Rietzanger

Kijktoren Rechteind. Vogels fotograferen in de Kollumerwaard

De Kollumerwaard is een natuurgebied dat in het zuidelijke deel van Nationaal Park Lauwersmeer gelegen is. Vandaag ging ik naar de Kijktoren Rechteind, in de Kollumerwaard, om vogels te kijken en fotograferen.

Hoewel ik al mijn hele leven, vroeger als klein kind al met mijn ouders, met regelmaat in het Nationaal Park Lauwersmeer kom blijf ik het een prachtig gebied vinden. Het is de laatste jaren ook alleen maar mooier geworden in het Lauwersmeergebied.

(Panoramafoto vanaf Kijktoren Rechteind)

Kijktoren Rechteind

De nieuwe fiets nodigt echt uit tot fietsen, dus vandaag (wederom) met de fiets op pad. Een rit via Kommerzijl, Munnekezijl en dan richting de Kollumerwaard waar ik naar Kijktoren Rechteind wilde.

Fout in Google Maps
De (fiets)route die Google Maps geeft klopt niet. Je wordt dan namelijk richting Vogelkijkhut De Baak gestuurd en op een zeker moment wordt je naar een afslag gestuurd die per fiets helemaal niet kan (richting de Kijkheuvel Rechteind).

Om er te komen moet je vanaf de parkeerplaats bij De Baak richting Zoutkamp fietsen. Ik was er al eens eerder langs gekomen en had er toen een paar Baardmannetjes gevonden, die lieten zich nu niet zien.

Wel waren er veel rietzangers (foto bovenaan), waterjuffers, ganzen, konikpaarden, buizerds én een tapuit in de Kollumerwaard vandaag. Ook kwam ik nog een aantal graspiepers tegen, één foto van kunnen maken maar niet goed genoeg gelukt om hier te plaatsen.

Tapuit

Het was, voorzover ik mij kan herinneren, de eerste keer dat ik een tapuit tegenkwam en ook nog eens op de foto kon vastleggen.

Tapuiten zijn op de grond levende vogels van duinen en heidevelden, in het buitenland ook van droge graslanden, hoogvenen, rotsige hellingen en toendra’s. Tapuiten broeden in holen, vaak een konijnenhol. Het uit insecten en ander klein gedierte bestaande voedsel wordt liefst op schaars begroeide, insectenrijke plaatsen verzameld. Tapuiten zijn trekvogels en overwinteren op de Afrikaanse savannen. Het gaat niet goed met de tapuit in Nederland.” (Vogelbescherming)

De vogel staat op de Rode Lijst. Gek genoeg staat bij waarneming.nl dan weer dat de vogel “algemeen” voorkomt. Het is een redelijk grote vogel en daarom kon ik ondanks de grote afstand ‘m nog nét redelijk vastleggen door de camera stabiel op een dampaal te plaatsen.

Variabele Waterjuffer

De Variabele waterjuffer komt voor bij meer of minder voedselrijke, stilstaande wateren met veel water- en oeverplanten, zoals sloten, poelen, plassen en vennen. Bij zwak-stromende wateren bezet de soort de verlandende delen met een rijke oevervegetatie en ondergedoken waterplanten.” (Vlinderstichting).

Ik zag er behoorlijk veel bij de waterkant. Je kunt namelijk vanaf de Kijktoren langs het water lopen waardoor je niet alleen de waterjuffers maar ook veel vogels tegen kunt komen.

Door het Hogeland

Ik besloot om niet via Zoutkamp, Houwerzijl en Electra terug te fietsen maar een paar kilometers extra te gaan maken vandaag.

Via Niekerk (Hogeland), Ulrum, Leens, Zuurdijk, Roodehaan, Barnwerd en Den Ham weer naar huis. Het kerkje van Niekerk (Hogeland) moest natuurlijk nog even weer op de foto en bij Roodehaan kwam ik nog een paar prachtige scholeksters tegen.

Foto’s en route

Op 100 meter na een rit van 50 kilometer. Zeer de moeite waard! De route is hier te vinden (Strava). Klik op een foto voor een grotere afbeelding.

Deel dit bericht: