo las ik, heeft een Japanse fabrikant de merknaam gekocht en is onder de merknaam Travenar lenzen gaan fabriceren.

Een (vergelijkbare) lens van Samyang/Bower/Tokina.

De levering van de ebay-verkopers was vlot. De lens zelf kwam na 2 dagen al binnen(!) uit Duitsland, het verloopstukje, bij een andere verkoper besteld, vandaag. Dus, meteen maar even uitproberen. Er valt nog het een en ander te leren op dit gebied, maar de eerste testfoto’s zijn gemaakt.

Ik heb de camera op het statief geplaatst in de achteruin en over een flinke afstand, op ISO800 en op RAW formaat, een duif gefotografeerd.

De Olympus E-410 (Evolt) op statief met lens er op gemonteerd.

De afstand, over de grond gemeten, was ca. 40 meter. Maar de duif zat op de nok van het dak, dus de lijn is uiteraard langer.

Vervolgens heb ik nog een testfoto “uit de hand” geschoten. Wat met zo’n lens natuurlijk niet aan te raden is want dan krijg je al snel onscherpe beelden. Al was het alleen al vanwege het gewicht want de lens is -in tegenstelling tot de Chinese(?) 500mm lenzen die ik eerder noemde en van plastic zijn veelal- gemaakt van metaal.

Duif aan de overkant van de straat, uit de hand geschoten.

Binnenkort zal ik de lens meenemen “het veld in”. Ik verwacht onder bepaalde omstandigheden hier betere foto’s mee te kunnen maken dan met de cybershot. Of, op zijn minst, foto’s die ik met de Cybershot niet kan maken. Maar resumerend: voor de ‘heb’ is het sowieso leuk en het voegt  weer een andere dimensie toe aan het fotograferen.

De Olympus ondersteund half-automatisch fotograferen met deze lens. Dus ik hoef niet volledig handmatig foto’s te maken. Dat is wel prettig. De lens zelf heeft een steun die verstelbaar is waardoor ik ‘m goed op het statief kan plaatsen. Alles bij elkaar ben ik in elk geval tevreden. Zeker gezien de prijs want inclusief verzending heb ik er slechts 61,– euro voor betaald.

Gratis Foto’s en Video bewerken met Linux, OSX én Windows!

Foto en Video bewerking met Linux is gratis. Net als het besturingssysteem zelf. En niet alleen is het gratis, de programmatuur is ook erg professioneel!

Aangezien ik een tijdje geleden ben overgestapt van Windows7 naar Linux had ik natuurlijk in potentie wel “een probleem” op het gebied van foto- en video bewerking. Ik gebruikte onder Windows een paar programma’s voor het bewerken van foto’s en video waar ik behoorlijk aan verknocht was. De overstap viel echter, achteraf, ook op dit gebied enorm mee. Ik wilde per sé van Windows af, en wist dat in elk geval één pakket onder Linux goed werkte. En anders waren er online alternatieven. Onder Linux heb je echter niet alleen hele goede alternatieven, ze zijn nog gratis ook! En, Windows-gebruikers niet getreurd: veel Linux-ontwikkelaars maken hun programmatuur –zie hieronder– ook beschikbaar op het Windows platform.

FOTOBEWERKING

GIMP
Voor fotobewerking zijn er diverse programma’s beschikbaar. Eén van de popuaire programma’s is zowel onder Windows, Apple OSX als onder Linux beschikbaar: GIMP. GIMP betekent “GNU Image Manipulation Program”.

Door de uitgebreide functionaliteit, de uitbreidbaarheid en de vrije licentie is GIMP uitgegroeid tot een pakket dat zich kan meten met populaire commerciële programma’s als Adobe Photoshop. Doordat het programmaonderdeel dat uitrekent hoe de onderdelen van een afbeelding uiteindelijk worden afgebeeld, de zogenaamde render-engine, voor iedereen toegankelijk is, worden door wetenschappers ontwikkelde nieuwe vindingen vaak eerst in GIMP gebouwd, voordat deze hun weg vinden naar andere toepassingen. (Wikipedia)

GIMP wordt bij Linux Mint en heel veel andere Linux distributies standaard meegeleverd. Het is een heel uitgebreid pakket en ik vind het voor mijn gebruik zelfs té uitgereid. Maar voor wie professioneel aan de slag wil met fotobewerking een aanrader.

De officiële website van GIMP is hier te vinden: https://www.gimp.org/

XnView Multi Platform
Onder Windows maakte ik veelvuldig gebruik van FastStone Image Viewer. Een heel fijn programma (ook met heel veel opties!) en bovendien gratis. Een uitstekend alternatief voor dit programma is XnView.

XnView (zie boven) biedt ontzettend veel opties voor fotobewerking en ze zijn allemaal relatief eenvoudig te vinden/toe te passen. Inmiddels is dit programma uitgegroeid tot mijn favoriete bewerkingsprogramma.

Naast de vele opties voor bewerking van foto’s biedt het ook een aantal “snelfuncties” voor automatisch aanpassen van contrast en kleuren/licht e.d. – die opties zorgen niet altijd voor het beste resultaat, maar in veel gevallen wel. Pas als je een bewerking opslaat wordt het definitief dus kan je er altijd even mee spelen. Croppen (bijsnijden) van foto’s, kleur en levels, contrast, etc. het gaat allemaal super makkelijk en met live preview.

De grootste kracht van dit programma zit ‘m voor mij in de functie van “schalen” in batch waarbij ik dan tevens een watermark kan laten toevoegen (één keer instellen en klaar). Zo kan ik al mijn foto’s altijd consequent op dezelfde grootte herschalen én “branding” toevoegen zonder veel gedoe.

XnView is niet alleen beschikbaar voor Linux maar ook voor Windows. Officiële website is hier te vinden: https://www.xnview.com/en/

Pinta: Painting Made Simple
Een ander programma dat ik met enige regelmaat gebruik is “Pinta”. Relatief eenvoudig qua interface maar laat je daar niet door bedriegen. Het kan meer dan je denkt.

Het heeft een beetje de look-and-feel van PaintNET (een gratis Windows programma dat ik veel gebruikte). Het kan ook ongeveer hetzelfde. Het ziet er wel iets gelikter (moderner) uit dan PaintNET. De naam PINTA is natuurlijk een verwijzing naar PAINT (het overbekende Windows-programma van weleer).

Heel handig programma, vind ik, voor als je snel even één plaatje wilt bijsnijden of bewerken.Ook PINTA is multiplatform: Linux, Windows en OSX versies zijn beschikbaar. Zie de website: https://pinta-project.com/pintaproject/pinta/releases

Meer alternatieven
Er zijn natuurlijk nog veel meer alternatieven. Ik heb er verschillende uitgeprobeerd maar vond de bovenste drie toch de beste die ik ben tegengekomen voor fotobewerking.

VIDEO BEWERKING

Wat veel mensen niet weten is dat Linux een naam hoog te houden heeft op het gebied van Videobewerking. In Hollywood wordt regelmatig gebruik gemaakt van de krachtige Linux programmatuur voor het renderen van films en het editen en monteren er van.

Shrek, Titanic en veel meer kassuccessen maakten gebruik van Linux software. Onder Windows maakte ik gebruik van Sony Movie Studio. Een commercieel pakket waarmee je uitstekend professionele video’s (thuis) kunt maken. Voor Linux zijn diverse programma’s beschikbaar. Ik heb er verschillende uitgeprobeerd.

kdenlive
Mijn favoriet is kdenlive. Het lijkt een beetje op Sony Movie Maker en andere soortgelijke pakketten. Meerdere video- en audiosporen zijn mogelijk, allerlei bewerkingen kunnen uitgevoerd worden (audio, video) en het is gebruikersvriendelijk.

Een voorbeeld van een hiermee gemaakte video (hierboven de montage schermen).

Voor dit soort programma’s geldt wel: lees de handleiding! Kdenlive heeft één nare eigenschap: als je een venster verwijderd uit de ‘workspace’ krijg je die niet weer terug. Dan moet je ‘m verwijderen en herinstalleren.

Dat is onder Linux nooit zo’n probleem maar met dit programma iets lastiger want (ergens) houdt hij de oude instellingen vast. Dan moet je dus op de commandline (terminal venster) gaan werken en van dat iedee worden sommige mensen (Windows-gebruikers) niet blij. Want hoewel Windows nog altijd een commandline heeft, weten de meeste mensen niet eens (meer) van het bestaan er van.

kdenlive website: https://kdenlive.org/en/

OpenShot Video Editor
Een ander programma dat hoge ogen gooit is OpenShot Video Editor. Ik heb er wat mee gespeeld maar ben vooarlsnog meer gecharmeerd van kdenlive. Dat is echter een kwestie van smaak en gewenning.

Openshot oogt in eerste instantie wat beperkter, standaard start het met twéé videosporen en geen apart audiospoor. Het heeft een moderne interface (screenshot hier boven van de website) en is erg gebruikersvriendelijk. Iedereen kan hiermee van start om een video te maken. Lees, zoals natuurlijk altijd, wel even de handleiding door.

Openshot Website: https://www.openshot.org/nl/

Meer alternatieven
Ook hier geldt uiteraard dat er nog veel meer alternatieven zijn, maar de bovenste twee zijn de programma’s waarmee ik (zeer) positieve ervaringen heb opgedaan.

Sony Cybershot DSC-H350 versus Panasonic Lumix DMC-F272

De Panasonic Lumix DMC-F272 is terug! Eerder schreef ik dat deze kapot was en retour gegaan voor reparatie. Ik had er weinig fiducie in dat dit toestel gerepareerd kon worden.

De oorzaak van het falen (spontaan ontladen van accu’s binnen een paar uur, volle accu na maken paar foto’s leeg) bleek echter door de verkoper niet alleen gevonden te kunnen worden maar werd ook nog eens gratis gerepareerd!

Bij deze dus om te beginnen een hele dikke pluim voor fotowinkel NEBO Foto en Electronica! Graag beveel ik deze prima webshop (want: uitstekende aftersales!) daarom aan bij andere fotografie-liefhebbers. Nog afgezien van het feit dat ze helemaal niet duur zijn. De webshop is hier te vinden: https://www.neboweb.nl. Ze hebben niet alleen een webshop maar ook fysieke winkels. Heel handig voor als je eerst eens wilt kijken naar een camera voordat je ‘m online besteld.

Ik heb na het retour komen van de camera eerst een tijdje deze gebruikt om er zeker van te zijn dat het euvel opgelost was. En, dat is het. NEBO liet weten dat ze een print vervangen hebben en de camera opnieuw hebben afgesteld. Ik moet eerlijk zeggen, hij “voelt weer als nieuw”.

Sony Cybershot DSC-H350 versus Panasonic Lumix DMC-F272

Mooi moment om de beide camera’s, die toch veel overeenkomsten hebben, eens te vergelijken. De Sony is natuurlijk van al weer een nieuwere generatie (dus: betere sensor, meer megapixels enz en een hele fijne lens) dus zou je verwachten dat er eventueel flinke verschillen te bemerken zijn. Dat is niet zo vooralsnog. Binnenkort neem ik ze bij goed weer nog eens allebei mee om een goede (extra) vergelijking te doen (ik update deze post dan met nieuwe foto’s) met name op gebied van inzoomen en dergelijke (even naar de vogelbroedplaats!).

De camera’s in huis, zonder flits, getest. En buiten. Niet allebei in dezelfde situatie maar op dezelfde dag met wat donkere omstandigheden. Het had gesneeuwd, was prachtig zonnig maar je raadt het al.. toen ik op pad ging was de zon vertrokken en bleef ook weg. Het zei zo.

In deze vergelijking verder geen vergelijking van functionaliteit en dergelijke, die verschillen zijn er maar niet enorm. Wat mij opvalt bij de vergelijking van de camera’s is dat het eindresultaat dicht bij elkaar licht. De Sony vind ik een nipte winnaar omdat ik de kleuren mooier vind. Maar het plan om de Panasonic (door) te verkopen na eventuele reparatie is voorlopig van de baan. Ik houd ‘m aan als “spare”.

Foto’s

Onderstaand de foto’s. Ik vermeld niet welke camera welke foto’s heeft gemaakt want het feit alleen al dat je de verschillen in de foto’s nauwelijks ziet (tenzij je het weet en de originele hebt) zegt voldoende!

Review: Sony Cybershot DSC-HX350

Wat mag je verwachten van een relatief goedkope “superzoom” camera? Recent heb ik een nieuwe camera in gebruik genomen, een Sony Cybershot DSC-HX350. Zoals eerder beloofd zou ik er nog een review van geven. Dit wou ik niet eerder doen dan nadat ik ‘m een tijdje in gebruik had zodat het een realview zou zijn. Een beoordeling gebaseerd op de praktijk. Voor een ‘technische review’ verwijs ik naar de vakbladen!

Bij deze dus een bespreking van mijn ervaringen tot nu toe vergezeld van een aantal foto’s als voorbeeld en illustratie.

Bediening

Om met de bediening te beginnen: de camera is ontzettend handzaam en de bediening wijst zich, zeker als je in het begin op de ‘automatische stand’ fotografeert, vanzelf. Vooral als je al eens eerder met andere digitale camera’s hebt gewerkt zijn er weinig verassingen.

De camera biedt naast 2 verschillende “automatische instellingen” ook heel veel pre-sets waarmee je makkelijk avond/nacht en andere specifieke situaties kunt fotograferen. Voor wie echt wil zijn er daarnaast ook nog mogelijkheden voor handmatig instellen. Eerlijk gezegd ben ik daar nog maar nauwelijks in gedoken. Omdat ik het nog niet nodig heb gehad!

Video

Eerst even (kort) naar de video-mogelijkheden. Deze zijn prima. Met de camera kan je behoorlijk lang aan één stuk filmen en de geluidskwaliteit is, naast een uitstekende beeldkwaliteit, zeer acceptabel.

Bij een optreden van de band van mijn dochter Mirjam heb ik de camera op een statief gezet, ‘gezekerd’ en opnemen maar. Het geluid dat je hoort in deze video is van de Sony Cybershot.

Daarnaast werkten we met een andere camera (Panasonic) en namen daarmee vanuit de hand op. We hebben later de video gemonteerd en de beelden samen gevoegd. Daardoor zie je een mooie vergelijking. Let wel: de Panasonic camera is een video camera..! De camera heeft stereo geluid en kan opnemen in full HD kwaliteit. Bedenk dat het hier een opname is in een tent en de akoestiek niet optimaal is in zo’n situatie.

Ik hoef er verder weinig aan toe te voegen. Deze camera volstaat prima als je ook wilt filmen en geen aparte filmcamera wilt meeslepen.

Foto’s maken… 

Het draait natuurlijk om de foto’s bij een fotocamera. Video is ‘mooi meegenomen’. En als dat van goede kwaliteit is, is dat alleen maar winst.

Ik heb deze camera gekozen om twee redenen:

  1. de optische (zzom)lens, vergelijkbaar met een bereik van 24 tot 1200mm;
  2. de zoeker.

De meeste camera’s in deze categorie en prijsklasse hebben geen zoeker. Ik vind het persoonlijk niet handig om altijd met een display te moeten werken. Prettige bijkomstigheid bij het display van deze camera is dat deze kantelbaar is waardoor je ook een laag standpunt kunt kiezen en toch goed op de display kunt kijken. De zoeker is van een gemiddelde kwaliteit maar volstaat.

Even op de knieën en met de camera nagenoeg op de grond een foto maken van een eendje die voorbij wandelt is dan goed te doen met de kantelbare display. Je ziet meteen al de kwaliteit van de camera, vind ik, met zo’n foto. Het is een in het (late) middaglicht genomen foto.

Nog een paar “buitenfoto’s” hieronder.

Vroeg in de ochtend, geen zonlicht (NAM Park)
Mooie ‘scherpte – diepte’. Realistische kleuren.

Foto’s maken is buiten een feest met deze camera. Prachtige kleuren, goed helder, mooie detaillering. Niets mis mee. Maar ook binnen kun je met deze camera goed uit de voeten zoals deze foto laat zien:

Deze foto is niet geflitst en ‘gewoon’ op de automatische stand genomen.

Binnen (op statief) foto’s maken zonder flits is ook goed mogelijk. En ook ’s avonds in het donker komt deze camera, mits je uiteraard wél een statief gebruikt of een hele vaste hand hebt, goed mee.

Zweedse Kerstmarkt, oude Suikerfabriek. Niet geflitst.
(met statief)
In de woonkamer, op statief

Zoomlens

Zoals gezegd was de zoomlens één van de hoofdredenen deze camera aan te schaffen. Mijn Panasonic had ook een dergelijke lens en ik vond dat fantastisch. Helaas ligt deze inmiddels al weer enkele weken bij de leverancier want er zijn problemen mee. Ik wilde niet wachten op de garantie-afhandeling, zeker niet in deze tijd van het jaar, en besloot daarom tot de aanschaf van de Sony Cybershot over te gaan. Onder het motto “als de Panasonic gerepareerd kan worden doe ik ‘m wel weg via Marktplaats” kocht ik de Cybershot…

In vergelijk met de Panasonic is deze Cybershot kwalitatief beter. Absoluut. De foto’s zijn mooier, de kleuren spreken meer en zijn naar mijn idee toch net weer even iets realistischer. Dat wil niet zeggen dat de Panasonic een slechte camera is (was). Integendeel. Deze Sony steekt echter gewoon kwalitatief daar boven uit. Dat heeft natuurlijk met de modernere techniek te maken en het feit dat de camera 20mp is, da’s toch weer meer dan wat de Panasonic bood. En dus meer detail in de foto’s.

Ook de zoomlens, van ZEISS, levert daar natuurlijk een belangrijke bijdrage aan. ZEISS lenzen staan voor uitstekende kwaliteit. Daar hoeven we geen discussie over te voeren. En dat zie je dus ook terug in de foto’s. Recent heb ik weer eens ”vogelfoto’s” gemaakt waarbij ik de zoom flink gebruikt heb.

De foto’s zijn door het raam van de woonkamer heen gemaakt en uiteraard had ik de camera op een statief gezet. Uit de hand zo ver inzoomen is gewoon niet te doen (voor mij althans).

Ook dit hertje stond op aanzienlijke afstand. Hier gebruikte ik het hekwerk als steun. Dan merk je dat de beeldstabilisatie ook z’n werk voor je doet: je hoort de camera in hoog tempo meerdere keren klikken en daarna worden deze frame’s tot één trillingsvrije foto samengevoegd.

Conclusie

Zoals gemeld geen technische review maar een ‘realview’. De camera besproken vanuit het oogpunt van de gebruiker (mij) dus. De conclusie die ik heb getrokken is dat dit een uitstekende camera is voor een breed gebruiksdoel. Natuurlijk zal er altijd een situatie zijn waarin de camera te kort komt. Dat zijn nu eenmaal beperkingen die élke camera heeft. Gezien prijs/prestatie krijgt de camera van mij in elk geval een dikke tien gezien de doelen die ik stel. Moet ik ‘m objectief beoordelen dan zal het een 8,5 uit 10 worden.