Tag: regio

Koningsdag 2018 – Selfiestick

Wat doe je met een selfiestick als je (eigenlijk) nooit selfie’s maakt? Nou, .. foto’s “over de mensen heen” maken! En, gebruiken als “eenpootstatief” (monopod). Toevallig hebben wij zo’n ding in huis liggen en aangezien niemand die gebruikt is de stick in mijn fototas terecht gekomen.

Normaliter kost een monopod al snel een € 30,– en voor incidenteel gebruik voldoet zo’n stick ook prima. Voor een paar euro kan je ze al krijgen bij de Action e.a. en het geeft een leuk, ander, beeld van een evenement (zie boven). Camera op de zelfontspanner, stick in de lucht, stilhouden en klaar..! Zelf gebruik ik dan een instelling waardoor er 3 foto’s in 10 seconden worden gemaakt. Zit er altijd wel een goede tussen, nietwaar? En met een kantelbaar scherm kun je ook goed zien wat je op de foto zet.

KONINGSDAG 2018 ZUIDHORN
Voor mijn nieuwssite www.zuidhorn.nu ga ik bijna jaarlijks foto’s maken van de vrijmarkt in Zuidhorn, op Koningsdag, de “Oranjemarkt”. Het dit jaar gemaakte fotoboek is hier te vinden.

Wat ik leuk vind aan zo’n evenement is de kleurigheid, de (vrolijke) mensen, het ongedwongen karakter. Alle gelegenheid voor “mensen kijken”. En fotograferen. Het leukste zijn natuurlijk de kinderen die op allerlei (creatieve) manieren een zakcentje willen binnen harken.

Maar ook de volwassen standhouders/standwerkers doen natuurlijk hun best om op een creatieve en leuke methode leuk te schnabbelen.

En zoals gezegd: “mensen kijken” of, in dit geval, fotograferen. De dames waren in opperste concentratie de waar aan het keuren.

Meer foto’s van de Oranjemarkt Zuidhorn zijn hier te vinden.

 

 

Fietsen Den Ham – Hardeweer – Ezinge – Saaksum – Oldehove

Het rondje van mijn woonplaats, Noordhorn, via Den Ham – Hardeweer – Ezinge – Saaksum – Oldehove en weer terug naar Noordhorn heb ik wel eens vaker gemaakt. Soms in een wat kortere variant, soms wat langer. Het blijft een prachtige omgeving om te wonen, werken en .. fietsen.

Hoewel Google Maps van mening is dat je het in een uurtje kunt fietsen, deed ik er toch ruim twee uur over. Ondanks het feit dat ik een e-bike heb. Want tja, de camera’s waren mee, dus er moest vaak gestopt worden!

Vandaag nam ik een variant die vooral over de fietspaden “door de landerijen” heen ging. De fotobewerking is nog even wennen, want ik ben recent helemaal op Linux overgestapt, en daarbij was het af en toe nogal bewolkt. Voor sommige foto’s moest ik ook nogal ver inzoomen. Desondanks toch een aantal die redelijk gelukt zijn. Het geeft in elk geval een aardige impressie.

De poes aan de overkant van de straat denkt het zijne van die man met de camera..

Niet alles lukte vandaag. Helaas werd mijn poging een fuut (prachtexemplaar!) op de foto te zetten door het dier nogal slim gefrustreerd. Telkens als ik er klaar voor was, c.q. scherpgesteld had, had ‘ie mij kennelijk in de gaten en ging onder water om zo’n 10 à 15 meter verderop weer op te duiken. Een paar schitterende roofvogels, die ik niet herkende, bijna dichtbij genoeg en ja hoor, zal je zien.. een boer met een tractor die met veel geraas aankwam en daar gingen ze. Het zal op een dag nog wel eens lukken. Hoop ik.

Kerkje Den Ham

In Den Ham de Hervormde Kerk, van buiten, bekeken. Helaas zat het hek op slot en kon ik er alleen deze foto van maken.

Deze kerk is in 1729 gebouwd op de fundamenten van een middeleeuwse voorganger. Hiervoor is gebruik gemaakt van het afbraakmateriaal van de vorige kerk. De kloostermoppen zijn nog altijd zichtbaar in het onderste deel van de buitenmuren. De kerk ligt op een verhoging en het kerkhof is omzoomd met bomen. Dit zorgt voor een schilderachtig geheel. Ook het interieur is de moeite waard. De inrichting is nog grotendeels in tact. (Groningen.nl)

Rolpalen bij Saaksum

Een overblijfsel uit vroeger tijden zijn de rolpalen bij Saaksum. Deze zijn uniek, want er zijn nog maar een paar blijven staan. Zo ging dat vroeger. Niet meer nodig, dus opruimen..

Rolpalen stonden op plaatsen waar kanalen, vaarten en sloten een bocht maakten. De lijn tussen de trekschuit en trekker werd bij het nemen van scherpe bochten om een rol- of draaipaal gelegd. De schipper zorgde, door het geven van tegenroer, dat de boot zonder de kant te raken de bocht om kwam. – lees verder op Wikipedia

Ten onrechte staat vermeld op Wikipedia dat de palen bij Feerwerd staan. Daar zul je deze palen echt niet vinden, op de achtergrond is Saaksum nog te zien 🙂

Met zo’n twintig kilometer in de benen, lekker genieten van het mooie weer, en een leuk setje foto’s zowaar een toch wel onverwacht goed geslaagde middag want het leek vanochtend helemaal niet zo mooi te worden qua weer!