Steenrode Heidelibel - Tuinvlindertelling 2023

Tuinvlindertelling 2023 – Koolwitjes, motten, heidelibel en spinnen!

Dit weekend was de tuinvlindertelling 2023. De oogst was qua vlinders niet groot, slechts vier koolwitjes. Nouja, eigenlijk waren er meer: zeker twintig grasmotten en een Gamma Uil.

Spinnen in de tuin

Nachtvlinders zoals de Gamma Uil kun je niet doorgeven voor de telling. En grasmotten ook niet. Terwijl dat toch ook een vlindersoort is volgens mij? Erg jammer, want zo ontstaat er een vertekend beeld. Ik zag op Twitter ook mensen daar opmerkingen over maken. Waarom de Vlinderstichting deze arbitraire keuze gemaakt heeft, is mij (nog) niet duidelijk.

De kruisspinnen waren weinig alert en ik kon de camera goed dicht bij ze houden. Of zaten ze geduldig te wachten tot ik zo dom zou zijn in hun web gevangen te worden 😉 ?

Steenrode Heidelibel

Naast de koolwitjes die ik vrolijk zag ronddartelen, de Gamma Uil en de grasmotten trof ik in het kwartiertje tellen ook een prachtige Steenrode Heidelibel (volgens de identificatie van waarneming.nl) aan. Ik twijfel een beetje aan die identificatie als ik de verschillende foto’s hier bekijk. Maar waarneming.nl geeft aan “resultaat servervalidatie: Confident (99%), but a new location”.

De libel bleef ook nog eens mooi zitten terwijl ik uitgebreid foto’s maakte. Qua insecten toch ook wel een van mijn favoriete soorten, naast uiteraard de diverse soorten vlinders.

Klein Koolwitje (archieffoto)

Mijn vlindertelling, voor wat betreft de Kleine Koolwitjes, heb ik doorgegeven aan de Vlinderstichting en nu hoop ik eigenlijk dat ze volgend jaar ook andere vlindersoorten in de telling toestaan.

Foto’s Tuinvlindertelling 2023

Toch verbazend wat zo’n rondje van slechts vijftien minuten in de tuin oplevert aan foto’s! Klik op een afbeelding voor groot formaat.

Deel dit bericht: