Baardmannetje (Kollumerwaard - Zoutkamp)

Rietzangers en Baardmannetjes in de Kollumerwaard

In de Kollumerwaard trof ik vandaag naast grauwe ganzen, zwanen, torenvalk, konikpaarden en eenden ook veel riezangers en baardmannetjes aan. Ik had de baardman al lang op mijn verlanglijstje staan.

De Baardman is een schaarse broedvogel, die in het riet leeft. Een kwart van alle baardmannetjes broedt in Nederland. Tussen het riet vangen ze insecten. De baardman die ik op de foto heb gezet heeft ook een insect in zijn bekje.

Drie baardmannetjes

Vandaag kwam ik drie baardmannetjes tegen die met elkaar, vlak bij mij, in het riet druk bezig waren op zoek naar voedsel (“foerageren”). Ze trokken zich helemaal niets van me aan! Ik fotografeerde zo snel mogelijk want er kwamen ook andere fietsers aan, maar .. die bleven op een afstandje staan wachten!

Een ander stel dat even later achter hen aankwam niet maar gelukkig had ik toen tijd genoeg gehad om deze voor mij unieke eerste ontmoeting met deze baardmannetjes vast te leggen. Het eerste echtpaar, naar ik aanneem, vroeg me wat ik had gezien en wisten mij te vertellen dat de baardman daar op die plek vaker gezien wordt.

Konikpaarden in de Kollumerwaard

Op de fiets naar Kollumerwaard

Omdat het vanochtend onverwacht mooi weer was en volgens de buienradar nog wel even kon duren voor de eerste regen zou komen besloot ik op de fiets te stappen richting de Kollumerwaard, waar ik wel vaker kom.

Een mooie route (strava). Ik ging via de weg richting Oldehove, door Niehove (altijd mooi), Kommerzijl, Munnekezijl – over ‘de oude dijk’ richting Kollumerwaard. Onderweg fotografeerde ik, vooral rond Kommerzijl en Niehove, nog wat paarden, schapen en koeien.

Bij Kommerzijl – koeien op de dijk

Bij de parkeerplaats van het uitkijkpunt De Baak kun je richting Zoutkamp fietsen door een heel mooi gebied heen. Ik heb dit pad al eens eerder gefietst maar was er toen niet zoveel vogels tegengekomen als nu!

Rietzanger

Veel rietzangers gehoord en gezien onderweg. Paar keer lang en geduldig gewacht op een kans om er een foto van te maken maar het wilde niet echt lukken. Vlak nadat ik de foto’s van de baardman had gemaakt trof ik er plotseling een aan die wel heel erg opzichtig en zichtbaar in het riet zat.

Daarnaast ook een prachtige Torenvalk, Buizerd, Roodborsttapuit (foto boven) en Konikpaarden.

Roerdomp

Een paar keer hoorde ik overduidelijk ook een roerdomp. Maar die liet zich niet zien. Hun roep is heel herkenbaar. Het is niet echt een hele mooie vogel om te zien wellicht, maar ik hoop er ooit nog eens een op de foto te krijgen. De Baardman kan in elk geval van de wensenlijst af!

NAM Park De Noorderriet

Omdat ik terugreis niet weer een groot deel via dezelfde route wilde fietsen maar de wolken wel steeds dreigender werden, besloot ik terug te fietsen langs de NAM locatie bij Grijpskerk, De Noorderriet. Er was niet zoveel te zien, wel veel te horen – wie van veel vogelgeluiden hoort moet daar maar eens gaan wandelen!

Vlak voor ik thuis was kwam de beloofde regen en moest ik een kwartiertje door de regen fietsen… ik heb sinds kort een hele leuke fietshelm (in de vorm van een pet!) in gebruik en een jas die redelijk goed waterdicht is, dus echt veel last had ik er niet van.

Foto’s Kollumerwaard

(Klik op een foto voor grotere afbeelding)

Deel dit bericht: