Tag: Sony Cybershot

Review: Sony Cybershot DSC-HX350

Wat mag je verwachten van een relatief goedkope “superzoom” camera? Recent heb ik een nieuwe camera in gebruik genomen, een Sony Cybershot DSC-HX350. Zoals eerder beloofd zou ik er nog een review van geven. Dit wou ik niet eerder doen dan nadat ik ‘m een tijdje in gebruik had zodat het een realview zou zijn. Een beoordeling gebaseerd op de praktijk. Voor een ‘technische review’ verwijs ik naar de vakbladen!

Bij deze dus een bespreking van mijn ervaringen tot nu toe vergezeld van een aantal foto’s als voorbeeld en illustratie.

Bediening

Om met de bediening te beginnen: de camera is ontzettend handzaam en de bediening wijst zich, zeker als je in het begin op de ‘automatische stand’ fotografeert, vanzelf. Vooral als je al eens eerder met andere digitale camera’s hebt gewerkt zijn er weinig verassingen.

De camera biedt naast 2 verschillende “automatische instellingen” ook heel veel pre-sets waarmee je makkelijk avond/nacht en andere specifieke situaties kunt fotograferen. Voor wie echt wil zijn er daarnaast ook nog mogelijkheden voor handmatig instellen. Eerlijk gezegd ben ik daar nog maar nauwelijks in gedoken. Omdat ik het nog niet nodig heb gehad!

Video

Eerst even (kort) naar de video-mogelijkheden. Deze zijn prima. Met de camera kan je behoorlijk lang aan één stuk filmen en de geluidskwaliteit is, naast een uitstekende beeldkwaliteit, zeer acceptabel.

Bij een optreden van de band van mijn dochter Mirjam heb ik de camera op een statief gezet, ‘gezekerd’ en opnemen maar. Het geluid dat je hoort in deze video is van de Sony Cybershot.

Daarnaast werkten we met een andere camera (Panasonic) en namen daarmee vanuit de hand op. We hebben later de video gemonteerd en de beelden samen gevoegd. Daardoor zie je een mooie vergelijking. Let wel: de Panasonic camera is een video camera..! De camera heeft stereo geluid en kan opnemen in full HD kwaliteit. Bedenk dat het hier een opname is in een tent en de akoestiek niet optimaal is in zo’n situatie.

Ik hoef er verder weinig aan toe te voegen. Deze camera volstaat prima als je ook wilt filmen en geen aparte filmcamera wilt meeslepen.

Foto’s maken… 

Het draait natuurlijk om de foto’s bij een fotocamera. Video is ‘mooi meegenomen’. En als dat van goede kwaliteit is, is dat alleen maar winst.

Ik heb deze camera gekozen om twee redenen:

  1. de optische (zzom)lens, vergelijkbaar met een bereik van 24 tot 1200mm;
  2. de zoeker.

De meeste camera’s in deze categorie en prijsklasse hebben geen zoeker. Ik vind het persoonlijk niet handig om altijd met een display te moeten werken. Prettige bijkomstigheid bij het display van deze camera is dat deze kantelbaar is waardoor je ook een laag standpunt kunt kiezen en toch goed op de display kunt kijken. De zoeker is van een gemiddelde kwaliteit maar volstaat.

Even op de knieën en met de camera nagenoeg op de grond een foto maken van een eendje die voorbij wandelt is dan goed te doen met de kantelbare display. Je ziet meteen al de kwaliteit van de camera, vind ik, met zo’n foto. Het is een in het (late) middaglicht genomen foto.

Nog een paar “buitenfoto’s” hieronder.

Vroeg in de ochtend, geen zonlicht (NAM Park)
Mooie ‘scherpte – diepte’. Realistische kleuren.

Foto’s maken is buiten een feest met deze camera. Prachtige kleuren, goed helder, mooie detaillering. Niets mis mee. Maar ook binnen kun je met deze camera goed uit de voeten zoals deze foto laat zien:

Deze foto is niet geflitst en ‘gewoon’ op de automatische stand genomen.

Binnen (op statief) foto’s maken zonder flits is ook goed mogelijk. En ook ’s avonds in het donker komt deze camera, mits je uiteraard wél een statief gebruikt of een hele vaste hand hebt, goed mee.

Zweedse Kerstmarkt, oude Suikerfabriek. Niet geflitst.
(met statief)
In de woonkamer, op statief

Zoomlens

Zoals gezegd was de zoomlens één van de hoofdredenen deze camera aan te schaffen. Mijn Panasonic had ook een dergelijke lens en ik vond dat fantastisch. Helaas ligt deze inmiddels al weer enkele weken bij de leverancier want er zijn problemen mee. Ik wilde niet wachten op de garantie-afhandeling, zeker niet in deze tijd van het jaar, en besloot daarom tot de aanschaf van de Sony Cybershot over te gaan. Onder het motto “als de Panasonic gerepareerd kan worden doe ik ‘m wel weg via Marktplaats” kocht ik de Cybershot…

In vergelijk met de Panasonic is deze Cybershot kwalitatief beter. Absoluut. De foto’s zijn mooier, de kleuren spreken meer en zijn naar mijn idee toch net weer even iets realistischer. Dat wil niet zeggen dat de Panasonic een slechte camera is (was). Integendeel. Deze Sony steekt echter gewoon kwalitatief daar boven uit. Dat heeft natuurlijk met de modernere techniek te maken en het feit dat de camera 20mp is, da’s toch weer meer dan wat de Panasonic bood. En dus meer detail in de foto’s.

Ook de zoomlens, van ZEISS, levert daar natuurlijk een belangrijke bijdrage aan. ZEISS lenzen staan voor uitstekende kwaliteit. Daar hoeven we geen discussie over te voeren. En dat zie je dus ook terug in de foto’s. Recent heb ik weer eens ”vogelfoto’s” gemaakt waarbij ik de zoom flink gebruikt heb.

De foto’s zijn door het raam van de woonkamer heen gemaakt en uiteraard had ik de camera op een statief gezet. Uit de hand zo ver inzoomen is gewoon niet te doen (voor mij althans).

Ook dit hertje stond op aanzienlijke afstand. Hier gebruikte ik het hekwerk als steun. Dan merk je dat de beeldstabilisatie ook z’n werk voor je doet: je hoort de camera in hoog tempo meerdere keren klikken en daarna worden deze frame’s tot één trillingsvrije foto samengevoegd.

Conclusie

Zoals gemeld geen technische review maar een ‘realview’. De camera besproken vanuit het oogpunt van de gebruiker (mij) dus. De conclusie die ik heb getrokken is dat dit een uitstekende camera is voor een breed gebruiksdoel. Natuurlijk zal er altijd een situatie zijn waarin de camera te kort komt. Dat zijn nu eenmaal beperkingen die élke camera heeft. Gezien prijs/prestatie krijgt de camera van mij in elk geval een dikke tien gezien de doelen die ik stel. Moet ik ‘m objectief beoordelen dan zal het een 8,5 uit 10 worden.

Noordhorn – platteland in wintertijd

Een prachtige heldere dag en wat kun je dan beter doen op zo’n dag dan wat foto’s maken (gecombineerd met een lekkere wandeling)? Vandaag niet ver van huis. Even “het dorp in”. Want ook een dorp als Noordhorn biedt de nodige schoonheid. Al moet je er soms wel even voor door de knieën. 

De zon gaat nog steeds vroeg onder dus ook de gelegenheid even wat plaatjes te maken waarbij ik wat kan spelen met zonlicht en schaduwen.

Mijn rondje ‘door het dorp’ was grotendeels langs de rand van het dorp, via de hertjes naar de oostkant van het dorp maar daar stond de wind flink. Dus vervolgens terug wandelen richting de westkant en zo langs Mokkenburg richting de Molen Fortuna. Die er natuurlijk om schreeuwde om ook weer op de foto te worden gezet 🙂

De foto’s zijn gemaakt met de Sony Cybershot en mijn “good old” Olympus E-410.

 

Tuinvogels: Pimpelmees, Koolmees en Mussen

Eerder al had ik een post gedeeld met foto’s die ik in het verleden heb gemaakt met mijn toenmalige Fuji Finepix en mijn toen pas aangeschafte Panasonic. Deze week heb ik maar weer eens bij de Action een ‘gevulde kokosnoot’ gehaald om de vogels de tuin in te lokken.

Vandaag de (Sony) camera op statief in de vensterbank en in burst mode (de meeste) foto’s schieten. Hier zie je toch echt direct het verschil tussen de Sony Cybershot en de Panasonic. Ik vond de laatste wat tegenvallen met dit soort foto’s. Sony stelt niet teleur. En het valt mij ook weer op hoe goed die oude Fuji Finepix eigenlijk was, al was het slechts 3Mp wat hij kon schieten.

Omdat ik door het (dubbel)glas heen foto’s maak moesten ze wel een beetje nabewerkt worden om de lichte ‘waas’ van het glas er uit te krijgen. Dat kon vrij eenvoudig door wat te spelen met schaduw en highlights.

Het blijft een bezigheid waar ik aardigheid in heb. Nu nog geduldig wachten tot er een keer een roodborstje of een andere, wat schuwere, vogel langskomt.

(klik op de foto voor grotere afbeelding)

NAM Park De Noorderriet bij Kommerzijl en Grijpskerk – Een mistige koude ochtend

Het NAM park bij Grijpskerk. Officieel heet het “Natuurpark De Noorderriet”. Aangelegd als compensatie voor de gasopslag bij Grijpskerk. Een heel mooi gebied waar in de zomer de natuur lekker zijn gang kan gaan. Maar ook in de herst en winter een fraaie omgeving.

Een mistige ochtend, en er was wat nachtvorst geweest. Rijp op de bomen en begroeiing. Een mooie gelegenheid om er op uit te gaan met de (nieuwe) Sony Cybershot DSC-HX350. Een bespreking van deze camera en het waarom van de aanschaf volgt nog wel een keer.

Natuurpark ‘De Noorderriet’ ligt aan de westkant van het dorp Kommerzijl. Het is een 10 ha. groot speel- en wandelpark dat ecologisch wordt beheerd. Het park is in 1996 aangelegd in opdracht van -en betaald door- de NAM, ter compensatie voor de aanleg van de nabije gasopslag. (RTV Noord)

(Klik op de foto’s voor groot formaat)

Het was koud en vooral nog heel stil in het park. Af en toe een wandelaar met hond. Het park is ook zó groot dat je er niet echt veel mensen tegen hoeft te komen, zelfs als het wat drukker is.