Tag: Leeuwarden

Wij Vikingen Leeuwarden

Wij Vikingen en het Fries Verzet in Fries Museum (Leeuwarden)

Vikingen in Nederland, en in het bijzonder in Friesland, spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Al op de lagere school hoorde je de verhalen van de woeste vikingen die moordend en plunderend de kust van Nederland teisterden. En als kind keken we naar Wickie De Viking op TV. De realitiet is toch wel een beetje anders dan de gekleurde geschiedenisverhalen laat staan een cartoonserie op TV.

Tijdens onze reis naar Noorwegen hadden we al een keer een bezoek gebracht aan het Vikingskipshuset in Oslo en daar krijg je een goed beeld van wat Noormannen waren (da’s toch net iets anders dan de Scandinaviërs die “op rooftocht” gingen zegt men). De rovers waren vooral de Deense Vikingen.

Wij Vikingen

In het Fries Museum is op dit moment, tot 15 maart 2020, een interessante tentoonstelling over de Vikingen. Zowel de rooftochten zoals de toen al wereldwijde handel komen aan bod, het opkomen, blinken en verzinken van de Vikingen worden getoond en toegelicht. Ook hoe de Friezen, met name, omgingen met ze.

Opmerkelijk dat een paar honderd jaar later men kennelijk dit allemaal niet meer wist. Toen Columbus “Amerika ontdekte” immers was hij zeker niet de eerste; de Vikingen hadden in Noord-Amerika al Nederzettingen.

De foto’s (hieronder) spreken voor zich denk ik. Een boeiende en mooie tentoonstelling die ik samen met mijn oudste dochter, Judith, bezocht. Terwijl de echtgenote ging winkelen in het centrum van Leeuwarden gingen wij naar de expositie. En, net als bij de expositie van de Zwarte Farao’s, bekeken we niet alleen de expositie over de Vikingen maar ook een aantal andere exposities in dit prachtige museum (zie verder).

Heel boeiend, net als we in Noorwegen ook al hadden gezien, was wat er te lezen was over de handelswaar en ook schatten die werden gevonden in Friesland. Munten, maar ook hakzilver, sierraden e.d. uit landen waar je het niet van zou verwachten. Er moet een behoorlijk levendige ‘wereldhandel’ zijn geweest, ook toen al! Niet te geloven dat ze met de schepen die ze hadden zelfs Amerika al bereikten. Er zullen er toen ook heel wat schipbreuk moeten hebben geleden, zo concludeerden we.

Grappig om te zien dat de Vikingen ook, ondanks hun brute moordpartijen, best wel ijdel waren. Aan de riem droegen ze bijvoorbeeld setjes met ‘gereedschapjes’ voor het verwijderen van oorsmeer en om de baard tip-top in orde te houden. En ook een goede kam om modieus opgeschoren haar en de baard in model te houden ontbrak niet. Een beetje hipster van nu kan er nog wat van leren 🙂

Hindelooper Kamer

Een interessante, kleine, expositie ging over de geschiedenis van Friesland. Daar zou je, ons inziens, meer van kunnen maken maar er zaten een paar hele leuke elementen in. Eén van de interessante onderdelen was de Hindelooper Kamer.

Fries Verzetsmuseum

Tot slot is er ook een andere, vaste, expositie van het Fries Verzetsmuseum. Heel interessant ook weer en er is veel te zien aan fotomateriaal en diverse belangwekkende stukken.

Zaailand

Het Museum is gelegen aan het ‘Zaailand’ waar ook het gerechtsgebouw is (tegenover het Museum). Parkeren is er letterlijk op een steenworp afstand mogelijk en men hanteert er redelijke parkeertarieven (we waren er slechts zes euro kwijt). Na het bezoek aan het Fries Museum gingen we, inmiddels weer met zijn drieën, even een broodje eten bij La Place dat ook aan het Zaailand is gevestigd.

Meer informatie over het Fries Museum op de website zie https://www.friesmuseum.nl/

Vossepark Leeuwarden

Vossepark Leeuwarden

Vandaag moest ik (zakelijk) in Leeuwarden zijn. Niet echt op gerekend dat ik ook nog even tijd zou hebben wat foto’s te maken, maar die tijd was er wel en dus nog even wat snapshots met de smartphone gemaakt. Die er wonderwel behoorlijk goed uit kwamen als ik het zelf zeggen mag.

De Oldehove kan je natuurlijk niet links laten liggen als je er aan voorbij komt. Dus die als eerste even vastgelegd.

Oldehove Leeuwarden

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat ik deze op de foto zet, en het zal ook wel niet de laatste keer zijn. Het is nu eenmaal een fenomeen..!

Heenreis kwam ik al langs het Vosseparkje en dacht toen al “als ik straks nog voldoende tijd en licht heb, dan maak ik nog wat plaatjes”. En gelukkig was dat het geval.

RKK H. Dominicus

Tot slot nog de RKK H. Domincus-kerk even vastgelegd. Ik zag de toren natuurlijk al van verre en als er iets is wat ik niet kan weerstaan is dat een mooi kerkgebouw!

RKK H. Dominicus, Leeuwarden

De kerk is een Rijskmonument. Dat verraste mij een beetje, gezien de leeftijd.

Van Drimble:

De Dominicanen waren in de dertiende eeuw in Leeuwarden met hun werk begonnen. Zij bouwden een klooster en een grote kerk, de Jacobijnerkerk. Na de Reformatie betrokken zij een schuilkerk, gewijd aan de H. Dominicus aan de Speelmansstraat. In 1850 kwam aan de schuilkerkperiode een einde door de bouw van een Waterstaatskerk door Th. Molkenboer uit Leiden. In 1932 besloot men tot nieuwbouw ten westen van de binnenstad aan de Harlingerstraat. Voor de bouw van de kerk moesten een villa en vier woningen gesloopt worden.
(Lees hier verder).

Zoals gezegd, de foto’s zijn gemaakt met mijn Smartphone, een Motorola (van Lenovo) Moto G4. Een prima telefoon met, zoals je kunt zien, ook een prima camera’tje aan boord. Helaas niet meer leverbaar overigens.

 

Dieren in het Dierenpark Aqua Zoo Leeuwarden

Aqua Zoo Leeuwarden is een dierenpark geschikt voor het hele gezin, met nadruk op dieren die in of rond het water leven. Naast grote aantallen verschillende prachtige (water)vogels zoals Flamingo’s, Humboldt Pinguïns, Ooievaars, Reigers, Heilige Ibis, Pelikanen en Ganzen, Eenden zijn er ook Schildpadden, IJsberen, Kangaroos, Otters, Cavia’s, Uilen en nog véél meer dieren.

Humboldt Pinguïns

Voor een volledig overzicht van alle dieren bij de Aqua Zoo kun je het beste hier even doorklikken naar de website van Aqua Zoo zelf.

Met prachtig zomerweer in het vooruitzicht nog een laatste uitstapje om de vakantie af te ronden. Ik was nog nooit in Aqua Zoo geweest, de echtgenote ook niet, en aangezien we allebei wel van dierentuinen houden afgereisd naar Leeuwarden. Een absoluut succes.

De Aqua Zoo in Leeuwarden ademt een beetje de sfeer van de oude dierentuin in Emmen. Je kunt er dicht bij de (goed behuisde) dieren komen, er vaak zelfs tussendoor lopen (als de diersoort er voor geschikt is). Zoals bij de Pinguïns. Die overigens erg nieuwsgierig zijn. Sommige zijn bijna ‘handtam’ zelfs.

Europese Oehoe

De entree is zeer schappelijk. Als je (vroeg) via de website op datum reserveert betaal je voor een entree kaartje voor personenen boven de drie jaar slechts €12,50. Bij de entree krijg je een gratis plattegrond en als je die route volgt zie je alles wat het park te bieden heeft.

Het park ziet er erg goed onderhouden uit. Voor kinderen is er ook voldoende speelgelegenheid. Er is een restaurant (met redelijke prijzen en lekkere koffie!). Voldoende parkeergelegenheid. Maar bovenal zien de dieren er heel verzorgd uit.

Ik noemde Dierenpark Emmen al even. Tegenwoordig ‘Wildlands’. In 2016 waren we er geweest (klik hier voor verslagje). In Emmen ontbreken tegenwoordig veel dieren. En een veel gehoorde klacht is dat de dieren ‘zo ver weg zijn’. Nu ik in Aqua Zoo rondliep merkte ik wat ik vooral heb gemist, maar toen niet opmerkte: de sfeer.

De ‘oude tuin’ in Emmen had een hele prettige sfeer. Die is er niet meer. Die zelfde sfeer, vind ik, die je jaren geleden in Emmen ervaarde, ervaarde ik (weer) wel in Aqua Zoo! Naast het feit dat de Aqua Zoo wél Flamingo’s had, als ook krokodillen en nog meer diersoorten die je in Emmen niet zult aantreffen.


Zuid-Amerikaanse zeebeer

Alles bij elkaar genomen kan ik het iedereen aanraden de Aqua Zoo een keer te bezoeken! Het is betaalbaar, je kan er (nog) dicht bij de dieren komen, er hangt een fijne sfeer en zelfs met een relatief beperkte camera (bijvoorbeeld een smartphone) kun je er in slagen hele leuke foto’s te maken.

FOTO’S
Zoals gezegd, ik heb niet álle foto’s van álle dieren hier geplaatst. Er zijn er zoveel dat je wel moet selecteren (en niet alles was natuurlijk even goed gelukt). Klik op een foto voor groot formaat.

 

Grote Wielen – Rietzangers, Koolwitjes en lantaarntjes

Onderweg naar Leeuwarden, om “logeerkat” Saar met haar bazin (onze oudste dochter) op te halen even een tussenstop bij de Grote Wielen. Voor het laatst bezocht in de herfst van 2015 dus al weer even geleden.

In het voorjaar een prachtig gebied, maar –zie link– uiteraard ook in andere seizoenen. Jammer dat mensen hun honden er los laten rondrennen overigens. Het schrikt de dieren in het gebied regelmatig op. Enfin, dat terzijde. Tijdens het bezoekje aan de Grote Wielen had ik mijn statief meegenomen en daar was ik erg blij om want daardoor krijg je toch net dat beetje extra stabiliteit bij het gebruiken van de zoomlens.

RIETZANGER

Die zoomlens heb ik deze keer dankbaar gebruikt en éigenlijk vind ik het jammer dat het bereik van deze lens niet net nog iets verder lag. Want ik trof er Rietzangers aan.

De reitzangers maken flink kabaal en toen ik ze gelocaliseerd had bleken ze inderdaad niet echt héél schuw, eerst nam ik een paar foto’s net op het randje van het bereik van mijn camera. Daarna ging ik voorzichtig iets dichterbij en ook dat vonden ze (nog) prima. Maar kom je té dicht bij dan vertrekken ze. Om, zodra je zelf weer wegloopt, terug te keren en hun zangpartijen luidkeels voort te zetten.

Er zijn in het gebied ook de nodige zwanen en ganzen. Heel bijzondere foto’s heb ik er niet van kunnen maken maar voor de volledigheid staan ze hieronder wel.

LANTAARNTJE


Het lantaarntje is een juffer met een achterlijf dat van boven zwart en van onderen variabel van kleur is. Meest kenmerkend is het vaak blauw gekleurde achtste segment van het achterlijf (het ‘achterlicht’). Daaraan heeft de soort de naam te danken. Dit deel kan bij niet uitgekleurde exemplaren ook geelgroen, paars of roodachtig zijn. De soort kent behoorlijk wat variatie.
Het lantaarntje is een van de meest algemene libellen van Nederland. Het lantaarntje komt voor langs stromende wateren maar is het meest algemeen bij stilstaande wateren waar ook oevervegetatie aanwezig is. Is ook in tuinen met vijvers aan te treffen. Het lantaarntje vliegt van mei tot september. – Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard

Er zijn nog veel meer Libelle-soorten te zien in de Grote Wielen, maar dit vond ik de mooiste die ik tegenkwam vandaag. Nogmaals, een prachtig gebied waar, zeker nu, veel te zien is. Als je beschikt over een redelijke camera en/of gewoon eens lekker wilt genieten van een mooi ruig watergebied zeker aanbevolen. Volg de borden en rij het strandje voorbij tot je bij dit parkeerterreintje komt (Google Maps). Vlakbij is ook een bushalte (10 meter lopen). Dus ook bereikbaar met het openbaar vervoer!

KERK HARDEGARIJP

Tot slot nog een kerk op de foto.  De Hofkerk in Hurdegaryp (zoals de Friezen dat schrijven). Ik reed er langs onderweg en kon mij niet herinneren dat ik daar een (goede) foto van had. Helaas moest ik ‘m door de donkere lucht wat nabewerken maar dat geeft het dan ook wel weer een leuk effect. De kerk stamt uit 1711 en is nog in gebruik. Een verschil tussen Groningen en Friesland. Ik denk dat Groningen tegenwoordig vooral leegstaande en/of niet- of anderszins in gebruik zijnde kerken kent. In Friesland lijkt dat minder frequent het geval te zijn.

Kerken Noordoostpolder, Oldehove Leeuwarden

In de Noordoostpolder zul je niet heel veel oude kerken vinden omdat het gebied honderd jaar geleden nog onder de zeespiegel, en dus onder het water, lag. Na de inpoldering werd dat natuurlijk anders en kwamen er dorpen én kerken.

PKN Kraggenburg
PKN Kraggenburg

Afgelopen zondag reden we de Tulpenroute 2018 en kwamen we ook door wat dorpjes heen waar ik af en toe wat kerken op de foto heb gezet. Voor de collectie uiteraard. Want ook al zijn het relatief nieuwe gebouwen, er staan er zeker een paar hele mooie tussen! Dat is ook wat ik zo mooi vind aan kerkgebouwen: er is er geen één hetzelfde!

OLDEHOVE LEEUWARDEN

Afgelopen dinsdag moest ik voor het werk in Leeuwarden zijn. En alhoewel ik er al eens eerder een foto van had gemaakt zat het dinsdag erg mee. We liepen langs een kant van de Oldehove die ik erg mooi vond; weerspiegeling in het water en heel mooi licht. Tja, dan moet de collega die mee was natuurlijk éven op mij wachten. Deze foto is gemaakt met mijn smartphone overigens. En de eerlijkheid gebied te zeggen dat er een klein beetje een filtertje overheen is gegaan. Maar dat zal duidelijk zijn.

De Oldehove is een vrijstaande toren. Het bijbehorende kerkgebouw bestaat niet meer. De toren is natuurlijk vooral beroemd vanwege zijn scheve stand (door verzakking, al tijdens de bouw).

De kerken in de Noordoostpolder die ik op de foto heb gezet zijn

– Creil (PKN)
– Marknesse (Katholieke Kerk)
– Kraggenburg (PKN, Hervormde Kerk)
– Rutten (PKN)

(klik op foto voor groot formaat)