Tureluur Polder de Joeswerd

Kerk van Adorp, Tureluur, Grutto, Zilverreigers, Smienten en Wintertalingen bij Hekkum

Een rondje langs Hekkum vandaag waar ik naast een Tureluur, Grutto, Zilverreigers, Smienten en Winteralingen ook nog Europese Hazen, honderden ganzen en een wel heel vroege Kleine Vos tegenkwam.

Prachtig fietsweer en mooi (zon)licht om te fotograferen. Ondanks de dichte en koude wind, waar ik in de planning voor de fietstocht rekening mee had gehouden. Dus eerst een lang eind tegenwind om vervolgens na Hekkum met de wind grotendeels in de rug richting Noordhorn te gaan.

Ook een mooi moment om mijn nieuwe fietscomputer te testen. De oude was helaas niet meer goed werkend te krijgen na vele jaren trouwe dienst. Dus had ik eind vorig jaar een andere aangeschaft. De teller is nét iets te optimistisch qua afgelegde kilometers. Op een rit van, volgens Strava, 28.6 kilometer geeft de teller 29.4 aan. Dat betekent dat de snelheid ook een heel klein beetje afwijkt. Er vanuit gaande dat Strava gelijk heeft.

Kerk Adorp (1409 - 1667)

Kerk van Adorp

Omdat ik een iets andere route wilde nemen richting Hekkum, langs het Reitdiep over de Reitdiepdijk, mistte ik een afslag en kwam onbedoeld in Adorp terecht. Van afstand had ik het kerkje al gezien en ben daarom daar ook langs gegaan – het kerkje was open! Dus uiteraard ook van binnen bekeken. Weer een mooie aanvulling voor de ‘kerkenpagina‘!

Hoewel je je in de barok waant als je de kerk van Adorp binnenstapt, en het classicistische portaal het jaartal 1667 vermeldt, is het rechthoekige zaalkerkje ouder. De kerk stamt uit de veertiende eeuw; bakstenen die tevoorschijn komen onder beschadigd of verdwenen pleisterwerk getuigen hiervan – ze zijn van een formaat dat in de 17e eeuw niet meer gangbaar was –, net als de vermoedelijke aanwezigheid van een sacramentsnis. Volgens een pastoorzegel uit 1409 komt is Dionysius de patroonheilige.” (Kerk Adorp).

Een eenvoudige kerk, zowel buiten als van binnen, maar desondanks wel de moeite waard om eens te bekijken als je in de buurt bent.

Adorp - voormalige openbare lagere school

Tegenover de kerk staat de voormalige Openbare Lagere School van Adorp. Deze is al sinds begin jaren ‘70 niet meer als school in gebruik maar je herkent direct dat het ooit een school is geweest.

De school heeft in 1972 volgens het Dagblad van het Noorden nog dienst gedaan als een tijdelijke opvang voor een gezin met 14 kinderen dat getroffen werd door de Novemberstorm van 1972 en dakloos was geworden. De schade van deze storm was vooral in het midden en noorden van het land enorm.

Grutto

Tureluur, Grutto, Zilverreigers, Smienten en Wintertalingen

Als je door Adorp heen rijdt krijg je nog een ‘herkansing’ om af te slaan richting Hekkum, via de Hekkumerweg. Langs deze weg kwam ik een paar Smienten tegen. Vervolgens kwam ik er bij Hekkum zelf nog veel meer tegen, net als een paar wintertalingen. Beetje tegenlicht en vrij veel beweging, dus de foto is niet super geslaagd maar ik plaats ‘m toch.

Vervolgens richting de Polder Joeswert, die aansluit op het buitengebied van Hekkum. Daar kwam ik zowaar de eerste Kleine Vos tegen. De Vlinderstichting schrijft: “Vlinders zijn gevonden tussen 1 januari en 31 december. Deze soort, die als vlinder overwintert, kan dus het hele jaar door worden waargenomen.”. Hoewel ik ze zelf niet eerder zo vroeg in het seizoen heb gezien, kan het dus wel.

Grote Zilverreiger

In Polder Joeswerd kwam ik ook een prachtige Grutto tegen die samen met een Tureluur in een plas in een weiland aan het foerageren was. En in de sloot er naast stond een Grote Zilverreiger die zich niets van mij aantrok en vrolijk doorging met jagen.

Foto’s Adorp en Hekkum

(klik op een afbeelding voor groot formaat)

Deel dit bericht: