Graspieper (Hoge Veluwe)

Nationaal Park de Hoge Veluwe

In Gelderland bevindt zich het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Op de Hoge Veluwe bevinden zich het bekende Kröller-Müller Museum, met veel werk van Vincent van Gogh, en Jachthuis Sint-Hubertus, dat (oorspronkelijk) door Hendrik Petrus Berlage is ontworpen.

Het Jachthuis was eigendom van zakenman Anton Kröller. Zijn vrouw en hij waren indertijd eigenaar van ‘De Hoge Veluwe’ en lieten er dit Jachthuis bouwen. Jagen werd gedaan voor het plezier, niet uit het oogpunt van wildbeheer.

De Hoge Veluwe is het enige nationale park waar je entree moet betalen. De toegang bedraagt ruim 11 euro per persoon. Daar is een gratis leenfiets bij inbegrepen. Die fietsen zou ik persoonlijk niet aanraden als je een flink rondje over de Hoge Veluwe wil maken. Ze hebben geen versnellingen namelijk! Wij hadden zelf fietsen gehuurd bij Rooth66 in Hoenderloo (TREK E-bikes met middenmotor, aanbevolen!). Wil je met de auto er rondrijden betaal je meer.

Na een ronde over de Hoge Veluwe van ca. 30 km besloten we daarna verder in de omgeving rond te kijken en hebben er nog vijftien kilometer bij aangeplakt. In totaal dus 45 kilometer. En dan ben je écht blij dat je een (goede) e-bike hebt gehuurd want het totale hoogteverschil over de rit bedroeg, volgens Strava, namelijk 170 meter.

Op de Hoge Veluwe zijn diverse grote dieren zoals herten Reeën, moeflons (die van oorsprong hier niet voorkwamen maar door Kröller geïmporteerd zijn voor de jacht) en wilde zwijnen, De website van de Hoge Veluwe meldt over de Moeflons: “Om de diversiteit aan dieren op De Hoge Veluwe te vergroten, voerde Anton Kröller in 1921 een groep moeflons in en zette ze uit in het Park”. Op de foto’s die je in het park ziet, is te zien dat hij er echter op jaagde. Maar de dieren hebben zich kunnen handhaven en blijken nuttig want “de moeflons doen wat de Hollandse schapen in vroeger tijden deden: ze eten het gras dat tussen de heideplanten groeit. Als ze dat niet zouden doen, zou de heide dichtgroeien met gras en later ook met bomen”.

Naast een Ree met kalfje kwamen wij veel vogels tegen; waaronder Veldleeuweriken en Graspiepers (foto’s onder). Helaas is de foto van de ree met haar kalfje niet superscherp (maximale zoom, uit de had genomen) maar ik plaats ‘m hier toch omdat we het een leuke (toevallige) ontmoeting vonden waar we erg van genoten.

Foto’s Nationaal Park De Hoge Veluwe

Meer informatie
https://www.hogeveluwe.nl/

Deel dit bericht: