Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom

Het Nationaal Park Veluwezoom werd in 1930 het eerste nationaal park in Nederland. Het heuvelachtige gebied, in eigendom van Natuurmonumenten, bestaat grotendeels uit gevarieerd bos, heide, en een enkele zandverstuiving. In het zuidelijke, meest heuvelachtige, deel van het park liggen meerdere landgoederen zoals Heuven en Beekhuizen. Centraal in het nationaal park ligt het bekende uitzichtpunt de Posbank, waar we in 2019 nog waren geweest.

We verbleven toen in het prachtige, en meer dan honderd jaar oude, Hotel de Roskam. Toen ik er langs reed maakte het een deplorabele indruk en dat was niet zonder reden, zo bleek, want het hotel is vorig jaar gesloten. Slachtoffer geworden van nieuw beleid. Doodzonde.

Wildobservatiepost Herikhuizen

Het was de bedoeling in het Nationaal Park Veluwezoom de wildobservatiepost Herikhuizen te gaan bezoeken. Helaas moet ik ergens een routepaaltje gemist hebben, of verkeerd geïnterpreteerd, want op zeker moment kreeg ik na een paar kilometer lopen het idee dat het wel érg ver was. De omschrijving op de website leek vrij simpel: “bereikbaar via de witte-pijlen wandelroute”. Maar zoals je ziet op de kaart ging mijn wandelroute volledig de verkeerde kant op.

Het was warm. Wat zeg ik: het was héét. Rond de 30 graden. Onder de bomen viel dat wel mee maar zodra je de zon inliep voelde je de hitte behoorlijk. Desondanks een hele mooie tocht. Langs onder andere de schaapskooi (slechts één schaap te bekennen), een uitkijkpunt, mooie paadjes door het bos. Langs de kant stond, vlak bij de schaapskooi, ook nog wat fraai houtsnijwerk.

Onderweg kwam ik een aantal Vlaamse Gaaien tegen, veel koolmezen, een aantal vinken, merels en een paar flink uit de kluiten gewassen libelle. De vinken lieten zich maar lastig vastleggen. Met een (jonge) koolmees had ik meer geluk. Ik kon ‘m van vrij dichtbij op de foto krijgen. De Libelle vond ik wel bijzonder maar thuisgekomen zocht ik de naam op en zag dat het een “Gewone Oeverlibel” heet.

Foto’s Nationaal Park Veluwezoom

De route op Strava klopt niet helemaal, ik had de app te laat ingeschakeld. Bijgaand een beetje bijgewerkt. Totale afstand was ongeveer vijf kilometer.

2021-06-27 Park Veluwezoom Walk Strava

Deel dit bericht: