Kemphaan (Marumerlage)

De Marumerlage, een paradijs voor trekvogels (en koeien)

Als je naar de Marumerlage gaat, volgens Staatsbosbeheer een paradijs voor trekvogels, doe je er goed aan om –zeker bij heel warm weer– water mee te nemen en goed op te letten langs welke route je loopt.

De Marumerlage had ik eerder al eens bezocht. Maar niet zo uitgebreid als vandaag.

Ooievaar (Marumerlage)

Ooievaar in de Marumerlage, op de achtergrond een Kemphaan langs de waterkant

Op de website van Staatsbosbeheer las ik:

Wandelroute Marumerlage loodst je langs de mooiste plekken van een opnieuw aangelegd beekdal. Vogelaars kunnen hier hun hart ophalen. In de winter staat het gebied onder water en in de zomer komt het voor een groot deel droog te liggen. ’s Winters is het een foerageer- en slaapplaats voor talloze ganzen. ’s Zomers is het voor weidevogels een broedplaats. De route loopt ook langs een vogelkijkhut.

Het startpunt vinden was geen probleem. Er stonden bij de parkeerplaats twee paaltjes, blauw en geel. De blauwe volgen, volgens de website een wandeltocht van 1,5km. Net mooi genoeg met deze warme temperaturen (26,5C toen ik aankwam). Even verderop splitse de route zich. Géén markering.

Graspieper (Marumerlage)

Graspieper

Ik dacht, ik ga rechtsaf want daar kwamen ook mensen vandaan… fout gedacht. Alhoewel de route bij SBB precies de route is die ik gelopen lijk te hebben (achteraf gezien) is dit absoluut géén 1,5 km. Integendeel. Ik had mijn Strava app niet aangezet (“want maar 1,5 km dus het meten niet waard”). Maar via de Google Reviews heb ik ontdekt dat de route ruim 4 km’s is volgens andere wandelaars. Dat komt meer in de buurt, ik vermoed dat het zelfs nog langer is.

Enfin – dat was even afzien in de volle zon met een zware cameratas.

Een paradijs voor trekvogels

Staatsbosbeheer noemt het een paradijs voor trekvogels. Naast boerenzwaluwen, grauwe ganzen, Nijlganzen, Kieviten, Ooievaars, Graspiepers, witte kwikstaart en kemphanen zag ik er ook veel vlinders: Atalanta, Icarusblauwtje en Bonte Zandoogjes. Van de icarusblauwtje’s heb ik geen foto’s want ze zijn erg klein en snel weg.

Nijlgans (Marumerlage)

Nijlganzen – helaas was sterk inzoomen nodig

Ik heb lang niet alle vogels op de foto kunnen zetten. Omdat je in een wijde boog om het water heen loopt is de afstand, zelfs met mijn zoomlens, vaak domweg te groot (zie foto hierboven).

Nieuwe Natuur

Naast een paradijs voor trekvogels is het gebied ook een paradijs voor vee. In diverse stukken stond jongvee te grazen. Beetje verbaasd was ik daar wel over gezien alle stikstofdiscussie, anderzijds betreft het hier ‘nieuwe natuur’ oftewel aangelegd ‘natuurgebied’.

Over de ‘nieuwe natuur’ van Staatsbosbeheer ben ik meestal niet zo enthousiast – ook nu vond ik het weer erg lijken op wat er allemaal al is. Maar de belofte dat het een ‘vogelparadijs’ is deed mij vandaag besluiten toch weer eens te gaan kijken in de Marumerlage.

Daarnaast dient de nieuwe natuur natuurlijk voornamelijk de natuur (vogels en andere dieren), en dat is uiteraard heel goed, en niet de méns. Maar ik vraag mij steeds vaker af of het niet heel eenzijdige natuur is. Enfin, een dubbel gevoel hierover bij mij dus.

Marumerlage

Over de ventweg langs de A7…

De vogelhut heb ik gelaten voor wat het was. Na alle kilometers door het gras te hebben gelopen, en nog een stuk over de ventweg naast de A7 om wat op te schieten, had ik het wel gehad met de hitte en het lopen… Dus daar ga ik later nog eens een keer apart voor terug, wellicht als onderdeel van een fietstocht.

Vogelkijkhut Marumerlage

Vogelkijkhut Marumerlage

Als je van zins bent eens vogels te gaan kijken in de Marumerlage kan ik aanraden een goede verrekijker mee te nemen. En voor fotografen: een flinke lens en bij voorkeur een statief.

Foto’s Marumerlage

Bijgaande de foto’s. Klik op een afbeelding voor groter formaat.

Deel dit bericht: