Bourtange “Vesting Specatulum”

In Vestingstad Bourtange werd dit weekend Vesting Specatulum gehouden. Dit weekend opende Bourtange de vestingpoorten voor de “Fogelvreien” en kon je een reis terug in de tijd beleven. Van Middeleeuwen tot en met de 80-jarige oorlog, alles ademde de cultuur en het leven uit het roemruchte verleden.

HISTORISCHE VESTING
In 1580, tijdens de Nederlandse Opstand, volgde de stad Groningen de noordelijke stadhouder Rennenberg in zijn keuze voor Spanje. De stad werd toen bevoorraad vanuit Duitsland, via een weg op de zandrug (tange) die door het Bourtangermoeras voerde.

Om deze bevoorradingsweg te blokkeren gaf Willem van Oranje aan de overste Diderick van Sonoy opdracht op de weg een schans aan te leggen.[2] Na zijn dood werd het werk voortgezet door Willems opvolger en neef Willem Lodewijk van Nassau (de oudste zoon van zijn broer Jan VI de Oude).[2] In 1594 werd de stad Groningen heroverd en werd de vesting Bourtange onderdeel van de grensverdediging van de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Lees verder op Wikipedia.

VERKEERDE AFSLAG: BUIZERDS BIJ BLIJHAM
Voor ik aankwam echter was ik door een voortrsorteerfoutje (..) een afslag te laat de A7 af. Er zat  iemand met z’n caravan te treuzelen waardoor ik de juiste niet meer kon nemen. Met als gevolg dat ik een afslag verder de weg af moest en over allerlei kleine landweggetjes terug geleid werd door de navigatie.

In dit geval dus geen straf. Want de boeren waren aan het oogsten (geeft ook altijd een leuk plaatje!) tussen Blijham en Bellingwolde (Blijhamsterweg) én, .. daar had je zowaar twee buizerds! Want graan dat geoogst wordt, zorgt voor muizen en andere dieren die op de vlucht slaan en daar hadden deze jongens (twee stuks) wel zin in! Ze scheerden gewoonweg vlak over mij heen. Met als gevolg mijn beste foto ooit van een buizerd. Ik voelde mij wel een beetje een geluksvogel. Ik heb meerdere foto’s kunnen maken, dit (boven) was de beste.

VESTING SPECATULUM
Vesting Specatulum beloofde een mooi programma en ik was dan ook blij met het mooie weer. Helaas kon, juist door het mooie weer, niet alles doorgaan wat oorspronkelijk in de planning zat wegens brandgevaar. Desondanks was het een hele geslaagde middag.

Ook hier weer prachtige vogels, waaronder dit hele mooie uiltje. Het beestje was inmiddels al acht jaar, hoorde ik, en relatief tam.

Her en der verspreid waren tentenkampen, de re-enactors waren actief met allerlei dingen en een optocht door het stadje. Ook was er middeleeuwse(?) muziek te horen door diverse groepen uitgevoerd. Eén van de bands had een paar bandleden die ook nog leuk konden dansen (foto boven), na het dansje gingen ze weer het podium op om verder te spelen met de andere bandleden. Het plezier dat deze mensen in hun “act” hebben straalde er gewoon van af!

Natuurlijk is het gewoon ook een prachtig stadje. Mijn aandacht werd ook getrokken door het kleine witte gebouwtje, hier boven, de Synagoge van Bourtange. Op de muur een plakkaat (zie foto’s hieronder) van in de oorlog gedeporteerde Joodse inwoners.

In 1842 kon de synagoge in de Batterijstraat worden gebouwd. Achter dit gebouw werd de onderwijzerswoning gerealiseerd. In de Tweede Wereldoorlog is de Joodse bevolking van Bourtange grotendeels naar Polen gedeporteerd en daar vermoord. Vier personen hebben de oorlog als onderduiker overleefd en een persoon is teruggekomen uit Auschwitz – Birkenau. In 1948 werd de joodse gemeente van Bourtange opgeheven, door haar samen te voegen met die van Stadskanaal. Lees verder op Wikipedia.

FOTO’S
Bijgaande de (selectie) van foto’s van vandaag. Klik op een foto voor een vergroting.

Deel dit bericht: