Tag: olympus

Travenar Japan 500mm lens (vintage lens)

Op zoek naar een “zoomlens” oftewel telelens voor mijn spiegelreflex-camera ontdekte ik dat die dingen onbetaalbaar zijn. Ook als je ze gebruikt koopt. Tenzij je gaat voor alternatieven van Samyang, Bower, Tokina of andere soortgelijke merken. Die allemaal uit dezelfde fabriek lijken te komen overigens, als ik de reviews lees. Die lenzen moet je handmatig scherpstellen en ze hebben hun beperkingen uiteraard. Maar toch, ..

De lenzen, die overigens volgens de reviews allemaal best wel redelijk zijn gezien hun prijs, doen zo tussen de 100 en 150 euro. Daarnaast zijn er nog alternatieven in de spiegel telelens-sector. Ook van Samyang. Zie bijvoorbeeld deze review.

SPIELERIJ
Maar voor een beetje ‘spielerij’ vind ik 150 euro uitgeven toch net iets te veel. Want ik heb op mijn Sony Cybershot al een hele goede zoomlens (max 1200mm). Het verschil is alleen dat die soms weigert scherp te stellen onder bepaalde omstandigheden en ik dus dat wil ‘overrulen’ en, daarbij, verwacht ik dat een telelens toch onder bepaalde omstandigheden beter presteert. Handmatig scherpstellen kun je leren dus waarom niet zoiets geprobeerd?

Op Ebay Duitsland vond ik na wat rondneuzen een (gebruikte) 500mm lens (afbeelding boven) van het merk “Travenar”. Van oorsprong is dat een Duits merk, maar de Travenar lenzen uit Japan zijn niet van dezelfde fabrikant. In de jaren 80, zo las ik, heeft een Japanse fabrikant de merknaam gekocht en is onder de merknaam Travenar lenzen gaan fabriceren.

Een (vergelijkbare) lens van Samyang/Bower/Tokina.

De levering van de ebay-verkopers was vlot. De lens zelf kwam na 2 dagen al binnen(!) uit Duitsland, het verloopstukje, bij een andere verkoper besteld, vandaag. Dus, meteen maar even uitproberen. Er valt nog het een en ander te leren op dit gebied, maar de eerste testfoto’s zijn gemaakt.

Ik heb de camera op het statief geplaatst in de achteruin en over een flinke afstand, op ISO800 en op RAW formaat, een duif gefotografeerd.

De Olympus E-410 (Evolt) op statief met lens er op gemonteerd.

De afstand, over de grond gemeten, was ca. 40 meter. Maar de duif zat op de nok van het dak, dus de lijn is uiteraard langer.

Vervolgens heb ik nog een testfoto “uit de hand” geschoten. Wat met zo’n lens natuurlijk niet aan te raden is want dan krijg je al snel onscherpe beelden. Al was het alleen al vanwege het gewicht want de lens is -in tegenstelling tot de Chinese(?) 500mm lenzen die ik eerder noemde en van plastic zijn veelal- gemaakt van metaal.

Duif aan de overkant van de straat, uit de hand geschoten.

Binnenkort zal ik de lens meenemen “het veld in”. Ik verwacht onder bepaalde omstandigheden hier betere foto’s mee te kunnen maken dan met de cybershot. Of, op zijn minst, foto’s die ik met de Cybershot niet kan maken. Maar resumerend: voor de ‘heb’ is het sowieso leuk en het voegt  weer een andere dimensie toe aan het fotograferen.

De Olympus ondersteund half-automatisch fotograferen met deze lens. Dus ik hoef niet volledig handmatig foto’s te maken. Dat is wel prettig. De lens zelf heeft een steun die verstelbaar is waardoor ik ‘m goed op het statief kan plaatsen. Alles bij elkaar ben ik in elk geval tevreden. Zeker gezien de prijs want inclusief verzending heb ik er slechts 61,– euro voor betaald.

Neil Young Festival, Zuidhorn

Het jaarlijkse Neil Young Festival Zuidhorn is een ‘fandag’ voor Neil Young liefhebbers. Twaalf uur lang muziek van Neil Young (en bands waarin hij zat) uitgevoerd door top Neil Young tribute acts.

Foto gemaakt met Olympus E-410 met Zuiko 50mm

Ik was niet de hele dag aanwezig maar wel grote delen van de dag. Heb er de nieuwe (gebruikte) Zuiko-lens goed kunnen benutten en ben ontzettend ingenomen met deze aanschaf! Precies wat ik er van hoopte qua resultaten (bijgaande een aantal foto’s). Flink lichtsterk, mooi scherpe foto’s. Het scherpstellen was af en toe even lastig (ze staan nooit stil hè, die muzikanten) mede omdat ik erg last van vermoeide ogen had vandaag en het dus soms niet helemaal goed zag ook.

Desondanks een leuke serie overgehouden er aan. Op m’n Google Foto’s staan alle foto’s, in het bijzonder voor organisatie, deelnemers en bezoekers daar beschikbaar gesteld.

Ik ben zelf geen groot Neil Young fan, heb maar één album van ‘m (Harvest, uiteraard) maar desondanks kon ik zeer genieten van de kwaliteit van deze tribute acts. Dikke pluim voor de organisatie, op alle vlakken was het prima in orde!

De meeste foto’s zijn gemaakt met de Olympus met Zuiko 50mm lens, een aantal met de Panasonic. Alle foto’s zijn op ISO800 en hoger geschoten.

 

Meer foto’s:
Fotoverslag op www.zuidhorn.nu
Foto’s Google Albums

 

 

Olympus Zuiko 50mm 1:1.8 OM

Een tijdje geleden heb ik via Marktplaats een Olympus Zuiko 50mm 1:1.8 OM lens op de kop getikt. Een fameus lensje en vooral aangeraden voor portretfoto’s op veel sites én, waar ik ‘m voor wil gebruiken, concertfoto’s — hopelijk gaat dat goed uitpakken, ik ben erg benieuwd.

Enige nadeel van deze lenzen, met een vast brandpunt en dus eenvoudige techniek, is dat er geen variant (meer) is gemaakt voor digitale camera’s. Dus moet je ook een verloopring er bij zien te krijgen. Chinese leveranciers “to the rescue”! Via DealExtreme vond ik een leverancier die voor $11 inclusief verzending een goede verloopring in de aanbieding had zodat ik deze lens, bedoeld voor de pré-digitale tijd, op mijn digitale (Olympus) camera kon gebruiken. Vandaag arriveerde de ring. In Nederland betaal je overigens rond de 69 euro voor zo’n ring en dan komen daar de verzendkosten nog bij.

Ik heb vandaag snel een paar testfoto’s gemaakt met de lens/verloopring. Onderstaande een paar voorbeelden er van. Ben direct al enthousiast!

Prachtig hoe de waslijn hier ‘vervaagt’ en de knijpers ongelofelijk scherp in beeld zijn!

Ongelofelijk mooi ‘scherpte-/diepte effect’. 

Nog een keer de ‘scherpte-/diepte’

Zelfportretje, in de gang van onze woning genomen vrij donker zonder extra licht. 

De totale kosten waren voor mij dus minder dan € 30,– voor een leuke lens en een verloopring. Ik ben er super mee ingenomen, zo krijgt mijn Olympus E-410 voor de zoveelste keer een “2e leven”. Ik blijf het een fantastische camera vinden ondanks zijn ‘beperkingen’ als je ’t vergelijkt met de huidige generatie spiegelreflex. Vooral het aantal megapixels wordt door sommigen als ”veel te laag” beschouwd maar zeg nou zelf, 10 megapixel is toch ruim zat? Alhoewel m’n compact camera van de Medion(!)  tegenwoordig al 16Mp heeft.

Scherpstelling met de Zuiko 50mm

Overigens, aangezien dit een lens is van vóór de digitale revolutie, moet je scherpstellen met de hand doen. Dat heeft nadelen, maar ook voordelen. Je kan leuk spelen en wordt niet overruled door de elektronica. De “automatische stand” op de camera werkt niet met deze lens.

Olympus Zuiko 50mm 1:1.8 OM – foto gemaakt met de Medion Compact Camera

 

Winterwelvaart Groningen (nachtfotografie)

Dit weekend is het weer Winterwelvaart in Groningen. Mooi met lichtjes versierde (binnenvaart) schepen, zeilboten en motorboten waar je via de Lage en Hoge der A in Groningen langs het kanaal kunt lopen. Ik vind nachtfoto’s één van de mooiste maar ook moeilijkste dingen om te doen.

De Winterwelvaart is een soort van kerstmarkt. Er staan stalletjes waar je wat te eten kunt krijgen, een paar stands met producten. Het is vooral heel gezellig rondom de verlichte boten. En natuurlijk kom je er ook de nodige fotoliefhebbers tegen.

Gewapend met twee camera’s, statief én paraplu ging ik er heen gisteren. Want bij vertrek regende het en ik wilde mijn camera’s daar niet aan wagen. De paraplu was achteraf niet nodig. Het werd droog en bleef droog. Wel is te zien in de foto’s, naar mijn mening, dat het erg grauw in de lucht was.

Desondanks een serie foto’s van de Winterwelvaart die naar mijn mening toch best leuk gelukt zijn. Het geeft mooi de sfeer weer en ik zal zeker een volgende keer, hopelijk met mooier weer, nog eens gaan. Kan het in elk geval iedereen aanraden! Een statief is overigens geen overbodige luxe. Ik zag veel mensen met mobieltjes foto’s maken, of “uit de hand schieten” maar ben bang dat dat meestal niet erg goed wordt omdat je lange sluitertijden nodig hebt. Alhoewel sommige mobiele telefoons echt erg goeie camera’s hebben, dat moet ik wel zeggen, prefereer ik toch de spiegelreflex en de Panasonic Lumix, op statief of reling van de bruggen.

Lopend langs de “A” dwaalde ik een beetje af – elders hoorde ik muziek en dacht dat daar wellicht het verder zou gaan en volgde het kanaal en kwam terecht bij de start van de Santa Run. Een massa mensen in Kerstmanpakken. Het was een vermakelijk gezicht en ze genoten er zichtbaar van. Sommige zelfs met kerstboom op de schouder,.. Helaas zijn de (paar) foto’s die ik daarvan heb gemaakt niet goed genoeg geworden (teveel bewegingsonscherpte). Terug lopend via ondermeer de Kromme Elleboog kwam ik uiteindelijk weer op de Winterwelvaart.

Winterwelvaart, Groningen. Alle foto’s ©2016 ErBeeFoto (Rudy Brinkman)