Tag: eend

Wolter Koops Transport Scania Aduard Loswal

Loswal Aduard

De tijdelijke loswal bij Aduard is inmiddels al een paar jaar in gebruikt. Ik heb geen idee hoe lang tijdelijk is, maar dat deze loswal er is geeft natuurlijk aanleiding, als je er toch toevallig langs fietst en wat vrachtauto’s ziet staan, er even wat foto’s te maken.

Er wordt sowieso heel wat afgebouwd in de regio. Ook de nieuwe hoogspanningsmasten schieten behoorlijk op. Bij Den Horn stopte ik om wat foto’s te maken van een Meerkoet en wat Zwanen en heb ook even wat foto’s gemaakt van de werkzaamheden.

Een gure, koude, dag met een dichte wind vandaag. Dus een niet al te lange route in de planning en die uiteindelijk ook nog drie kilometer korter gemaakt. Ik was er wel klaar mee om steeds tegen de wind in te fietsen en qua weer was het ook niet optimaal om foto’s te maken.

Alles bij elkaar een rondje van zo’n twintig kilometer en mocht je in de regio eens wat willen fietsen dan is zo’n rondje goed te doen voor iedereen denk ik. De route vind je hier.

Sneeuw in April

Moestuin (vorst)

Zoals ze dan zeggen “April doet wat hij wil” en dat was de afgelopen week zeker het geval. De kou op dit moment en ook de sneeuw de afgelopen week leverde dan wel weer leuke plaatjes op, voor het “mini moestuintje” is het geen feest. Met de paasdagen hoopte ik wat voorbereidingen te doen, maar dat is er niet meer van gekomen. Te koud en met sneeuw, en vorst in aantocht, kun je nog niets inzaaien. Vorig jaar leverde de moestuin niet alleen bescheiden groente op, er konden ook wat leuke plaatjes van gemaakt worden. Hopelijk dit jaar ook! Vooralsnog is het wachten op beter weer..

Meer foto’s

Klik op een afbeelding voor een vergroting

 

Brandganzen en Eenden, Kiryat Onoplein, Drachten

Eerder al had ik wat foto’s geplaatst van de Brandganzen en hun jongen bij het Kiryat Onoplein in Drachten. Vandaag, een paar weken later, nog weer eens langs gegaan. Ze zijn inmiddels enorm gegroeid. En dat niet alleen: er zijn er meer dan ooit te vinden.

Daarnaast, hoe kan het ook anders, een paar eenden gefotografeerd. De Brandgans in Drachten heeft dus heel wat gezelschap inmiddels en het is prachtig om te zien hoe de jongen groeien. De snelheid waarmee ze groeien heeft mij echt verbaasd.

Graspieper, Brandgans met kuikens, Zeemeeuw en een mooie kauw!

De titel zegt het al: vogels! Een stel brandganzen met jonge kuikens, een paar mooie foto’s van een stel kauwen, Eenden (in gevecht), Nijlgans en tot slot een Graspieper. Soms zit het mee!

Omdat het mooi weer zou worden had ik de camera’s meegenomen om in de pauze even poolshoogte te nemen bij het water aan het Kiryat Onoplein in Drachten. Vlak bij het werk en er is altijd wel wat te zien. 

Kiryat Onoplein in Drachten

Tot mijn grote verrassing was de eerder al gefotografeerde brandgans er. En niet alleen! Een stelletje mét kuikens kwam aangezwommen. En ze kwamen tot circa een meter of 5 afstand van mij om vervolgens op hun gemak weer weg te zwemmen.

Daarnaast natuurlijk de gebruikelijke eenden, meeuwen, nijlganzen en een paar kauwen. Hoewel kauwen veel voorkomen had ik er nog nooit echt een mooie foto van kunnen nemen en deze keer lukte het wel.

De eenden waren wat onrustig. De mannetjes zaten regelmatig achter elkaar aan en er waren de nodige schermutselingen (foto boven).

Vogelbroedgebied bij Marum: Graspieper!

In Noordpolderzijl heb ik voor ’t eerst van m’n leven (bewust) een graspieper waargenomen én kunnen vastleggen. Niet een heel geweldige foto maar ik was er wel blij mee. Onderweg naar huis besloot ik even langs het vogelbroedgebied bij Marum te rijden. Jammer genoeg zaten de meeste vogels (alweer(!) een gele kwikstaart, zwanen, ganzen, kievitten, grutto) véél te ver weg voor mij.

Na een stuk om het terrein heen te hebben gelopen besloot ik terug te gaan. En daar zat op relatief korte afstand plotseling een graspieper! Toevallig had ik de camera nog aan omdat ik net wat waterplanten op de foto had gezet. Dus snel scherpstellen en op de foto zetten!

Kerk Grootegast

Ik besloot ‘binnendoor’ verder te rijden. In Grootegast nog even een stop gemaakt voor het kerkje daar. De zon stond precies goed om een mooi plaatje te maken. Die kan weer bij de collectie!

De hervormde kerk van Grootegast is een eenvoudige zaalkerk die gebouwd werd in de zeventiende eeuw. De kerk werd in 1829 volledig verbouwd en kreeg toen zijn huidige exterieur.
(Wikipedia)

Foto’s – klik voor groter formaat

 

Kiryat Onoplein, Drachten: Brandgans, Eenden, Meerkoet

Je zou toch bijna denken dat ik iets met Ganzen heb de laatste tijd. Niet in het bijzonder. Maar, ze laten zich relatief makkelijk fotograferen én ze zijn overal waar ik kom aanwezig. Veel méér dan in mijn jeugd lijkt het wel. Toen zag je voornamelijk witte ganzen. Nu zie je ook allerlei soorten die van oorsprong niet of nauwelijks voorkomen in Nederland.

Na de foto’s van de Grauwe Gans en de Grote Canadese Gans is het nu de beurt aan de Brandgans. Al een paar dagen had ik hem (of haar, het verschil zie je niet zo goed) in de gaten.  In het water bij het Kiryat Onoplein zat ‘ie. Dus vandaag de camera mee en hopen dat de gans er nog steeds verblijf houdt tussen de (vele!) eenden en meerkoeten. En gelukkig, dat was nog steeds het geval.

“Brandganzen komen voor in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan, van de oostkust van Groenland tot Spitsbergen en het zuiden van Nova Zembla in moerassige gebieden in de nabijheid van de zee, in riviermondingen en op wadden. In de zomer broeden de vogels rond de poolcirkel, waar ze door de extreem lange daglengte bijna 24 uur per dag zicht hebben en zo in staat zijn hun eieren en kuikens te beschermen”. [..]  “Het wintergebied bevindt zich vooral aan de kusten van Ierland, de westkust van Schotland en de Noordzeekust van Duitsland en Nederland”. […] “De brandgans is een veel gehouden sierwatervogel. [..] De brandgans ontsnapt vaak uit gevangenschap, wat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan hun voorkomen als broedvogel buiten de poolgebieden”.  (Wikipedia)

In de herfst, voorjaar en tot een paar week geleden struikelde je bijna letterlijk over de eenden bij het Kiryat Onoplein. Nu waren er maar een paar meer. Ik vermoed dat ze bij dit watertje rondhangen omdat ze natuurlijk makkelijk aan eten kunnen komen hier (mensen die voeren). Ook meerkoeten en andere watervogels zie je er vrij vaak. Zoals bijvoorbeeld de Nijlganzen. Die lijken volledig vertrokken te zijn. Waarschijnlijk zijn de meeste watervogels nu afgereisd naar gebieden waar ze op hun gemak kunnen broeden. Ik ben benieuwd of ze straks met hun jongen terug komen. In elk geval gaat de camera deze zomer wat vaker mee naar het werk om in de pauze, bij mooi weer, af en toe eens wat meer foto’s te maken.

FOTO’s
Klik op de foto’s voor groter formaat.