Bezienswaardigheden en Musea Bourtange

Vesting Bourtange: het jaar 1742

Wie kent in Nederland niet de Vesting Bourtange, dat in verschillende oorlogen zo’n grote rol heeft gespeeld?

Vesting Bourtange is volledig hersteld op basis van het plan van ingenieur Pieter de la Rive (gemaakt in opdracht van de Staten Generaal in 1737) en bevindt zich nu daarmee in de situatie zoals deze was in het jaar 1742.

Straatjes van Bourtange

Omgeven door wallen, met kanonnen en kruithuizen, ophaalbruggen en grachten. Een schitterend stukje historie komt tot leven in Bourtange. De reconstructie van Bourtange heeft zo’n twintig jaar gekost.

Zicht op de ophaalbrug vanaf de verdedigingswal

In 1580, tijdens de Nederlandse Opstand, volgde de stad Groningen de noordelijke stadhouder Rennenberg in zijn keuze voor Spanje. De stad werd toen bevoorraad vanuit Duitsland, via een weg op de zandrug (tange) die door het Bourtangermoeras voerde. Vandaar de naam Bourtange.

Om deze bevoorradingsweg te blokkeren gaf Willem van Oranje aan de overste Diderick van Sonoy opdracht op de weg een schans aan te leggen. Na zijn dood werd het werk voortgezet door Willems opvolger en neef Willem Lodewijk van Nassau (de oudste zoon van zijn broer Jan VI de Oude). In 1594 werd de stad Groningen heroverd en werd de vesting Bourtange onderdeel van de grensverdediging van de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. (Bron: Website Bourtange, lees ook verder/meer op Wikipedia).

Synagoge van Bourtange

Tijdens ‘Vesting Specatulum’ (in 2018) was ik al eens in Bourtange geweest. Maar én mijn vrouw was nog nooit in Vesting Bourtange geweest én tijdens zo’n festival bekijk je niet echt de vesting maar ben je meer gericht op andere zaken.

Bij dit bezoek dus alle aandacht voor de bezienswaardigheden in Vesting Bourtange zoals de Joodse Synagoge, de Hervormde Kerk, de rosmolen, Het Nieuwe Kruithuis, Kapiteinswoning, Terra Mora en Museum De Baracquen.

Kapiteinswoning, 1661

De kapiteinswoning is een officierswoning gebouwd in 1661. In de woning zijn nog de oorspronkelijke 17e eeuwse schouw en plavuizenvloeren te zien.

Voor een compleet overzicht van alles wat er te zien is in Vesting Bourtange zie de website: https://www.bourtange.nl/. Het is gewoon een hartstikke leuk en ook educatief (voor jong en oud!) uitje.

Foto’s Vesting Bourtange

(Klik op een afbeelding voor groter formaat)

Deel dit bericht: