Tag: bloemen

Walstropijlstraat en meer ‘rond het huis’

Gisteravond werden we aangenaam verrast door een vlinder (een ‘mot’ of ‘nachtvlinder’) die we nooit eerder hadden gezien. Navraag op Facebook en even uploaden op Waarneming.nl leerde ons dat het hier om een (zeer) zeldzame nachtvlinder ging: een walstropijlstaart.

De walstropijlstaart

Geen ‘spectaculaire’ foto vanuit fotografie-oogpunt, wel natuurlijk een ‘spectaculaire foto’ (voor ons in elk geval) vanwege de zeldzaamheid van deze prachtige nachtvlinder.

Onze verhuizing, in april jl., heeft er toe geleid dat we, ondanks dat we hemelsbreed maar een 700 meter verder zijn gaan wonen, opeens een andere omgeving hebben qua natuur (dieren).

De woning staat in een beduidend ‘groenere’ omgeving en rondom is veel ruimte. Met als gevolg dat er veel (meer) vogels, vlinders, hommels en andere dieren en diertjes rondom ons huis vertoeven.

Een aantal voorbeelden er van heb ik onderstaand geplaatst: een tjiftjaf, zanglijster (bij de voormalige OBS), Kleine Vos (stelletje druk bezig met de voortplanting..), en natuurlijk bloemen, veel bloemen.

Die mooie bloementuin hebben we te danken aan de vorige eigenaren van de woning die er een prachtig onderhouden tuin van hebben gemaakt waarin van alles groeit waarvan ik de namen niet ken (maar ‘google is your friend’ dus dan zoeken we het maar weer op). We moeten nog wel het een en ander ontdekken en uizoeken qua onderhoud van deze tuin.

Binnenkort volgt deel twee van dit verhaal, de zwaluwen!

 

Foto’s maken in en van je tuin

Foto’s maken in de tuin, thuis dus, is leuk. Je hoeft er niet ver voor van huis. Voor mensen op het platteland, zoals ik, is een tuin eigenlijk vanzelfsprekend. Ik weet niet beter dan dat een huis een tuin heeft, bij wijze van spreken. Zo ben ik opgegroeid en heb ik altijd gewoond. Woon je op een flatje of in een betonnen stadswijk dan wordt het lastiger. Alhoewel je natuurlijk altijd naar een parkje in de buurt kunt gaan.

Een paar foto’s die wellicht anderen (U, jou) kunnen inspireren om eens met de camera door de tuin heen te gaan en wat leuke plaatjes te schieten!

De kunst is, in mijn ogen, het “uitvergroten” van het kleine. Althans, dat vind ik leuk. Onze voor- en achtertuin beslaan samen niet zoveel vierkante meters immers en dus moet je de kleine dingetjes benadrukken. Dat kan ook goed werken als je bijvoorbeeld een (redelijk) balkon hebt.

De foto boven is zo’n foto. En de foto vertelt ook iets. Ik heb ‘m gemaakt nadat de echtgenote het gras had gemaaid en deze dappere madeliefjes hadden dat overleefd. Hoe is mij een raadsel. Er omheen zie je de afgemaaide grassprieten. Het maakt de foto in mijn ogen interessant. Er zit een verhaaltje aan en de madeliefjes springen er echt uit.

In onze tuin is het ook een komen en gaan van mussen. Vooral op de dakgoot zitten ze vaak en veel. Mede omdat ze onder de pannen nestelen. Dat is leuk (alhoewel ik daardoor soms niet echt kan werken in mijn studio, vanwege het lawaai dat ze maken!). Het blijven, ondanks hun “eenvoud” prachtige vogeltjes. Typisch Nederlands, vind ik.

Nog zo’n typisch verschijnsel in de tuin: insecten. Zoals deze zweefvlieg. Die zijn nogal gek op de bloemen in onze tuin.

En als je dan lekker op de stoep in je tuin zit te genieten van het weer, de vogels en de zoemende insecten om je heen kun je soms ook buiten je tuin leuke dingen zien en fotograferen. Bijvoorbeeld een kat op de oprit van de overburen.

En tot slot natuurlijk een bloem (of is het onkruid?). Bij zo’n foto gaat het mij puur om de schoonheid van het plaatje als geheel.

 

‘t Faan, Zuidhorn – Buizerd, Haas, Landschap

Zaterdagavond, de zon brak eindelijk door de wolken en het werd toch nog een mooie, frisse, zomeravond. Dus, snel de fiets gepakt voor een klein rondje door ‘t Faan, bij Zuidhorn. Een mooie rit, met waarnemingen van diverse vogels (helaas niet alles op de foto) zoals een Buizerd, Rietzanger, Koolmeesjes, Ganzen, Fuut, Spreeuwen en boerenzwaluwen. Ook nog een prachtige vogel die ik niet kon thuisbrengen maar die door een gruwelijk hard langsrazende auto dusdanig schrok dat ik ‘m helaas niet meer op de foto kon krijgen.

De bedoeling was -zoals zo vaak- een iets andere route dan die ik uiteindelijk heb gefietst. Want ik zag een afslag naar Camping Maarsdijk. Die afslag had ik wel vaker gezien in het voorbijgaan (met de auto), maar nu zag ik dat er een bordje “fietspad” bij stond. Ik dacht altijd dat het een doodlopende weg was, maar niet voor fietsers dus. Daarom die afslag genomen. En die route ga ik, in iets gewijzigde vorm, binnenkort zeker nóg een keer fietsen!

De totale route was ca. 15 kilometer. In verband met de”fotostops” deed ik er uiteraard weer veel langer over dan de tijd die er voor staat.

LANDSCHAP
De route begon bij Noordhorn. En ik moest even een paar shots maken van ons (mooie) dorp.

Dit dijkje heb ik al veel vaker op de foto gezet. Maar het blijft een mooi punt. Vanaf/over deze dijk kwamen indertijd de Spanjaarden om de “Slag bij Noordhorn” uit te vechten.

Ik heb daar indertijd een uitgebreide foto- en video-reportage over gemaakt. De video kun je hier bekijken. Fotoverslagen van de re-enacting van deze historische slag zijn hier te vinden.

VOGELS
Op de route veel vogels gezien en vooral gehoord. Ze gingen flink tekeer. Overal natuurlijk merels, mussen en andere vogels die je zo vaak ziet (maar daarom niet minder mooi uiteraard). Maar, en daar was ik wel erg ingenomen mee, eindelijk een roofvogel in het wild voor de lens:  een mooie buizerd! Helaas zat hij (of zij) erg ver weg maar het is niet anders. Maximale zoom gebruikt voor deze foto’s.

Buizerd, Niekerkerdiep Zuidzijde.

Na een paar foto’s te hebben genomen besloot ik het er op te wagen en probeerde via een openstaand hek in het weiland er naast iets dichter bij te komen. Een paar meter winst zou al een stuk betere foto opleveren. Helaas. De Buizerd had mij al de hele tijd in de gaten natuurlijk en vloog weg om zo’n 50 meter verder op een ander paaltje te gaan zitten. Tot mijn verbazing zag ik vlak er na een rietzanger langs de waterkant. Niet op de foto kunnen krijgen, maar het verbaasde mij dat ik die hier in de regio zag.

HAAS
De agrarische sector heeft het druk op dit moment. Veel vee en landbouwactiviteit in de regio. Zie ook de foto’s hier onder.

Terugreis, vlak bij Zuidhorn, zag ik plotseling uit m’n ooghoek iets in het gras. Het haasje had mij ook gezien. Maar desondanks kreeg ik ‘m toch op de foto voor hij vertrok.

FOTO’S
(klik op foto voor groter formaat)

Fietsrondje Niezijl, Grijpskerk, Niekerk, Oldekerk,..

Fietsen is niet alleen gezond voor je, het is ook leuk. Vooral als je met een e-bike fietst want dan leg je wat meer afstand af in dezelfde tijd als een ander doet. Volgens Google maps is de afstand die ik vandaag aflegde (Noordhorn, Niezijl, Grijpskerk, Oldekerk, Niekerk, Zuidhorn en weer naar Noordhorn) circa 23 kilometer en doe je er ruim een uur over.

Neem je een camera mee, .. dan duurt zo’n ritje langer. Zelfs met een e-bike 🙂 De kaart is niet helemaal accuraat, in Grijpskerk heb ik nog wat door het dorp gefietst en ook in Zuidhorn heb ik ‘omgefietst’ en uiteraard met het pontje oversteken. Ik denk dat ik in totaliteit zo’n 25 kilometer gereden heb.

Reden voor de tocht was dat ik, als ik naar het werk rij, langs een paar dingen kom waar ik een foto van wilde maken maar als je met de auto gaat kun je er zo moeilijk stoppen soms. En daarnaast was het natuurlijk prachtig weer.

Paar fototips voor de liefhebbers (op dit moment geldig): in Zuidhorn is waar de OBS De Borgh stond nu een braakliggend terrein en daar waren massa’s vlinders aanwezig. Ik denk dat ik al wat aan de late kant was, de meeste waren niet zó mooi meer. Maar het terreintje op zich is wel fotogeniek denk ik. En dan natuurlijk het “bloemenveldje” bij Noordhorn, ter hoogte van Tuincentrum Frank Meester (ik vermoed: niet geheel toevallig!) en de rotonde, langs de Friesche Straatweg.

Niezijl

In Niezijl zijn een paar leuke plekjes. Niet alleen heeft het mooie plekjes langs beide kanalen die door het dorp heen snijden (Kommerzijlsterdiep en Hoerediep) maar er staat ook een prachtige oude Hervormde Kerk, gebouwd in 1661. Naast de Hervormde Kerk was er ook een Gereformeerde Kerk (PKN) en is er nog een Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Wat je noemt een pittige kerkdichtheid voor zo’n klein dorp! De Gerefromeerde Kerk is recent verkocht, wat daar mee gedaan zal gaan worden weet ik niet maar ik hoop iets moois.


Hervormde Kerk, Niezijl (1661)

De Hervormde Kerk is, voor zover ik kon nagaan, alleen te voet of op de fiets te bereiken.

Grijpskerk

Deze plaats is mij niet onbekend en ik heb er in de loop der jaren diverse foto’s gemaakt. Maar de Molen de Kievit blijft natuurlijk een mooi object. En als zon en molen dan ook nog eens in een perfecte stand staan, dan moet er natuurlijk een foto van worden gemaakt. Vervolgens richting Gaarkeuken. Dan kom je langs een mooi, klein, watermolentje tussen Grijpskerk en Gaarkeuken. Naast de kerk van Niezijl was deze molen, de Westerhornermolen, reden te fiets deze route te maken!

Ik nam eerst onderstaande foto maar eigenlijk wilde ik de voorkant ook fotograferen. Brutaal als ik ben natuurlijk even kijken of dat mogelijk was en dat kon inderdaad (zie de galerij onderaan).

De Westerhornermolen of kortweg Westerhorner is een poldermolen tussen het dorp Grijpskerk en het gehucht Gaarkeuken. De molen bemaalde het gebied van het waterschap de Westerhornermolenpolder onder Grijpskerk. De molen werd in 1829 gebouwd en bleef tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw op windkracht in bedrijf (lees verder).

Oldekerk, Niekerk

Verder richting Oldekerk/Niekerk, via het Oosterzand. Onderweg werd ik voorbijgereden door een collectie oude Zündapp’s, Kreidlers, Yamaha’s en andere oude brommers uit m’n jeugd. Ik vind ze prachtig, maar nadat er een stuk of 25 à 30 van die bromfietsen gepasseerd waren stond de weg blauw van de uitlaatgassen. Later kwam ik weer een deel van de groep tegen bij Zuidhorn. Eén van de bromfietsen had pech zo te zien. De verleiding om foto’s te maken was groot maar toch maar doorgefietst.

Bij Oldekerk vind je een Klokkenstoel waarvan ik eerst dacht dat het iets met de tweede wereldoorlog te maken had maar bij nader onderzoek (Wikipedia) ontdekte ik dat daar vroeger een kerk had gestaan.

Klokkenstoel bij Oldekerk

Tot slot dus via Zuidhorn retour naar Noordhorn. Bloemenveldjes en vlinders. De foto’s van de bloemen, de bloeiende aardappels en het opschietend onkruid bij de molen De Kievit zijn overigens met de Zuiko-lens gemaakt. De meeste andere zijn met de Panasonic camera gemaakt.

Klik op foto’s voor groot formaat

 

 

 

Tuin en Park – Noordhorn en Zuidhorn

Zomertijd, fototijd! Bloemen, bomen, alles staat in bloei en dus altijd mooie gelegenheid om wat foto’s te maken. Zelfs na een fikse regenbui. Want juist die druppels hè? 

Bijvoorbeeld in de eigen tuin, maar ook onze overburen hebben een mooi bloeiende tuin. Daarnaast nog wat plaatjes van “Watershapsheuvel” in Zuidhorn. Helaas is de begroeiing daar slecht onderhouden op dit moment. Toch er in geslaagd een paar foto’s te maken die er mee door kunnen.