Tag: review

Test – Motorola Moto G7 Play (versus G4 Play)

De Motorola Moto G7 (Play) is een fijne smartphone met veel mogelijkheden. Ook op het gebied van foto en video is de telefoon, ondanks de prijs, meer dan een goede budgetvriendelijke keuze.

Spilsluizen, Groningen – Motorola G7 Play

Ik ben al jarenlang een groot fan van Lenovo’s producten; de laptops, servers (voor mijn bedrijf) maar ook de Smartphones. Tegenwoordig zijn de Lenovo telefoons onder het (door hen aangekochte) merk Motorola op de markt. Een paar jaar geleden had ik een Lenovo telefoon, daarna de Motorola G4 “Play” en sinds kort een Motorola G7 “Play”. Reden voor de upgrade was dat de nieuwe G7 een nieuwere Android versie heeft, die niet meer op de G4 beschikbaar komt, maar ook meer geheugen. Fijne bijkomstigheid: ook de camera is verbeterd. Alhoewel die van de G4 ook absoluut niet slecht was. Want ook daarmee nam ik regelmatig video’s op en maakte ook regelmatig een foto.

Je moet natuurlijk wel de beperkingen kennen van zo’n apparaat. Het is tenslote geen fotocamera à la een Sony Cybershot of een spiegelreflex camera. Toch verbaast de kwaliteit van de camera’s in smartphones me steeds weer. Voor wie niet té veel wil uitgeven aan een smartphone en toch een leuk plaatje of filmpje wil schieten, kan ik deze toestellen dus zeker aanraden. Een toestel, simlockvrij, kost rond de €139. Heb er deze keer ook nog een los hoesje bij gekocht van €15. In totaal dus nog geen €150.

Motorola G4 (links) versus Motorola G7 (rechts)

Ter vergelijk een aantal foto’s van de G4 en G7 en twee video’s gemaakt met de G7. De video’s heb ik vanuit twee verschillende invalshoeken gemaakt: binnenshuis en buitenshuis filmen én de audio-kwaliteit (vandaar: gitaarspelen, een andere liefhebberij van mij).

Natuurlijk moet je wel rekening houden met de beperkingen van zo’n camera en zeker met een smartphone geldt: altijd zo dicht mogelijk op je object gaan staan. Want inzoomen met zo’n camera moet je simpelweg nooit, maar dan ook nooit doen. De zoom is namelijk softwarematig. Daarmee verlies je detail. Beter is het om een zo goed mogelijke foto te maken en later met nabewerking bijvoorbeeld een uitsnede te maken.

Foto’s Motorola G4 Play

Zoals je kunt zien, kun je met de “verouderde” G4 prima foto’s maken. Absoluut geschikt voor internet maar (zelfs) ook voor afdrukken.

Foto’s Motorola G7 Play

Zowel binnen als buitenshuis prima te gebruiken. De flits heb ik niet geprobeerd, ik heb sowieso een hekel aan foto’s die gemaakt zijn met een flits.

Video Motorola G7 Play

Audio/video test (binnenshuis).
Let wel: deze video is met de frontcamera(!) gemaakt.

Video test (buitenshuis)

Conclusie

Een betaalbare smartphone met prima functionaliteit op het gebied van video en foto. Verwacht geen resultaten vergelijkbaar met een spiegelreflex of goede systeemcamera. Het blijft immers een apparaat met een ander doel: telefoon, communicatie via apps e.d.

Zoek je iets meer qua functionaliteit dan is de ‘reguliere’ Moto G7 wellicht een nog betere optie, eveneens nog steeds heel betaalbaar.

Wat voor mij, tot slot, even wennen was: de toestellen zijn qua formaat nagenoeg identiek (maar toch is het scherm van de G7 groter en verbeterd). Echter, de knopjes voor aan/uit en volume zijn ‘omgedraaid’. Ik pak dus automatisch steeds de verkeerde knop (nog). Dat zal wel vanzelf wennen op den duur.

Review: Sony Cybershot DSC-HX350

Wat mag je verwachten van een relatief goedkope “superzoom” camera? Recent heb ik een nieuwe camera in gebruik genomen, een Sony Cybershot DSC-HX350. Zoals eerder beloofd zou ik er nog een review van geven. Dit wou ik niet eerder doen dan nadat ik ‘m een tijdje in gebruik had zodat het een realview zou zijn. Een beoordeling gebaseerd op de praktijk. Voor een ‘technische review’ verwijs ik naar de vakbladen!

Bij deze dus een bespreking van mijn ervaringen tot nu toe vergezeld van een aantal foto’s als voorbeeld en illustratie.

Bediening

Om met de bediening te beginnen: de camera is ontzettend handzaam en de bediening wijst zich, zeker als je in het begin op de ‘automatische stand’ fotografeert, vanzelf. Vooral als je al eens eerder met andere digitale camera’s hebt gewerkt zijn er weinig verassingen.

De camera biedt naast 2 verschillende “automatische instellingen” ook heel veel pre-sets waarmee je makkelijk avond/nacht en andere specifieke situaties kunt fotograferen. Voor wie echt wil zijn er daarnaast ook nog mogelijkheden voor handmatig instellen. Eerlijk gezegd ben ik daar nog maar nauwelijks in gedoken. Omdat ik het nog niet nodig heb gehad!

Video

Eerst even (kort) naar de video-mogelijkheden. Deze zijn prima. Met de camera kan je behoorlijk lang aan één stuk filmen en de geluidskwaliteit is, naast een uitstekende beeldkwaliteit, zeer acceptabel.

Bij een optreden van de band van mijn dochter Mirjam heb ik de camera op een statief gezet, ‘gezekerd’ en opnemen maar. Het geluid dat je hoort in deze video is van de Sony Cybershot.

Daarnaast werkten we met een andere camera (Panasonic) en namen daarmee vanuit de hand op. We hebben later de video gemonteerd en de beelden samen gevoegd. Daardoor zie je een mooie vergelijking. Let wel: de Panasonic camera is een video camera..! De camera heeft stereo geluid en kan opnemen in full HD kwaliteit. Bedenk dat het hier een opname is in een tent en de akoestiek niet optimaal is in zo’n situatie.

Ik hoef er verder weinig aan toe te voegen. Deze camera volstaat prima als je ook wilt filmen en geen aparte filmcamera wilt meeslepen.

Foto’s maken… 

Het draait natuurlijk om de foto’s bij een fotocamera. Video is ‘mooi meegenomen’. En als dat van goede kwaliteit is, is dat alleen maar winst.

Ik heb deze camera gekozen om twee redenen:

  1. de optische (zzom)lens, vergelijkbaar met een bereik van 24 tot 1200mm;
  2. de zoeker.

De meeste camera’s in deze categorie en prijsklasse hebben geen zoeker. Ik vind het persoonlijk niet handig om altijd met een display te moeten werken. Prettige bijkomstigheid bij het display van deze camera is dat deze kantelbaar is waardoor je ook een laag standpunt kunt kiezen en toch goed op de display kunt kijken. De zoeker is van een gemiddelde kwaliteit maar volstaat.

Even op de knieën en met de camera nagenoeg op de grond een foto maken van een eendje die voorbij wandelt is dan goed te doen met de kantelbare display. Je ziet meteen al de kwaliteit van de camera, vind ik, met zo’n foto. Het is een in het (late) middaglicht genomen foto.

Nog een paar “buitenfoto’s” hieronder.

Vroeg in de ochtend, geen zonlicht (NAM Park)
Mooie ‘scherpte – diepte’. Realistische kleuren.

Foto’s maken is buiten een feest met deze camera. Prachtige kleuren, goed helder, mooie detaillering. Niets mis mee. Maar ook binnen kun je met deze camera goed uit de voeten zoals deze foto laat zien:

Deze foto is niet geflitst en ‘gewoon’ op de automatische stand genomen.

Binnen (op statief) foto’s maken zonder flits is ook goed mogelijk. En ook ’s avonds in het donker komt deze camera, mits je uiteraard wél een statief gebruikt of een hele vaste hand hebt, goed mee.

Zweedse Kerstmarkt, oude Suikerfabriek. Niet geflitst.
(met statief)
In de woonkamer, op statief

Zoomlens

Zoals gezegd was de zoomlens één van de hoofdredenen deze camera aan te schaffen. Mijn Panasonic had ook een dergelijke lens en ik vond dat fantastisch. Helaas ligt deze inmiddels al weer enkele weken bij de leverancier want er zijn problemen mee. Ik wilde niet wachten op de garantie-afhandeling, zeker niet in deze tijd van het jaar, en besloot daarom tot de aanschaf van de Sony Cybershot over te gaan. Onder het motto “als de Panasonic gerepareerd kan worden doe ik ‘m wel weg via Marktplaats” kocht ik de Cybershot…

In vergelijk met de Panasonic is deze Cybershot kwalitatief beter. Absoluut. De foto’s zijn mooier, de kleuren spreken meer en zijn naar mijn idee toch net weer even iets realistischer. Dat wil niet zeggen dat de Panasonic een slechte camera is (was). Integendeel. Deze Sony steekt echter gewoon kwalitatief daar boven uit. Dat heeft natuurlijk met de modernere techniek te maken en het feit dat de camera 20mp is, da’s toch weer meer dan wat de Panasonic bood. En dus meer detail in de foto’s.

Ook de zoomlens, van ZEISS, levert daar natuurlijk een belangrijke bijdrage aan. ZEISS lenzen staan voor uitstekende kwaliteit. Daar hoeven we geen discussie over te voeren. En dat zie je dus ook terug in de foto’s. Recent heb ik weer eens ”vogelfoto’s” gemaakt waarbij ik de zoom flink gebruikt heb.

De foto’s zijn door het raam van de woonkamer heen gemaakt en uiteraard had ik de camera op een statief gezet. Uit de hand zo ver inzoomen is gewoon niet te doen (voor mij althans).

Ook dit hertje stond op aanzienlijke afstand. Hier gebruikte ik het hekwerk als steun. Dan merk je dat de beeldstabilisatie ook z’n werk voor je doet: je hoort de camera in hoog tempo meerdere keren klikken en daarna worden deze frame’s tot één trillingsvrije foto samengevoegd.

Conclusie

Zoals gemeld geen technische review maar een ‘realview’. De camera besproken vanuit het oogpunt van de gebruiker (mij) dus. De conclusie die ik heb getrokken is dat dit een uitstekende camera is voor een breed gebruiksdoel. Natuurlijk zal er altijd een situatie zijn waarin de camera te kort komt. Dat zijn nu eenmaal beperkingen die élke camera heeft. Gezien prijs/prestatie krijgt de camera van mij in elk geval een dikke tien gezien de doelen die ik stel. Moet ik ‘m objectief beoordelen dan zal het een 8,5 uit 10 worden.

Camera Test Motorola Moto G4 Smartpone

De Motorola Moto G4 Smartphone, voor nog geen € 150 te koop via onder meer de MediaMarkt, is niet alleen een uitstekende, op Android 6+ draaiende, smartphone. De telefoon heeft ook een hele aardige camera aan boord.


Tijd voor een review want ik heb de telefoon nu ongeveer een maandje in bezit en heb er de afgelopen tijd regelmatig wat ‘snapshots’ mee gemaakt. Want: “de beste camera is de camera die je bij je hebt”, immers?

Lenovo

Een aantal jaren heb ik een Lenovo Smartphone gehad, de Lenovo “Golden Warrior”. Een camera-test is hier te vinden. Die had een vrij aardige camera aan boord. Deze telefoon, de Motorola Moto G4, is ook geproduceerd door Lenovo. Een merk waar ik al een paar jaar zeer enthousiast over ben. Op het gebied van onder meer servers (voor mijn bedrijf heb ik recent ook een Lenovo server aangeschaft), laptops (zie bijvoorbeeld deze review) en dus ook telefoons.

Lenovo heeft de merknaam “Motorola” overgenomen zo’n twee jaar geleden. Want: bekender in onder andere de Verenigde Staten. Start je de telefoon op, dan zie je hun logo ook voorbij komen.

De camera

De camera van deze telefoon kun je natuurlijk, net als de camera van om ’t even welke andere smartphone, niet vergelijken met een gewone spiegelreflex of zelfs een compact camera. De reden is dat de lensjes gewoonweg minder goed zijn dan de lenzen die op een ‘echte’ camera gebruikt worden. Ik hoor de iPhone fanboys als weer pruttelen maar nee, het is echt niet vergelijkbaar. Ook al maakt je iPhone of Android telefoon nog zulke mooie foto’s, de techniek van een ‘reguliere’ camera is gewoon anders en beter.

Dat is ook helemaal niet erg. Een smartphone, de naam zegt het al, is immers in éérste aanleg een telefoon. En géén camera.

Functies

De camera heeft diverse functies. HDR, Flits aan/uit, zelf-ontspanner, handige ‘on screen’ functie voor het instellen van de belichting en daarnaast zijn er nog wat bewerkingsmogelijkheden voor als de foto gemaakt is (advies: nooit op de telefoon zelf bewerken als dat niet nodig is!).

De HDR functie. Boven “gewoon”, onder met de HDR functie aan. Geen flits gebruikt (daglicht). Het verschil tussen de foto’s is duidelijk zichtbaar. De HDR functie vraagt niet om (heel) stil te houden zodat er meerdere foto’s gemaakt kunnen worden. Of bewegende objecten/personen ook goed vastgelegd kunnen worden met HDR heb ik niet getest.De camera kan in 16Mp en 8Mp fotograferen. De 16Mp optie is in 16:9 formaat dat vind ik niet echt een mooi formaat) en de foto’s worden erg groot qua bestandsomvang. Los daarvan is 8Mp echt méér dan voldoende voor Instagram, internet-sites enz. Daarvoor volstaat een veel lagere resolutie al. En, daar komt bij: de 8Mp zijn 8 échte megapixels, de 16Mp is “geïnterpoleerd“. Dat wil ik niet, dus heb ik ‘m op 8Mp ingesteld. Ik wil namelijk niet dat er een bewerking wordt uitgevoerd door de camera alvorens de foto opgeslagen wordt. Maar dat is een keuze en dus naar smaak in te stellen.

Tips voor fotografie met een Smartphone

Fotograferen met een smartphone is gemeengoed geworden. Toch zie ik verschrikkelijk veel slechte en mislukte foto’s op dit gebied. Een paar tips:

  • zoom niet in op de telefoon zelf. Dit is “digitale zoom”, doe dat later bij nabewerking met goede software;
  • zorg voor voldoende licht/belichting of gebruik de flits als invulflits;
  • bij flitsen: zorg dat je voldoende dicht bij het object of de persoon bent. De flits van een smartphone heeft zeer beperkt bereik immers;
  • doe geen nabewerking op de telefoon tenzij je het origineel ook houdt (kopie opslaan). Dan kun je altijd nog met een goed programma nabewerken. Bijvoorbeeld Faststone Image Viewer;
  • gebruik eventueel een statief(je) voor je smarphone;
  • wil je zoomen gebruik dan een opzetlensje;
  • houdt de lens schoon! Een lens van een digitale camera is onbeschermd. Er zit vaak vuil op. Maak ‘m eerst (en regelmatig) even schoon met bijvoorbeeld een speciaal doekje hiervoor of gebruik een microvezel doekje. Kosten nagenoeg niets, en zijn overal verkrijgbaar. Alhoewel je T-shirt in noodsituaties ook goed werkt 🙂

Frontcamera, Video

De frontcamera is 5Mp en doet wat ‘ie moet doen wanneer je ‘m gebruikt voor ‘selfies’ of het maken van video’s. Ik denk dat de telefoon bijvoorbeeld voor vlogcamera ook geschikt is. Zelf heb ik ‘m al gebruikt voor (een deel van) een filmpje op Youtube en dat is dik in orde.

De foto’s

De afgelopen maand heb ik onder diverse omstandigheden foto’s gemaakt. Je ziet dat de camera het een laat afweten als het erg donker is (zie de foto van de Tesla in de parkeergarage). Ik ben behoorlijk positief verrast door de camera in zijn algemeenheid en vooral op het gebried van ‘macro’ foto’s. De kleurechtheid is ook erg goed. Zoek je een nieuwe, betaalbare, telefoon met een relatief goede camera aan boord dan is deze Lenovo Motorola Moto G4 mijns inziens een prima keuze. Voor mij een mooie meevaller. Ik selecteer een smartphone namelijk op andere gronden en niet vanwege de camera.

Test: vier programma’s voor fotobewerking vergeleken

Wie foto’s maakt, wil ze meestal ook bewerken. In deze vergelijking kijk ik naar vier programma’s, waarvan ik er twee meestal gebruik voor het bewerken van foto’s.

De originele foto die ik in deze test bewerk als voorbeeld is de onderstaande.

prinsenhof-2016-10-1-origineel

In de vergelijking kijk ik vooral naar wat ik persoonlijk prettig vind werken en naar de resultaten die ik er mee kan behalen. Dit is dus wel gekleurd door persoonlijke voorkeuren en smaak. Op één na zijn alle programma’s gratis.

Zoner

Zoner heeft in mijn ogen een paar nadelen:
– het wil je Facebook of Google accounts gegevens gebruiken
– andere optie is via email. Met andere woorden: die dien je af te staan…

De laatste optie is beter want dan kan je een email adres gebruiken dat niet belangrijk is.
Immers: het is niet verstandig om je inloggegevens voor Facebook of Google weg te geven aan een bedrijf dat je niet kent!

Er wordt vervolgens een gebruikers account aangemaakt.
Zoner is ‘trial software’, je mag het korte tijd gratis gebruiken.
Vreemd is dat de “groene balk” op de website (SSL Certificaat) aangeeft dat het bedrijf uit de VS is, maar de software licentie geeft aan dat het Tjechish is.

Deze nadelen kost ze punten bij mij.
Dat het een full functional trial is, is weer een pré.

Na opstarten krijg je een ‘rondleiding’ door de software.

– Editing
Via de QE kan je snel aanpassingen doen. Het programma is redelijk intuïtief.
De sliders zijn wat klein en daardoor is het effect al snel te overdreven.
Precisie bereik je met de pijltjes neer/omhoog klikken of met de muis door het scrollwiel te gebruiken.
Witbalans, Belichting (Exposure), Kleur en Toon kun je bewerken.
De wjizigingen zijn direct te zien op een preview scherm waar je op in kunt zoomen.
Er zijn heel veel mooie en goede standaard filters beschikbaar.

– Prijs: $95.–
Het programma is een tijdje gratis te gebruiken. Daarna moet je betalen.
Het pakket kost $95.- maar daar krijg je ook gratis lidmaatschap bij voor de website waar je je foto’s kunt plaatsen (online gallery).

Op dit moment heb ik het er niet voor over, maar je kunt er wel prachtige bewerkingen mee doen.
Voor een dergelijk pakket zijn de mogelijkheden erg groot en ik heb nog maar een topje van de ijsberg gezien in m’n korte test!

Rating: 4,5/5
Download: https://www.zonerama.com/

Voorbeeld foto

prinsenhof-2016-10-2-zoner

FastStone Image Viewer

Wat ooit begon als een programma om foto’s te bekijken en wat bare bones aanpassingen te doen is nu inmiddels een volwaardig fotobewerkingsprogramma. Jaren geleden gebruikte ik het veel. Toen de WindowsXP computer weg ging, ging Faststone ook de deur uit. Eigenlijk zonder er over na te denken want ik deed niet veel met foto’s op dat moment.

– Editing
Via de editor kun je foto’s aanpassen op allerlei gebieden; belichting, schaduw, frames er om heen. Het programma is voor wie er voor ’t eerst mee begint iets minder intuïtief.
Wat ik heel fijn vind aan het programma is het gebruik van sneltoetsen. Ben je daar een keer een beetje aan gewend, dan gebruik je ze steeds vaker!

Wat ook heel fijn is, is dat je altijd “full screen” een foto bewerkt. Niet een kleine preview, maar gewoon lekker op de volledige foto. Sliders zjin wat groter voor bewerking, je kunt nummeriek aanpassen, met de pijltjes op/neer en de scroll-knop van de muis.

Het is minder uitgebreid maar wat ik dan wel weer heel fijn vind is dat je laatste aanpassing (“filter”) bewaard blijft. Bewerk je dus een serie foto’s uit dezelfde sessie dan kan je ze snel allemaal op, bijvoorbeeld, dezelfde belichting aanpassen. Ik gebruik het erg vaak en vooral ook (ook vroeger al) vanwege de uitstekende batch-bewerking optie.

Ps, laat je door de eenvoudige website niet voor de gek houden, het is een uitstekend programma!

– Prijs: Gratis

Het mooie van dit programma? Het kost werkelijk niets. Helemaal gratis. Het krijgt daarom de hoogste rating in m’n vergelijking.

Rating: 5/5
Download: http://www.faststone.org/

Voorbeeld foto

prinsenhof-2016-10-3-faststone

Windows Photo Gallery

– Editing
Windows Photo Gallery is een “bare bones” programma’tje dat je gratis krijgt bij Windows7 (als ik mij goed herinner bij het Windows Live pack). Ik gebruik het regelmatig om even een snelle opknapbeurt te geven. Even wat schaduw weghalen, de belichting wat aanpassen. Het werkt snel en eenvoudig. Het kost niets. Het is super intuïtief en eenvoudig in gebruik. Daarnaast heb je een groot oppervlak qua foto preview (zie screencaptures). Het doet wat het moet doen en dat voor een prijs die ons Nederlanders aanstaat: gratis. Daar is het wel mee gezegd.

Prijs: Gratis.

Rating: 3,5/5
Download: onderdeel Windows7

Voorbeeld foto/interface

prinsenhof-2016-10-5-gallery

PAINT.NET

Paint.NET is ooit begonnen als project van een student om “een verbeterde paint te maken”. En het heeft nog steeds een beetje de look en feel van het oude vertrouwde “Paint”. Het kan echter veel meer! Ik gebruik het vaak om snel even een screencapture in te plakken en bewerken. Foto’s bewerken doe ik er niet zo veel mee, maar het kan ook dat prima.

Het vraagt iets meer kennis van de gebruiker over waar hij of zij mee bezig is echter, zowel op computervaardigheid als idee wat je aan ’t doen bent met foto’s. En daar gaan de meeste hobby-gebruikers denk ik nat. Maar het loont simpelweg om er toch een keer een regenachtige zondagmiddag aan te besteden en het programma te leren kennen.

Het heeft een aantal eenvoudige tools voor gecompliceerde taken. Transparant maken, foto’s samenvoegen. Het gaat, als je een keer weet hoe het moet, super eenvoudig. Daarnaast biedt het een aantal handige opties voor selectie en bewerking.

Hoewel prima voor fotobewerking vind ik het vooral super voor het bewerken van afbeeldingen voor websites. Een van de opties die ik onmisbaar vind is het vrij roteren van foto’s. Ook heeft het een plugin beschikbaar voor het bewerken van PSD bestanden. Onmisbaar dus voor iemand die ook maar een beetje serieus met webdesign bezig is. Vooral vanwege de brede inzetbaarheid en ‘onmisbaarheid’ voor mij als webdesigner een maximale rating.

– Prijs: Gratis

Rating: 4,5/5
Download: http://www.getpaint.net/

Voorbeeld foto

prinsenhof-2016-10-4-paint

De Winnaar

De “winnaar” is dus FastStone voor mij. Maar Zoner en Paint.NET zijn beide stevige concurrenten.
FastStone is vooral de winnaar omdat het gratis is. Zou er een prijskaartje van $50 of meer aan hangen, dan was Zoner duidelijk de beste kandidaat.