Stadswandeling Bezienswaardigheden Zutphen

Zutphen is een prachtige stad aan de rivier de IJssel. Het heeft een rijke geschiedenis en was een belangrijk handelscentrum in de middeleeuwen. Het is een hanzestad waar je veel bezienswaardigheden kunt vinden. Zutphen staat bekend als de Torenstad en er dan ook meerdere historische kerktorens. De Walburgiskerk, de Broederenkerk, de Wijnhuistoren: je kan ze niet missen. De Walburgiskerk werd reeds gebouwd in 1050. Ook de Drogenapstoren en de Berkelpoort (ruïne) zijn zeker het bekijken waard.

Wikipedia meldt over Zutphen onder andere het volgende:

“In de late 9e eeuw werd Zutphen verwoest bij Vikingaanvallen, waarna aan het einde van die eeuw een ronde ringwal werd opgericht met een 20 meter brede U-vormige gracht. De markten Groenmarkt, Houtmarkt en Zaadmarkt zijn nog een deel van die voormalige ringwal en gracht. In het midden van de 11e eeuw werd Zutphen enige tijd een vorstelijke residentie en werd er een palts gebouwd. Kort daarvoor was er een kerkkapittel gesticht. De oudste romaanse bouwfase van de kapittelkerk, de huidige Sint-Walburgiskerk werd in 1105 ingewijd. Sinds 1046 was de bisschop van Utrecht landsheer van het Zutphense graafschap en de burg. In de loop van de late 11e eeuw en de vroege 12e eeuw wisten de graven van Zutphen steeds meer macht naar zich toe te trekken. Onder de Gelderse graven werd de grafelijke stad, die sinds 1138 via huwelijk in Gelderse handen was gekomen, snel groter en economisch belangrijker. Graaf Hendrik I van Gelre en Zutphen (1138-1181) liet een nieuwe nederzetting van handelaren en ambachtslui buiten de ringwalburg van een eigen omwalling voorzien. De wal bevatte twee tufstenen poorten en zeven of acht torens van dezelfde uit Duitsland aangevoerde steensoort. Dat gaf de stad de allure van de bisschoppelijke steden Deventer en Utrecht. In dit stadsgebied vestigde de graaf een eigen hof, dat in 1293 geschonken werd aan de dominicanen.”

Wandelen in Zutphen

Bij de P+R bij het station kun je goed parkeren. Een beveiligde parkeerplaats, altijd prettig. Daarmee dus een prima uitvalsbasis, vlakbij het centrum. Je betaalt er met je pinpas of NS Business Card.

Berkelpoort, Zutphen

We hadden via internet een wandelroute gevonden die ik met de route-app kon gebruiken. De eerste bezienswaardigheid op de route was de Nieuwstadskerk. We volgden de route op de app totdat we op een zeker moment wel klaar waren met de storingen in de app (steeds spontaan in- en uitzoomen, kaart die ging ‘rondtollen’) en op eigen houtje verder gingen. Zutphen is niet erg groot, dat wil zeggen het oude stadsgedeelte, en met een beetje geluk (en eventueel Google Maps er bij) vind je de meeste bezienswaardigheden zo ook wel.

Natuurlijk gingen we ook langs het kerkje van het Leger des Heils, even opletten: vlak bij de Berkelpoort, en mag de Evangelisch Lutherse Kerk ook niet ontbreken. Het zijn vaak deze kleinere kerkgenootschappen, en hun gebouwtjes, die ik ook erg interessant vind. Het Leger des Heils Zutphen is een kerk die sinds 2 oktober 1891 gevestigd is in het centrum van Zutphen. Dit jaar bestaat korps Zutphen 130 jaar. De eerste lutherse predikant,ds. Th. Witthenius, kwam in 1681 in Zutphen. Vanaf 29 september 1694 kwam de lutherse gemeente in Zutphen in de kerk in de Beukerstraat bijeen. Deze kerk was een woning die in de loop der tijd is aangepast tot kerkgebouw.

Kerkje Leger des Heils, Zutphen

Helaas besloot de SD-card in mijn ‘standaard’ camera het te begeven. Ik ontdekte het redelijk tijdig waardoor ik geen belangrijke bezienswaardigheden heb gemist. Ik wilde na het nemen van een foto even terugkijken op het scherm en zag dat hij niet wilde weergeven (“display error”). Terugkijkend zag ik dat een aantal foto’s niet opgeslagen waren. Gelukkig had ik, toevallig, mijn oude vertrouwde Olympus E-410 (met geladen accu) nog bij mij en natuurlijk mijn mobiele telefoon. Mijn compactcamera had ik helaas “thuis” gelaten in de stacaravan. In het centrum kwam ik na een tijdje een winkel voor smartphone accescoires tegen. De leverden ook SD-kaartjes. Daar een nieuwe 32GB Kingston kaart gekocht. Zodat ik weer verder kon met mijn Sony Cybershot!

Sint Walburgiskerk

De Sint Walburgiskerk was de enige waar ik binnen ben geweest. Een indrukwekkend en beeldbepalend kerkgebouw!

Na binnenkomst vulde ik keurig het registratieformulier in en leverde dat in bij een dame achter een balie. Die mij vervolgens €4 entree liet betalen. Die zag ik even niet aankomen. Nergens stond namelijk vermeld dat je entree moest betalen en in de meeste kerken is dat ook helemaal niet gebruikelijk. Enfin, netjes betaald en gevraagd of foto’s maken toegestaan was: dat mocht inderdaad.

Interieur Walburgiskerk (Olympus Camera)

Het interieur viel mij eigenlijk tegen moet ik eerlijk zeggen. Het was een mooi gebouw maar misschien ben ik wel te verwend geraakt door de loop der jaren qua prachtige kerken die ik van binnen heb gezien. Daar haalt deze kerk het niet bij. De €4 entree dan ook echt te veel. De foto’s in de kerk zijn gemaakt met mijn Olympus camera.

IJS van Bonbonatelier Janson!

BonBon Atelier Janson
BonBon Atelier Janson

Aangezien mijn vrouw en ik beide diabetes type 2 hebben zijn wij erg voorzichtig met wat wij eten. Zeker als het op ‘snoeperij’ aankomt. IJs nemen we dan bijvoorbeeld ook eigenlijk nooit (suikervrij ijs uigezonderd). Tot onze grote verrassing liepen we tegen Bonbonatelier Janson aan waar ze schepijs verkochten gemaakt van verse koemelk en gezoet met plantaardige “kunstmatige” zoetstof. Caloriearm én koolhydraatarm. Het was iets minder zoet maar absoluut héérlijk. Bovendien was het helemaal niet zo duur én waren ze ook niet bepaald zuinig met het ‘scheppen’. Een absolute aanrader dus. Heerlijk! Kom je in Zutphen en hou je van ijs, zeker even langs gaan. Zie https://bonbon.nl/ (geniale domeinnaam ook).

Oude Stad Zutphen

De oude stad is werkelijk prachtig om te zien. Mooie geveltjes, veel historische oude panden. En natuurlijk de kerken en torens. Er zijn ook veel winkeltjes en hoewel ook hier de grote winkelketens vertegenwoordigd zijn, zoals C&A, HEMA, Zeeman, Kruidvat, Lucardi en H&M zijn er ook heel veel kleine winkeltjes van zelfstandige ondernemers en natuurlijk de nodige horeca.

Prachtige oude panden met mooie geveltjes, binnenstad Zutphen

We sloten de dag af in Hoenderloo, bij het Pannekoekuis. Een goede keuze, zo bleek. Heerlijke pannekoeken met veel variatie en zeer vriendelijk en attent personeel die ondanks de grote drukte (er stond soms zelfs een rij wachtenden tot er een tafeltje vrij was!) steeds heel correct maar vooral ook goed gehumeurd waren. Aanbevolen. Zie https://www.pannekoekhuishoenderloo.nl/.

Foto’s Stadswandeling Zutphen

Bronnen
https://www.dolopreizen.nl/10-leuke-bezienswaardigheden-in-de-achterhoek/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zutphen_(stad)

Deel dit bericht: