Tag: fietsen

Jonge Boerenzwaluw

Fietsen langs het Reitdiep. Nazomer in September!

Wijdbeens fietsend scheerde ze met haar e-bike op turbostand langs me, de spiegels en de fietstassen raakten me nét niet. “Wat is ‘t hier druk nait? Dat past ook maar amper almoal!!”. Fietsen langs het Reitdiep is inderdaad lastig, zeker op de smalle paadjes her en der. Man fietste zeker 20 meter achter haar, rood aangelopen en keek een beetje verontschuldigend naar mij.

Het was prachtig weer en dat in September. De gepensioneerden waren er dan ook massaal op uitgetrokken. Net als veel wielrenners. En ook de ‘schooljeugd’ was natuurlijk onderweg (naar huis). Met hoge snelheid met een e-bike over de (smalle) fietspaden rondrijden is dan wel een beetje riskant…

Omdat ik vroeg klaar was met mijn werk (en vanavond nog moest overwerken) een break genomen. Een fietsbreak. Mét camera natuurlijk. Niet zoveel foto’s gemaakt maar toch een paar waar ik dan wél weer blij mee was. Zoals van de reiger die zijn veren stond te drogen aan het zonnebaden was (Handbuch der Vogel Mitteleuropas, Band 1) de jonge boerenzwaluw (die gevoerd werd door de af- en aan vliegende ouders) en een bonte collectie koeien.

Ik heb eerder een reiger dit zien doen en er ook een foto van gemaakt maar kan het mij niet meer herinneren of ik die foto ook geplaatst heb. Vaak zie je het in elk geval niet! Je vraagt je ook af hoe zo’n dier het voor elkaar krijgt de vleugels in deze houding te krijgen!

Het Reitdiep blijft toch een van mijn favoriete gebieden. Ik kom er vaker. Recent hebben mijn vrouw en ik nog samen (voor een deel) dezelfde route gereden. Deze keer heb ik er een langere route van gemaakt.

Vlinderstruik

Afgelopen weekend werd er nog een verjaardag gevierd bij één van de broers & partner. In de tuin hebben ze twee grote vlinderstruiken en die zat werkelijk vól met vlinders. Atalanta’s, Kleine Vos, Koolwitjes en Dagpauwoog. Ook daar nog even een paar plaatjes van. Dat wil zeggen van de Atalanta’s en de Kleine Vos, de overige lieten zich minder goed vastleggen.

Helaas had ik mijn Sony camera niet bij mij – de foto’s zijn gemaakt met de smartphone. Alleen ik kon zó dichtbij met name de Atalanta’s komen dat je het verschil maar nauwelijks ziet! Wat dat betreft zijn de smartphones echt totaal niet slecht!

Veel Vlinders zijn, zoals ook op de foto te zien is, wel wat gehavend inmiddels. Je kunt zien dat “het seizoen” bijna voorbij is. Desondanks hindert ze dat kennelijk niet. Ik weet wel wat ik in onze tuin wil … een Vlinderstruik!

Foto’s Reitdiep

Klik op een foto voor groter formaat. De route is ook op Strava te vinden.

 

Zonsondergang Van Starkenborghkanaal Zuidhorn

Een mooie zomeravond in het Westerkwartier

Op de radio werd afgelopen week gezegd dat we een mooie nazomer kregen. Daar is het nog iets te vroeg voor maar na de regenachtige periodes is het wel genieten dat het eindelijk weer eens een paar dagen mooi weer is. En áls het mooi zonnig weer is dan móet ik er natuurlijk wel op de fiets, met de camera, op uit.

Even een rondje doen – langs Aduard, het nieuwe fietspad bij Aduarderdiep, Nieuwbrug, Den Horn, Enumatil en via ’t Faan weer naar Zuidhorn. De boeren waren nog steeds druk bezig op het land. Want Augustus is natuurlijk de oogstmaand.

Niet alleen mooi weer met een prachtige zonsondergang vanavond, ook vlinders, buizerds, zilverreigers en een ballonvaarder. De Ballon, met reclame voor bouwbedrijf Oosterhof-Holman, kwam over de nieuwe brug aangevaren. Mooi gezicht, ik heb er speciaal even op gewacht om er een goed shot van te kunnen maken.

Echt jammer dat het Ballonfiësta in Meerstad gestopt is. Ik heb nog nooit meegevlogen met een ballonvaart (wat me best leuk lijkt een keer te doen!) maar vind het iets indrukwekkends hebben.

De avonden worden al weer korter, dus heb ik niet veel foto’s gemaakt want ik wil altijd graag voor het donker weer binnen zijn (vanwege de kou en in het donker fietsen is simpelweg saai in mijn ogen).

Meer foto’s hieronder. Klik op een afbeelding voor groot formaat.

Graanoogst - Boeren bij Electra

Augustus, de Oogstmaand!

Het is augustus, de boeren zijn aan het oogsten geslagen. Graan, gras, allerlei ander gewas moet weer binnengehaald worden. De oogst gaat voor een aantal gewassen waarschijnlijk flink tegenvallen. Aardappelziekte heeft z’n sporen nagelaten, het weer zat behoorlijk tegen (veel te nat). Toch wordt er weer hard gewerkt door de boeren. De oogst binnenhalen!

Gisteren een vrij willekeurige fietstocht gemaakt (route, Strava). Mij een beetje laten leiden door hoe de wind stond als in: eerst een flink stuk tegenwind en zijwind. Om daarna met de wind in de rug naar huis te kunnen fietsen. Dat is aardig gelukt.

Een jonge meeuw scheert over de stoppels

Onderweg veel buizerds gezien die profiteren van de oogstende boeren, vooral bij de stukken waar graan geoogst werd. Helaas niet gelukt er een mooie foto van te krijgen. Ze vlogen dan wel laag maar ofwel te ver weg ofwel de zon tegen. Jammer, maar het is niet anders.

Ook de meeuwen profiteren goed van de oogstende boeren, er zaten er heel wat op de stoppels!

De Haven van Zoutkamp met de kleurrijke gebouwen en schepen

Bij Zoutkamp besloot ik de camera toch maar even uit de tas te halen en even een tussenstopje te maken. Tot dat moment had ik bijna geen foto’s gemaakt onderweg omdat er “niets” te zien was. Dat wil zeggen, niet iets waarvoor ik wilde stoppen.

Aan het water is goed te zien dat het pittig waaide (volgens de “weer-app” op mijn telefoon 24km/u). Desondanks prachtig fietsweer, vooral vanwege de perfecte temperatuur en lekker zonnetje!

Tussen Zoutkamp en Houwerzijl zag ik nog een fietspad richting Leens. Ik zat nog in dubio of ik daar nog langs zou fietsen maar een blik op de Strava app leerde mij dat ik toch, inclusief nog te fietsen kilometers, al weer aardig richting de veertig kilometer ging dus dat werd ‘m even niet. Misschien een volgende keer. Het pad maakt deel uit van de ‘Ronde van Nederland’, een fietsroute door heel Nederland heen.

Foto’s

Klik op een afbeelding voor groot formaat

De rit ging onder andere via een omweg door- en langs Oldehove, Electra, Lauwerzijl (waar ik voor de afwisseling door het dorpje heen fietste in plaats van er omheen), Zoutkamp (via het Spookbos) richting Houwerzijl om vanaf dat punt weer terug te fietsen langs Electra, Niehove en Heereburen.

Ree (Lutjegast - Westerzand)

Ree bij Westerzand, het Westerkwartier

Reeën in het Westerkwartier van Groningen zijn er wel, je ziet ze alleen niet zo vaak. Een paar jaar geleden kwam ik er aan het eind van de middag nog een paar tegen bij Kommerzijl. Deze week kwam ik er nogal onverwacht een tegen.

Ik herinner mij goed dat ik als kind ze ‘s avonds ook wel eens zag in de schemering. Wij woonden letterlijk ‘aan het weiland’ en je zag ze dan wel eens voorbij komen. En herten en reeën komen steeds meer voor. Ze hebben het hier goed, geen natuurlijke vijanden. De enige ‘vijand’ is de mens. Steeds vaker lees je berichten dat de ‘wildbeheerders’ vinden dat er veel te veel zijn en dat ze er hoognodig een paar honderd(!) moeten afschieten. Als excuus wordt altijd aangevoerd “de verkeersveiligheid”. Zoals bijvoorbeeld in Friesland.

“Reeën horen bij de beschermde diersoorten, dus het afschieten van reeën is geen jagen, benadrukt Wisselink. Het is wildstandbeheer, waarvoor speciale toestemming van de provincie is vereist.” (Trouw).

Maar die toestemming wordt als je het mij vraagt wel érg makkelijk gegeven. Want “aanrijdingen met reeën” als excuus aanvoeren is in mijn ogen geen wildstandbeheer. Als dat wel een goede reden is, vraag ik mij af hoe dat straks zal gaan als er (nog meer) wolven in Nederland gaan komen. Wordt dat dan ook als excuus aangevoerd om de wolven af te schieten?

Ik ben geen deskundige op dit gebied. Maar vraag mij echt af of het wel nodig is dat we zoveel herten en reeën afschieten. Het riekt toch vaak naar plezierjacht en economisch voordeel boven de natuur.

Oke, van de zeepkist af..

Ree bij Westerzand

Afgelopen dinsdag was het weer prachtig fietsweer en besloot ik ‘s avonds nog even een mooi rondje te gaan maken. Totaal op de bonnefooi besloot ik te gaan fietsen. Eerst richting Gaarkeuken, vervolgens richting Sebaldeburen en ik overwoog halverwege af te slaan richting Oosterzand en Niekerk.

Onderweg was ik, omdat ik regelmatig stop om foto’s te maken, al twee keer ingehaald door een stel op een ‘duo-fiets’ en omdat ik hen niet voor de 3e keer weer wilde inhalen besloot ik, toen zij afsloegen richting Oosterzand, af te slaan richting Westerzand. Terwijl ik daar rondfietste zag ik opeens iets bewegen langs de rand van het weiland. Een Ree! Voorzichtig gestopt om het dier niet op te schrikken en half verscholen achter de bomen kreeg ik een paar goede kansen op een mooie foto.

Putters en Rietgors

Vervolgens afgeslagen om via het Molenpad te gaan richting Grootegast. Daar waren echt flinke aantallen Putters en Rietgorsjes te zien! Helaas slechts één foto van een rietgors en ook nog een slechte foto. Ik plaats ‘m toch even (voor de vogelliefhebbers), het is namelijk een vrouwtje (die kun je op afstand makkelijk voor mussen aanzien) en ik heb er zeker vijf stuks gezien!

Er waren helaas meer fietsers en ze gingen er vandoor toen die langskwamen. Dus geen gelegenheid een echt goede foto te krijgen.

Via Sebaldeburen richting Oldekerk, langs de klokkenstoel waar ik vier jaar geleden voor het laatst langs was gekomen. Richting Niekerk en dan een beetje er omheen gefietst via een weg (“Oude Wijk”) die ik niet eerder gefietst had. Mooi stil en landelijk!

Vervolgens weer richting Zuidhorn, Noordhorn. Onderweg daarheen nog een loslopende geit, een mooi plaatje van wat koeien bij een oude tractor en een Ooievaar tegengekomen. En tot slot kreeg ik nog een mooie zonsondergang te zien!

De gevolgde route is hieronder en via Strava terug te vinden.

Graspieper (Hoge Veluwe)

Nationaal Park de Hoge Veluwe

In Gelderland bevindt zich het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Op de Hoge Veluwe bevinden zich het bekende Kröller-Müller Museum, met veel werk van Vincent van Gogh, en Jachthuis Sint-Hubertus, dat (oorspronkelijk) door Hendrik Petrus Berlage is ontworpen.

Het Jachthuis was eigendom van zakenman Anton Kröller. Zijn vrouw en hij waren indertijd eigenaar van ‘De Hoge Veluwe’ en lieten er dit Jachthuis bouwen. Jagen werd gedaan voor het plezier, niet uit het oogpunt van wildbeheer.

De Hoge Veluwe is het enige nationale park waar je entree moet betalen. De toegang bedraagt ruim 11 euro per persoon. Daar is een gratis leenfiets bij inbegrepen. Die fietsen zou ik persoonlijk niet aanraden als je een flink rondje over de Hoge Veluwe wil maken. Ze hebben geen versnellingen namelijk! Wij hadden zelf fietsen gehuurd bij Rooth66 in Hoenderloo (TREK E-bikes met middenmotor, aanbevolen!). Wil je met de auto er rondrijden betaal je meer.

Na een ronde over de Hoge Veluwe van ca. 30 km besloten we daarna verder in de omgeving rond te kijken en hebben er nog vijftien kilometer bij aangeplakt. In totaal dus 45 kilometer. En dan ben je écht blij dat je een (goede) e-bike hebt gehuurd want het totale hoogteverschil over de rit bedroeg, volgens Strava, namelijk 170 meter.

Op de Hoge Veluwe zijn diverse grote dieren zoals herten Reeën, moeflons (die van oorsprong hier niet voorkwamen maar door Kröller geïmporteerd zijn voor de jacht) en wilde zwijnen, De website van de Hoge Veluwe meldt over de Moeflons: “Om de diversiteit aan dieren op De Hoge Veluwe te vergroten, voerde Anton Kröller in 1921 een groep moeflons in en zette ze uit in het Park”. Op de foto’s die je in het park ziet, is te zien dat hij er echter op jaagde. Maar de dieren hebben zich kunnen handhaven en blijken nuttig want “de moeflons doen wat de Hollandse schapen in vroeger tijden deden: ze eten het gras dat tussen de heideplanten groeit. Als ze dat niet zouden doen, zou de heide dichtgroeien met gras en later ook met bomen”.

Naast een Ree met kalfje kwamen wij veel vogels tegen; waaronder Veldleeuweriken en Graspiepers (foto’s onder). Helaas is de foto van de ree met haar kalfje niet superscherp (maximale zoom, uit de had genomen) maar ik plaats ‘m hier toch omdat we het een leuke (toevallige) ontmoeting vonden waar we erg van genoten.

Foto’s Nationaal Park De Hoge Veluwe

Meer informatie
https://www.hogeveluwe.nl/