Aldfaers Erf (Grootvader’s Erf) is een karakteristiek terpdorp dat ooit werd bestempeld als één van de tien mooiste plaatsen van Nederland. Maar Aldfaers Erf staat op het punt te verdwijnen.
De Leeuwarder Courant schrijft: “Aldfaers Erf liet met authentieke presentaties zien het hoe leven van onze voorouders in Friesland was. Hoe hun school er vroeger uitzag, de kerk, de bakkerij, de grutterswinkel, de smederij, de schilderswerkplaats.”.
Dit jaar is Aldfaers Erf voor het laatst open, zo meldt dus onder andere de Leeuwarder Courant. Reden om, nu het nog kan, een bezoek te brengen aan Aldfaers Erf.
(screenshot website)
Maar vandaag dus éven niet!
Ondanks de informatie op de website: vandaag even niet. Het hek met bordje “verboden toegang” er op zat potdicht en op slot.
Omwonenden wisten ons te vertellen dat Aldfaers Erf “op maandag nooit open is”. Dat was balen. Want we waren speciaal afgereisd naar Allingawier om Aldfaers Erf te bezoeken immers?
Desondanks hebben we toch een paar foto’s kunnen maken en ook de prachtige kerk van Allingawier moest natuurlijk even op de foto.
Het is jammer dat we er verder niet hebben kunnen rondkijken. We zijn niet van plan nog een keer de reis naar Allingawier te maken, het is een rit van bijna 200 kilometer (retour) en ‘van buitenaf’ hebben we het nu al gezien.
Kerk van Allingawier
Mocht je zelf van plan zijn op de valreep dit unieke dorpje en Aldfaers Erf te bezoeken: bel vooraf of ze open zijn. Zie voor meer informatie de website: https://www.aldfaerserf.nl/
Kerken in Bolsward
Het plan was om eventueel ook nog even naar Bolsward te gaan. Dat hebben we dus na ons korte bezoekje in Allingawier gedaan. In Bolsward hebben we het prachtige oude centrum met schitterende oude stadhuis van Bolsward, dat het centrum domineert, de winkeltjes en kerken in Bolsward bekeken.
Historie Bolsward
De historie van Bolsward gaat terug naar voor de jaartelling!
“Bolsward is ontstaan op een drietal terpen, waarvan in ieder geval de oudste (waar de Sint Maartenskerk op staat) dateert van voor het begin van de jaartelling. De Broerekerk, op 8 mei 1980 door brand verwoest en nu als ruïne geconserveerd, is het oudste gebouw van de stad en dateert deels uit het eind van de 13e eeuw.” (Wikipedia).
We parkeerden tegenover de Broerekerk. Er was een bruiloft gaande dus konden we deze niet bezoeken. Toen we ‘s middags weer naar huis gingen was de bruiloft afgelopen en kon ik door het hek heen, dat inmiddels op slot zat, nog wat plaatjes schieten.
De ruïne van de Broerekerk is voorzien van een glazen dak, waardoor een hele unieke sfeer ontstaat. Populair bij fotografen, onder andere voor fotoshoots.
Oude Stadhuis van Bolsward
Het oude stadhuis van Bolsward (foto boven) is gebouwd in de 17e eeuw. Sinds 2021 is het in gebruik als gemeenteloket, café en bibliotheek.
“Het raadhuis werd gebouwd in de jaren 1614 – 1617 in de stijl van het Fries maniërisme. Het verving een gebouw uit 1474. Boven het trapbordes, dat in 1768 werd vernieuwd, bevinden zich boven de hoofdingang drie beelden met gouden voorwerpen: een weegschaal, een anker en een boek. Daarboven bevinden zich nog een beeld en een zonnewijzer. Het gebouw heeft aan de bovenzijde van de voorgevel een fries met rolwerk: een zogenaamde rolwerkgevel.” (Lees verder op Wikipedia).
Sint-Franciscusbasiliek
De Sint-Franciscusbasiliek, gebouwd in 1933-1934, is voorzien van onder andere prachtige gebrandschilderde ramen. Een flink grote kerk. Hoewel relatief nieuw heeft het dezelfde uitstraling en sfeer als veel oude Rooms-Katholieke kerken.
“De nieuwe gebrandschilderde ramen bevatten delen die uit de oude kerken afkomstig zijn, het Laatste Avondmaal, het Mirakel van Amsterdam, de martelaren van Gorcum en de heilige Paschalis Baylon.” (Wikipedia)
Martinikerk
Daarna bezochten we de eveneens schitterende Martinikerk in Bolsward. De kerk zie je heel mooi met de toren boven de huisjes langs het water uit steken.
“De Martinikerk van Bolsward, een van oorsprong rooms-katholieke kerk, was in de middeleeuwen een decanaatskerk in Westergo. In de 15e eeuw werd, van 1446 tot 1466, de kerk vernieuwd en uitgebreid. Iets eerder in de 15e eeuw was de toren al gebouwd. In 1459 werd de kerk gewijd door de toenmalige bisschop van Utrecht, David van Bourgondië. De kerk wordt een pseudobasiliek genoemd vanwege de relatief lage lichtbeuken.” (Wikipedia).
Interieur Martinikerk Bolsward
Wederom zo’n enorme kerk. En dan heb je in Bolsward ook nog diverse andere kerken zoals de Doopsgezinde Kerk en Evangelische kerken. En dat op een plaats met zo’n 10.000 inwoners!
Foto’s Aldfaers Erf en Kerken in Bolsward
(Klik op een afbeelding voor groter formaat)