Kerk Fransum ©2023 ErBeeFoto

Langs Hekkum en Kerk van Fransum

De Kerk van Fransum in Groningen is een bijzonder, klein, kerkje met waarschijnlijk de oudste bakstenen preekstoel van Nederland. De kerk is gebouwd in het begin van de 13e eeuw.

Bij het bodemonderzoek in 1948 werd vastgesteld dat de kerk geen voorgangers heeft gehad. 1909 werd de laatste kerkdienst gehouden in de kerk. Vervolgens waren er in de jaren 1930 plannen om de kerk te verplaatsen naar het Nederlands openluchtmuseum in Arnhem, hetgeen vanwege de kosten uiteindelijk niet doorging. Tussen 1948 en 1950 werd de kerk daarop gerestaureerd. In de jaren 1950 en 1960 was er een hervormd bezinningscentrum gevestigd. Sinds de jaren 1970 is het gebouw in handen van de Vroedschap Fransum, een organisatie die zich tot doel stelt om de kerk een blijvend goede invulling te geven. In 1979 werd het gebouw eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken. Tussen 1994 en 1995 is het gebouw intern gerestaureerd.” (Wikipedia).

Ik kwam aan het einde van mijn fietstocht bij Fransum en het bekende “kerk open” bordje nodigde mij naar binnen. Aangezien ik mij niet kan herinneren deze kerk eerder van binnen te hebben bezocht, in elk geval niet recent, besloot ik dat vandaag even te doen.

In het kerkje liggen nog een paar zeer oude grafstenen uit de 17e eeuw en de vloer is ook erg fraai. Een zeer mooi kerkje met binnen ook de nodige informatie over de historie van het kerkje, absoluut de moeite waard om eens langs te gaan!

Bij het bezoek aan de kerk van Fransum werd ik nog verrast door twee rondcirkelende ooievaars. Het was vrij lastig ze vast te leggen maar één van de foto’s was goed genoeg om hier te plaatsen. Ik hoop nog eens een nóg betere foto van een vliegende ooievaar te maken maar dieren laten zich nu eenmaal niet ‘sturen’. Tot die tijd is het geduldig wachten!

Fietsen langs Hekkum

Ik besloot vanochtend weer eens langs Hekkum te fietsen. De weidevogels zijn er nagenoeg helemaal vertrokken inmiddels. Toch blijft het een mooie omgeving waar ik graag even langs ga.

Vlak bij Hekkum waren twee reigers in het weiland druk doende met mollen vangen. Zo’n beestje is geen partij voor een reiger die ‘m in één hap opschrokte. Ik moest snel zijn met het maken van de foto want hij had ‘m vlotjes weggewerkt, een 2e kans kreeg ik niet meer.

Ook kwam ik regelmatig vlinders tegen. Vooral het Klein Koolwitje (minstens een stuk of twintig gezien) en nog een Atalanta.

Wilde cichorei of Wegenwachter

Lans het fietspad tussen de Oostumerweg en het Aduarderdiep kwam ik heel veel Wilde cichorei tegen. De plant wordt ook wel ‘wegenwachter’ genoemd omdat deze veel in de bermen groeit. Er wordt van de wortels van deze plant een soort van koffie gemaakt (surrogaat-koffie).

In oorlogs- en crisisjaren, vooral 1940-1945, werd deze surrogaatkoffie bij gebrek aan echte koffie op grote schaal gedronken, waarbij echter de opwekkende werking van de cafeïne ontbrak. Ook werd vaak een beetje ‘peekoffie’ aan echte koffie toegevoegd als smaakversterker.” (Wikipedia).

Het is een hele nuttige plant voor de mens. Er worden bepaalde gezondheidseffecten aan toegeschreven en “de uit cichoreiwortel gewonnen inuline wordt toegepast in o.a. brood- en banketproducten, zuivel, ontbijtgranen en repen.” (Wikipedia).

Toen ik de foto’s van het bloemetje nam, wist ik dat allemaal nog niet. Want mijn kennis van planten is niet heel erg groot. Ik vond ze er mooi uitzien en er waren er zo veel dat ik nieuwsgierig werd naar welke plant dit was. Gelukkig is er Wikipedia en Google Image search tegenwoordig!

De gevolgde route is via Strava te vinden.

Vliegtuigen bij Eelde

‘s Middags was het tijd voor een BBQ ‘onder de rook van Eelde’. Eén van de dochters is verhuisd. Normaliter een privé aangelegenheid maar er kwamen regelmatig wat grote vliegtuigen over en vandaar dat ik het hier meldt want er zijn dus plaatjes gemaakt van een paar overvliegende vliegtuigen! Het blijft bijzonder om te zien en ervaren wat je met zo’n superzoom allemaal kan doen.

Ik ben geen geen echte vliegtuigspotter hoewel ik het wel leuk vind incidenteel eens te doen. De foto’s zijn uit de hand geschoten en dat viel met het licht en de hoogte (130x zoom) niet mee, maar het resultaat niet tegen. Vandaar dat ik daar ook nog wat van deel. Voor een volgende keer: statief niet vergeten!

Foto’s Kerk Fransum en Rondje Hekkum

(Klik op een afbeelding voor groter formaat)

Deel dit bericht: