Friederike von Papenburg

Historische Altstadt Papenburg

De historische Altstadt Papenburg is een prachtig historisch deel van de stad Papenburg, in het Duitse Veengebied. Naast dit oude gedeelte is er een prachtig park en een modern winkelgedeelte waar ook ons hotel was gevestigd.

De afgelopen dagen bezochten we de altstadt Papenburg en Vesting Bourtange. Rondom onze trouwdag doen we meestal een leuk uitje. Dat viel dit jaar samen met de vakantie.

Dit jaar zijn we niet ‘op vakantie gegaan’ maar thuis gebleven en hebben we wat dagtrips gedaan zoals een bezoek aan Kasteel de Haar, Dierentuin AquaZoo in Leeuwarden, Aldfears Erf en Bolsward, en tot slot zijn we de afgelopen dagen naar Papenburg en Bourtange geweest.

Na afloop van ons bezoek aan Bourtange hebben we een kleine rondrit door de omgeving (Gemeente Westerwolde) gemaakt.

Altstadt Papenburg

Papenburg is de oudste en langste veenkolonie van Duitsland en werd naar Nederlands voorbeeld gesticht door Dietrich von Velen. De naam Papenburg staat voor fabelachtige cruiseschepen die bij de bekende Meyer Werft worden gebouwd en voor duizenden toeschouwers over de Eems naar de Noordzee worden gevaren.”Vakantieland Nedersaksen.

Het ‘Rathaus’ (Gemeentehuis) van Papenburg

In dat opzicht doet Papenburg denken aan de plaatsen in de Nederlandse veenkolonieën, met dit verschil dat Papenburg vroeger welvarender is geworden dan de plaatsen in de Groninger en Drentse veenkolonieën. Dat heeft mede te maken door de ligging aan de Eems.

In de ‘altstadt Papenburg’, die wij voornamelijk bezochten, vind je diverse bezienswaardigheden langs het Hauptkanal. Zoals het oude Rathaus, Meyers Mühle, Sint-Antoniuskerk, de Nikolaikirche, natuurlijk ook veel winkeltjes en horeca en met bloemen versierde bruggen.

Meyers Mühle

In het kanaal liggen diverse oude zeilschepen. Waarvan museumschip Friederike von Papenburg, vlak bij het oude stadhuis, denk ik wel de bekendste is en zeker veel gefotografeerd.

Naast foto’s heb ik met mijn smartphone nog een korte video geschoten (hierboven).

Waarnemingen

Genoeg te zien en te fotograferen natuurlijk. En dat heb ik dan ook veel gedaan.

Naast de oude historische panden en schepen trof ik ook nog wat anders aan: ik zag niet alleen hommels en bijen maar ook veel vlinders in de stad. Waaronder een prachtige Gehakkelde Aurelia (foto hierboven), Koolwitjes en Atalanta’s. Gezien alle bloemetjes langs het water en het Stadtpark, waar ik ook diverse onbekende vogels hoorde, niet zo verbazingwekkend natuurlijk.

Eten, Hotel en Stadtpark

‘s Avonds hebben we bij zo’n lokaal eettentje (Asia Küche & Baguetterie Der kleine Gourmet) heerlijk en zeer betaalbaar gegeten. Het viel mij achteraf op dat er een aantal zeer slechte, maar ook veel goede, reviews waren op Google. De zeer slechte reviews bij Google kunnen wij niet onderschrijven. De goede wel (en dus ook gedaan uiteraard).

Ingang KEDI Hotel, naast de winkels

Vervolgens hebben we overnacht in KEDI Hotel, vlak aan het Stadtpark – dat ook grenst aan de altstadt Papenburg. ‘s Avonds daar nog even, na inchecken in het hotel, gewandeld en koffie en thee gedronken bij het NewsCafe in het Stadtpark. Het KEDI Hotel is een aanrader. Goede, nieuwe, kamers en een prima ontbijtbuffet voor een hele redelijke prijs.

Bij het KEDI Hotel heb je ook de nodige (grote) winkels en benzinestation letterlijk ‘naast de deur’. Je kunt er gratis parkeren. Na het ontbijt zijn we afgereisd naar Vesting Bourtange.

Sint-Antoniuskerk

Meer informatie over Papenburg op de website Vakantieland Nedersaksen.

Foto’s Altstadt Papenburg

(Klik op een afbeelding voor groot formaat)

Deel dit bericht: