Grutto

Tureluurs, Grutto’s en Fazant in Polder Joeswerd en Beswerdpolder

De Polder Joeswerd, bij het Aduarderdiep, is een prachtige plek om op dit moment Tureluurs, Grutto’s en een incidentele Fazant voor de lens te krijgen. Een mooie start van de mei-maand!

Plotseling is het dan opeens prachtig weer, het lijkt wel volop zomer! Na het werk nog even snel een rondje op de fiets gemaakt langs het Aduarderdiep. In ‘t T-shirt op de fiets, de jas kon thuis blijven!

De molen De Eolus stond ‘goed’ voor mij en de zon ook nog eens gunstig. Dus die moest wél even vastgelegd worden.

Vervolgens de polder Joeswerd in gereden. Ik kwam er maar liefst zeven grutto’s tegen in het veld en vier Tureluurs. Er vlogen ook nog de nodige meeuwen rond en scholeksters maar die heb ik niet geteld en ook geen foto’s van. De telling uiteraard geregistreerd op waarneming.nl.

Verder gefietst via de Beswerdpolder, waar een Fazant plotseling voor mij langs schoot. Het scheelde maar een haartje of we hadden elkaar geraakt. Hij bleef even staan, maar nadat hij van de schrik bekomen was kwam hij weer in beweging om verder te lopen. Ik kreeg nog net de kans een foto te maken.

Gele weilanden en grasmaaien tijdens broedseizoen

Bij Den Ham sloeg mijn inmiddels zeer goede humeur even stevig om. Eerst een paar gele weilanden (is hier alles doodgespoten met glysofaat?). In de weilanden liepen veel duiven rond en er waren ook zeemeeuwen voedsel aan het zoeken. Je wilt niet weten wat ze zo  binnen krijgen. Moet dat nou écht, al dat gif?

Vervolgens tussen Noordhorn en Den Ham een groot aantal weilanden die door een boer werden gemaaid. Eerder in de middag had ik het ook al gezien, nu zag ik hoe hard hij zijn maaimachine over het land liet rijden. Ook werd er niet van binnen naar buiten gemaaid en geen rand over gelaten bij de sloten. Ik kan mij niet voorstellen dat deze boer rekening hield met weidevogels. Gelukkig doen de meeste boeren het anders tegenwoordig.

Veel vogelsoorten broeden ongeveer tussen 15 maart en 15 juli. Moerasvogels en andere watervogels broeden meestal tussen 1 april en 15 augustus. Nesten en eieren zijn gedurende de hele broedperiode wettelijk beschermd, vanaf het eerste takje, tot het uitvliegen van het laatste jong. [..] Tijdens het broeden mogen nesten, eieren en broedende vogels niet worden verstoord. Er mogen dan dus geen werkzaamheden worden uitgevoerd, ongeacht de periode van het jaar. Men moet wachten tot de vogels het nest hebben verlaten.” (vogelbescherming).

Toen ik de afgelopen dagen daar langs kwam heb ik er veel kieviten en scholeksters gezien. Als daar nesten zaten, en dat is waarschijnlijk wel zeker, is daar nu waarschijnlijk niets meer van over. Er vlogen nog diverse kieviten rond boven het land… Triest, super triest. Het zal wel weer net niet strafbaar zijn wat hier gebeurde, maar laakbaar is het, in mijn ogen, zeker wel!

Foto’s en Route

Klik op een foto voor een grotere afbeelding. De gevolgde route is te vinden op Strava.

Deel dit bericht: