Net voor het begin van onze jaartelling werd de stad Keulen gesticht door de Romeinen. Keulen behoort daarmee tot de oudste steden van Duitsland. In de stad zijn nog een paar restanten uit de Romeinse tijd terug te vinden maar het meest beroemd is de stad natuurlijk door de enorme Dom van Keulen, een Kathedraal waar lang aan gebouwd is.
In de Romeinse tijd was Keulen de hoofdstad van “Germania Inferior”, de Latijnse benaming van Neder-Germanië – een Romeinse provincie “die een groot deel van Nederland omvatte (ten zuiden van de Rijn), bijna heel oostelijk België, een deel van het noordoosten van Frankrijk en het Duitse Rijnland tot aan het riviertje de Vinxtbach, dat de grens met Germania Superior (= Opper-Germanië) vormde” (Wikipedia).
Van die Romeinse tijd zijn in Keulen nog restanten aanwezig maar wat we er van gezien hebben vond ik ze niet zo indrukwekkend (zoals bijvoorbeeld het bovenstaande segment van een Romeins afwateringskanaal). Er is ook nog het Romeinse praetorium, onder het huidige oude stadhuis. Echter, zie ook verder, daar was een renovatie gaande.
Naast de Dom van Keulen is er uiteraard meer te zien, er zijn alleen al 12 Romaanse kerken, waaronder de Grote Sint-Martinuskerk, de Hohenzollernbrücke, musea (niet geweest), een uitgestrekt winkelcentrum, het historische stadhuis (stond nu nagenoeg helemaal in de steigers..) en nog veel meer.
Kramsvogel en Gierzwaluwen
De eerste avond gingen we te voet even naar de KFC. Terugreis kwam ik twee Kramsvogels tegen. In Nederland zie je ze als broedvogels niet veel (meer). Maar midden in een stad verwachtte ik ze al helemaal niet aan te treffen.
We troffen het qua dieren best wel tijdens deze trip. We zagen onder andere ook nog Canadese Ganzen, waar ik erg dicht bij kon komen om foto’s te maken, een paar leuke Ezels op de foto en in het gebouw naast ons hotel zaten gierzwaluwen te nestelen. Helaas flitsten die zo snel voorbij dat een foto maken geen optie was. In de botanische tuin, zie verder, ook veel vogels maar helaas ook hier niet de kans gehad er foto’s van te maken.
Dom van Keulen
Belangrijkste bezienswaardigheid op onze agenda was de Dom van Keulen. Aan de foto is te zien, let op de verhouding tot de mensen er voor, hoe enorm hoog de torens zijn: ruim 157 meter! Je kunt de toren (509 treden) beklimmen maar dat is aan ons niet besteed zo’n onderneming!
Parkeren in Keulen
Geparkeerd in de “Contipark Tiefgarage Am Dom” (Google Maps). Zodra je op straatniveau uitstapt, sta je al tegenover de Dom van Keulen. Parkeren is niet goedkoop (€2.40/uur) maar zo dicht bij de Dom en centrum is natuurlijk ideaal en als je de tarieven vergelijkt met grote steden in Nederland is het natuurlijk heel redelijk wat ze vragen voor parkeren.
Dom van Keulen
Wikipedia meldt over de Dom: “De Dom van Keulen (Dom St. Peter und Maria) is een gotische kathedraal in het centrum van de Duitse stad Keulen. Het is de hoofdkerk van het aartsbisdom Keulen. Daarnaast is het de grootste kathedraal in Duitsland. De bouw begon op 15 augustus 1248 en kwam in de 15e eeuw stil te liggen. Pas eeuwen later, in 1824, werd de bouw hervat op basis van de originele ontwerpen. De kathedraal werd, inclusief de kenmerkende torens, in 1880 uiteindelijk in neogotische stijl voltooid. Alleen het laagste gedeelte van de westelijke toren is nog uit de 13e eeuw.”.
Voor de deur van de Dom waren er aanhangers van de Hare Krishna actief (zie ook de video). Later kwamen we in de stad ook nog een paar keer aanhangers van deze sekte tegen, net als van de Falun Gong – volgens een artikel in de Trouw indertijd “het toppunt van onverdraagzaamheid” en een “gevaarlijk allegaartje”.
Expositie Christelijk antisemitisme
In de Dom van Keulen was een expositie over het kerkelijk antisemitisme door de eeuwen heen. Aan het eind van de middag ben ik nog een keer naar de Dom gegaan om die even wat beter te bekijken en tevens nog wat meer foto’s te maken aangezien de zon gunstiger stond voor foto’s van de torens (in de ochtend heb je rond deze tijd van het jaar veel tegenlicht).
We hebben hier de nodig tijd gespendeerd. Hoewel een echte toeristische trekpleister (zo’n zes miljoen bezoekers per jaar) was er toch voldoende ruimte en gelegenheid een aantal foto’s te maken. De entree is gratis. Zeer de moeite waard.
Sint Martinuskerk
Daarna richting de St. Martinuskerk, deze was helaas niet te bezoeken maar we hebben wel van de wat oudere stadsdelen en het wandelen langs de Rijn genoten. Een echte “altstadt” kent Keulen niet meer, door de beschietingen van WO2 is daar niet veel van overgebleven.
Het oude Stadhuis stond nagenoeg helemaal in de steigers. Daar was alleen de toren nog redelijk van te zien. Het stadhuis ligt aan de oude markt. Leuke omgeving om even rond te kijken.
Hohenzollernbrücke
Ik ben vervolgens de Hohenzollernbrücke overgestoken. Die hangt echt compleet vol met slotjes van stelletjes die hun “liefde en trouw” op die manier willen benadrukken.
Aan de overkant van de rijn nog een foto van de Hohenzollernbrücke en de Dom van Keulen gemaakt (foto helemaal bovenaan). Een klassieke scene uiteraard en ik was duidelijk niet de enige die speciaal de brug overstak om deze foto te maken.
Minoritenkirche
Terwijl mijn vrouw is gaan winkelen, ben ik nog even verder door de stad gelopen en kwam onder andere langs de Minoritenkirche. Deze kerk is niet echt bedoeld om te bezoeken als toerist maar zoals gewoonlijk bij de Rooms Katholieke Kerken kun je er gewoon naar binnen lopen. Even rondgewandeld en wat foto’s gemaakt. Een, voor Roomse begrippen, “eenvoudige” kerk. Maar mooi om te zien. Hang niet de toerist uit in dergelijke kerken, maar gedraag je een beetje terughoudend, dan vinden ze het geen enkel probleem als je een paar foto’s maakt (niet praten en flits uit!!).
Tot slot de dag afgesloten bij een Pizzeria. De naam van de Pizzeria zijn we helaas vergeten maar de Pizza was prima!
Schloss Drachenburg
Op zondag brachten we een bezoek aan Schloss Drachenburg en de Botanische Tuin in Keulen.
“Slot Drachenburg is een kasteel aan de Drachenfels in Königswinter, Duitsland. Het werd in een recordtijd gebouwd, van 1882 tot 1884, in de stijl van het historisme, de buitenzijde in neogotiek en neorenaissance aan de binnenkant. Het diende als residentie voor Stephan von Sarter, een Frans-Duitse beursmakelaar, die echter nooit in het kasteel woonde.” (Wikipedia). De volledige geschiedenis van dit prachtige kasteeltje is hier (in het Duits) te lezen.
Wanneer je het Slot Drachenbug bezoekt zijn er twee methoden om er te komen: met de auto en dan te voet zo’n 800 meter lopen (met een hoogteverschil van zo’n 25 meter, dus enige conditie is vereist!). De andere optie is met de ‘Drachenfelsbahn’, een treintje waarmee je een rondrit kunt maken in de omgeving en kan uitstappen bij Drachenburg. Zie voor meer informatie: https://www.drachenfelsbahn.de/.
Wij gingen vanaf de parkeerplaats te voet naar boven. Het parkeren kost maar een paar euro. Een prachtig kasteel met een mooie tuin en uitzicht(en) op de rivier de Rijn. Er zijn twee verdiepingen ingericht voor bezoekers. Je kunt de vertrekken van bewoners bekijken, de gastenruimtes en tot slot in de verdiepingen ‘onder’ het kasteel de keuken- en wasvertrekken waar het personeel z’n werk deed voor de kasteeleigenaren.
Veel kunstig glas in lood, mooie schilderingen en prachtige lichtval in het gebouw (vaak lastig terug te zien op foto’s!). Zeer de moeite waard allemaal!
Botanische Tuin Keulen
De “Flora und Botanischer Garten Köln” is een botanische tuin, gratis toegankelijk, midden in de stad Keulen (Google Maps) vlakbij de Dierentuin van Keulen.
Na ons bezoek aan Drachenburg was er nog wat tijd over en besloten we hier langs te gaan. Helaas waren de kassen in verband met renovatie gesloten maar de tuin zelf is ook erg leuk om eens doorheen te wandelen.
Parkeren was een beetje een ramp, het parkeerterreintje is veel te klein. Dus hebben we de auto in de wijk geparkeerd. Die bómvol auto’s, inclusief veel dubbel geparkeerden, stond. Maar we vonden toch nog een plekje, op redelijke loopafstand, in de Sieboldstraße.
Let op, er is ook een “Forstbotanischer Garten und Friedenswald”, dat is meer een soort park. Als je de Botanische Tuin zoekt, is de kans dat je daar per ongeluk terecht komt (…). Ook mooi, maar natuurlijk geen Botanische Tuin als de “ Flora und Botanischer Garten Köln”.
Hotel in Keulen
Tot slot: hotels in Keulen. Er zijn er meer dan voldoende, de prijzen varieëren onderling nogal. Wij kozen voor het “Ibis Budget Hotel” in Marsdorf, Keulen (Google Maps).
Een eenvoudig maar prima, betaalbaar, hotel. Kamers zijn bescheiden maar schoon en fris. Het onbijt is kwalitatief prima! Zeer vriendelijke mensen in het hotel.
Voordelen van de Ibis hotel’s zijn naast de prijs ook het makkelijk voor de deur parkeren en bereikbaarheid. Als nadeel zou je kunnen zien dat je niet ‘midden in de stad’ zit. Maar daar zit dan vaak weer een pittig prijskaartje aan. Wij vinden zelf de Ibis hotels altijd erg prettig om te verblijven. Vanuit het hotel hadden we een prima uitvalsbasis. Er is, voor wie het Openbaar vervoer wil gebruiken, een tramhalte en bushalte vlakbij het hotel.
Winkelen in Marsdorf
Op ongeveer een kilometer afstand zat een soort van centrum met een aantal grote winkels zoals Takko, DM, grote schoenenwinkel en supermarkten (LIDL, EDEKA). Daar vlakbij ook een benzinestation, KFC en McDonalds. Dus in principe alles bij de hand mocht je iets nodig hebben.
Kerkje in Marsdorf
Vlakbij de KFC stond aan de overkant nog een heel mooi kerkje, de “Heilige Dreifaltigkeitskapelle”. Het kerkje of kapelletje is gebouwd in 1904 en behoorde tot de Herrlichkeit Junkersdorf (Keulen). Het kerkje is niet meer in gebruik als kerk maar als trouwlocatie en als gelegenheid voor feesten e.d.
Foto’s en Video Citytrip Keulen
Van ons bezoek heb ik een zeer korte video gemaakt en (hoe kan het ook anders) veel foto’s.
Dom van Keulen, Hohenzollernbrücke en Schloss Drachenburg
(op Youtube bekijken kan via deze link)
Foto’s
(klik op een afbeelding voor groot formaat)