Roze Pelikaan AquaZoo Leeuwarden

Dierentuin AquaZoo Leeuwarden 2023 (foto en video)

De Dierentuin AquaZoo Leeuwarden is een dierenpark met een leuke variatie aan dieren. AquaZoo Leeuwarden is een dierentuin waar vooral dieren te zien zijn die in- of rond het water leven.

De Aqua Zoo in Leeuwarden heeft de sfeer van de oude dierentuin in Emmen waar we altijd graag kwamen – en gelukkig begint het nieuwe park, Wildlands Adventure Zoo, in Emmen ook steeds sfeeervoller te worden.

Je kunt in AquaZoo Leeuwarden dicht bij de (goed behuisde) dieren komen en er soms zelfs tussendoor lopen (als de diersoort er voor geschikt is). Zoals bij de Pinguïns, Kangaroos en de Wallabies zoals je in de onderstaande video ook kunt zien.

Video: Dierentuin AquaZoo 2023

Een dierentuin is niet statisch. Ook dit dierenpark ontwikkelt zich en soms heb je nieuwe soorten en verdwijnen er soorten. In 2018 waren we ook in AquaZoo geweest en na vijf jaar zie je naast de gasten van toen nu dus ook nieuwe dieren. En sommige zijn er niet meer.

Jonge Tijgers in Dierentuin AquaZoo

Dierentuin AquaZoo kwam recent in het nieuws wegens de geboorte van vier Amoertijgerwelpjes. De Amoertijger is een bedreigde diersoort en de dierenparken in Europa hebben een programma om deze soort in stand te houden. De geboorte van deze vier Amoertijgertjes is daarom goed nieuws.

De AquaZoo is er dan ook best trots op dat ze deze Amoertijgers nu hebben. Dat zie je al bij de ingang, waar de tijger groot staat afgebeeld.

Afb. de entree Dierentuin AquaZoo, auteursrecht onbekend (citaatrecht, weergave publieke ruimte)

Zelf hebben we de tijgertjes en de volwassen Amoertijgers niet gezien. Ze zaten in het verblijf, met de ouders, toen we langs kwamen en waren helaas niet van zins naar buiten te komen. Eerder op de ochtend, zo hoorde ik, waren ze wel gezien.

Toevallig kwamen we tijdens het rondwandelen in het park later nog een keer langs Amoertijgers maar ook toen zaten ze nog steeds binnen. We kwamen niet specifiek voor de Amoertijgers dus op zich was dat niet heel erg.

Humboldt pinguïns

Onze favoriete dieren in Dierentuin AquaZoo Leeuwarden zijn de Humboldt pinguïns, de Geelborst Kapucijnaap, Flamengo, Rode Reuzenkangaroo en de IJsberen.

Rode Reuzenkangaroo

Maar daarnaast zijn er nog heel veel andere prachtige dieren te vinden die allemaal de moeite waard zijn zoals de Roze Pelikaan, Reuzenotter, Nijlkrokodil, Zeehond, Canadese Bever en nog veel meer. Zie de website van AquaZoo Leeuwarden voor een volledig overzicht.

Foto: Laura met Humboldt pinguïns

De Humboldt pinguïns zijn totaal niet bang voor mensen. Sterker nog, ze kunnen je pikken dus altijd een beetje oppassen met ze en vooral niet aankomen! Het blijven tenslotte wilde dieren ook al zien ze er nog zo ‘aaibaar’ uit.

Dieren die niet in de dierentuin worden gehouden

In Dierentuin AquaZoo kom je ook dieren tegen die niet in het dierenpark worden gehouden maar er zelf hun intrek hebben genomen.

De Gewone Schorpioenvlieg

Zo zijn er een aantal families Grote Canadese Ganzen, allerlei vlinders, vliegen (zoals de Gewone Schorpioenvlieg, foto boven, die ik voor het eerst bewust heb waargenomen), merels, meeuwen, waterhoentjes en blauwe reigers. Waar voedsel te halen is zijn vliegen, vlinders en andere dieren er snel bij!

Ook Kraaien en Eksters vlogen er aardig wat rond. Terwijl we bij de Geelborst Kapucijnaapjes aan het kijken waren zagen we hoe een van die eksters dat bijna met zijn leven moest bekopen, hij werd gegrepen door een van de aapjes en kon ternauwernood ontsnappen!

Kuiken Canadese Gans

Dierenactivisten en dierentuinen

Wij komen regelmatig en graag in dierentuinen. We vinden het fijn er heen te gaan, de dieren waar te nemen. De meeste dierentuinen zijn ook zeer diervriendelijk tegenwoordig. Ze hebben er alle ruimte, mooie en goede verblijven.

Veel dierenactivisten zijn tegen dierenparken en het houden van dieren in gevangenschap. Vaak grijpen ze dan een incident aan, bijvoorbeeld een ontsnapping van een dier, om de sluiting van een dierenpark te eisen.

Ik ben het daar volstrekt mee oneens. Dierentuinen hebben tegenwoordig uitgebreide fokprogramma’s en zorgen niet alleen voor het in stand houden van soorten in gevangenschap, ook hebbe ze veel succesvolle programma’s voor het weer op peil brengen van de wildstand.

Bedreigde diersoorten

Regelmatig worden dieren weer uitgezet in het wild en zo voor uitsterven behoed. Daarnaast zetten ze zich in voor het behoud van gebied waar wilde dieren leven.

Het verzet van dierenactivisten tegen dierentuinen is in mijn ogen kortzichtig – immers, als we dierenparken afschaffen betekent het op zeker het einde van een groot aantal dierensoorten.

Zelfs de wereldberoemde chimpansee-onderzoeker Jane Goodall vindt dat dierentuinen nodig en gewenst zijn en haar Jane Goodall Instituut werkt ook met een groot aantal dierentuinen samen.

— “Bepaalde dierentuinen spelen een belangrijke rol in de band tussen mens en natuur. In een zoo maak je een ander soort connectie met de dierenwereld. Veel mensen hebben me al verteld dat ze een gorilla of een chimpansee of een ander dier in de ogen keken en er plots van overtuigd waren dat ze alles moesten in het werk stellen om die dieren te helpen.”Jane Goodall.

Educatief

Een dierentuin is een win-win voor mens en dier. Het behoud van dierensoorten gaat samen met educatie en bewustwording. Mensen worden niet alleen ‘vermaakt’ met het kijken naar dieren maar ze leren er ook veel van.

Daarnaast, zoals ik al aangaf, is een dierenpark ook vaak een pleisterplaats voor inheemse soorten die er spontaan heen trekken immers: er is voor hen eenvoudig aan voedsel te komen en de omgeving is geschikt voor ze om te overleven.

Foto’s Dierentuin AquaZoo

(klik op een afbeelding voor groot formaat)

Deel dit bericht: