Classic Bromfietsen en Motoren in Sportcentrum Leek

Brommers Kiek’n. Classic Bromfietsen en Motoren in Sportcentrum Leek

Uitgezonderd de ‘coronajaren’ wordt jaarlijks een Classic Bromfietsen en Motorenshow gehouden in het Sportcentrum Leek. Liefhebbers uit de wijde omtrek, en ook uit Duitsland, komen kijken naar oude bromfietsen en motoren, onderdelen zoeken en handelen.

Zelf rij ik al jaren geen bromfiets meer, al lijkt het me best leuk om d’r weer een aan te schaffen, maar Brommers Kiek’n blijft natuurlijk leuk. Ik heb de Classic Bromfietsen en Motorenbeurs in het verleden dan ook al een aantal malen bezocht net als de Oldtimer & Classic Beurs in Leek. Die vind ik zo mogelijk nog leuker om te bezoeken.

Het weer zat ontzettend mee, tegen de eerdere verwachtingen in, dus op de fiets naar Leek en er gelijk maar een klein ‘rondje’ van gemaakt. Heenreis door Pasop gegaan, terugreis door de Tolberter Petten, via Oldekerk/Niekerk.

Aalscholver, Ganzen en Schapen

Tijdens de terugreis kwam ik ongelofelijk veel ganzen tegen die zich aan het verzamelen waren. Terwijl ik die op de foto zette kwam er ook een aalscholver laag langsvliegen en tegen mijn verwachting in kreeg ik ‘m in vlucht scherp op de foto!

Classic Bromfietsen en Motoren

Op de beurs een mooie verzameling bromfietsen en motoren: Kreidler, Yamaha, Zündapp, Ariel, Benelli, Triumph, BSA, Eysink, BMW, Honda, Simson (DDR), Royal Enfield, Puch, DKW, Sachs, en nog veel meer merken.

Helaas stonden ze niet allemaal even mooi opgesteld omdat in sommige delen van de hallen er zoveel deelnemers stonden dat het op elkaar gepropt was. Waardoor je soms de bromfietsen en motoren maar moeizaam echt goed kon bekijken, laat staan mooi op de foto zetten.

Voor de liefhebbers een prachtige gelegenheid om weer eens herinneringen op te halen en te genieten van al het moois dat er ooit gebouwd is en allemaal op de weg reed en soms nog rijdt.

Bromfietsen uit de DDR

Wat mij in het bijzonder aansprak was de collectie Simson’s, uit de DDR.

Simson had aanvankelijk wapens, fietsen, automobielen, motorfietsen en kinderwagens geproduceerd. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het in de Sovjet-bezettingszone in Duitsland te liggen. Na de oprichting van de Duitse Democratische Republiek was het een Volkseigener Betrieb geworden en richtte het zich naar de Oost-Duitse Planeconomie. (Wikipedia)

Ik herinner mij dat ik in mijn jeugd een boekje had met bromfietsen waarin deze brommers stonden maar heb ze nooit op de straat gezien. Een voor de DDR opvallend strak design was de Simson S50, zie de foto hier boven.

Foto’s Classic Bromfietsen en Motoren

(klik op afbeelding voor groot formaat)

Deel dit bericht: