Kuifeend

Fietsen langs Hekkum, het Reitdiep

Een mooie fietstocht langs Hekkum, langs het Reitdiep in Groningen. Onderweg onder andere gezien: kieviten, twee grote buizerds, Smienten, Kuifeenden, Meerkoeten, Scholeksters, een rietgors en meer weidevogels tegen.

Het Reitdiep staat volledig ten dienste van de weidevogels die hier kunnen broeden en foerageren. Grutto’s, kieviten, wulpen, snippen en goudplevieren zijn graag- en veel geziene gasten in het gebied”. (Groninger Landschap).

Een smient (v) langs het Reitdiep

Het Reitdiep

Het Reitdiep was vroeger de rivier de Hunze. Het Groninger Landschap schrijft: “Door de vele kronkelingen in de rivier werd deze gekanaliseerd. In 1629 werd de laatste stuk tussen Wetsingerzijl en Noorderpomp rechtgetrokken. Toen werd de Hunze omgedoopt tot Reitdiep.”

Het is een kanaal waar ik regelmatig ‘de loop van volg’ tijdens mijn fietstochten en bij Hekkum ben ik al meerdere malen geweest. Vooral vanaf maart, april begint het daar echt interessant te worden als je houdt van het vogels kijken en fotograferen!

Een scholekster is zich even lekker aan het wassen

De lente is begonnen

Hoewel nog nét niet helemaal officieel de lente is begonnen trekken de vogels zich natuurlijk niets aan van de kalender. Ik ook niet zoveel. Het lentegevoel was buiten overal aanwezig; een heerlijke temperatuur om te fietsen, zonnetje er bij en de wind was maar zwak tot matig.

Fietsen langs Hekkum

Een mooie tocht van zo’n 25 kilometer (Strava). Ik zie weer uit naar de komende maanden!

Foto’s Reitdiep

(klik op een afbeelding voor groter formaat)

Deel dit bericht: