Bruin Zandoogje

Kollumerwaard, Lepelaars, Bruin Zandoogje, Voetval voor Foekje Dillema

De Kollumerwaard is een prachtig gebied waar ik graag af en toe eens heen ga om vogels, konikpaarden en Schotse Hooglanders te kijken.

Vandaag op de fiets. In verband met de warmte vroeg vertrokken. Via Kommerzijl, Munnekezijl en na de Kollumerwaard koers gezet richting Dokkumer Nieuwe Zijlen, Kollum, Burum, Warfstermolen, Pieterzijl, langs de NAM locatie (Natuurpark de Noorderriet) en tot slot Niezijl.

Lepelaars in de Kollumerwaard

Lepelaars in de Kollumerwaard

In de Kollumerwaard was ik gestopt om foto’s te maken van een boompieper, er zaten er daar verschillende, een gele kwikstaart en de konikpaarden met een veulen. Toen ik op het punt stond weer verder te gaan, zag ik opeens twee lepelaars verschijnen!

Uiteraard daar uitgebreid foto’s van gemaakt. Hoewel een beetje ver van mij vandaan en daarom niet heel veel detail vind ik ze toch de moeite waard. Te vér inzoomen doe ik liever niet, dan “kun je de pixels tellen” immers?

In de Kollumerwaard zag ik vrij veel vlinders, vooral diverse koolwitjes en zandoogjes. Maar op de foto zetten lukte niet echt. Later, bij de NAM-locatie wel!

Gele Kwikstaart

Na de lepelaars trof ik ook nog een mooie rietgors aan die luidruchtig liet weten dát hij er was. Het stuk van Dokkumer Nieuwe Zijlen tot aan de rand van Kollum in een keer doorgefietst, er was onderweg weinig te fotograferen. Bij Kollum nog wel de Poldermolen Tochmaland (van afstand) op de foto gezet.

Voetval voor Foekje Dillema

Wie vanaf Burum richting Warfstermolen fietst komt langs een herdenkingsmonumentje voor atlete Foekje Dillema uit Burum.

Foekje Dillema was een Nederlandse atlete die imponeerde vanwege haar sprintsnelheid. In de korte periode dat ze actief was in de atletiek, doorbrak zij de hegemonie van Fanny Blankers-Koen op de 200 m. Omdat Dillema weigerde naar een door de IAAF verplicht gestelde geslachtstest te gaan, schorste de KNAU haar voor het leven. Na haar dood bleek uit DNA-onderzoek dat Dillema een onbalans had in geslachtschromosomen. Dat is een intersekse-conditie. Dillema had dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. (Wikipedia).

Die schorsing had ook tot gevolg dat ze haar eerdere records en titels werd afgenomen. Een zwarte bladzijde in de atletiek die later nog veel sporters, vooral vrouwen, parten zou spelen.

De Voetval voor Foekje Dillema is een kunstwerk dat niet zozeer aan haar als sporter refereert maar als mens die niet tot ontwikkeling mocht komen, door toedoen van anderen. “De bloemknop van keramiek – die in de nis staat van een kleine kapel (ook wel voetval genoemd) – symboliseert ook het niet tot volle bloei komen van een talent.”.

Bij de Voetval voor Foekje Dillema is ook een bijzondere boom, een “zoete kroon”. Deze boom is geplant in het kader van een landinrichtingsproject met als doel het landschap mooier en vitaler te maken.

De Zoete Kroon is een appelboom die “hoofdzakelijk in Groningen en wat in Noord-Holland [werd] geteeld. De Zoete Kroon is later opgekomen en ook weer later afgevoerd dan de Zoete Ermgaard, namelijk in 1975, maar de vrucht is kwalitatief iets minder dan de Zoete Ermgaard. De appel is genoemd naar de vrouw van de heer Brouwer, Jantje Kroon. Ook de Groninger Kroon is naar haar genoemd” (fruitpluktuin.nl).

Bruin Zandoogje en Koevinkje

Steenhommel

Vlak bij het ‘NAM-park’ Natuurpark de Noorderriet trof ik een aantal vlinders aan: Bruin Zandoogje, Koevinkje en Koolwitjes. Het Zandoogje en Koevinkje heb ik op de foto kunnen zetten. Bij het Natuurpark de Noorderriet kwam ik weer een torenvalk tegen, eerder ook al bij Munnekezijl, en naast de vlinders ook steenhommels.

Een mooie route van zo’n 48,5 kilometer (zie Strava).

Foto’s Kollumerwaard

Klik op een van onderstaande foto’s voor groot formaat.

Deel dit bericht: