Tag: kanaal

Zomeravond in het Westerkwartier

Een mooie zomerse avond in het Westerkwartier. Na de verkoelende regenbuitjes van vandaag was het enorm aangenaam weer. Dus: jasje aan, camera’s mee en op de fiets! Zonder plan, gewoon fietsen en wat foto’s maken.

Vanaf Noordhorn, waar ik nog even snel een foto maakte van een tractor in het weiland, ging ik richting het van Starkenborghkanaal, via Mokkenburg (onder de spoorlijn door, via het fietspad). Daar langs de Zwakkenburger Molen. Prachtig, zo in het avondlicht.

Van daar fietste ik door richting Gaarkeuken en Eibersburen. Ik hoopte bij de Vogelhut net voorbij Gaarkeuken wellicht nog wat plaatjes van de vogels te kunnen maken. Maar daar was dit kleine zwarte poesje niet van gediend. Luid miauwend kwam ze aangezet. En “bestormde” mij als ik foto’s wilde maken, drukte haar neus tegen de lens, en als ik haar (of hem?) wilde aaien ging ze er vandoor. Om vervolgens weer aan te komen paraderen. Maar zelf op de foto gaan? Ook dáár was ze niet echt van gediend. Toch gelukt uiteraard. Het was wel amusant, dat wel. Ik schat het diertje op hoogstens een week of 8 à 10.

Vaart richting de Westerhorn, vanaf de weg langs het Van Starkenborghkanaal

Uiteindelijk toch nog wat vogels op de foto kunnen zetten; een Meerkoet, Grauwe Ganzen en een jonge Meerkoet. Verder richting Eibersburen en daar afgeslagen de Westerhornerweg op. Het is zeker tien à vijftien jaar geleden dat ik daar was geweest. En het is er een stuk mooier op geworden.

Vervolgens langs Grijpskerk de Lageweg volgen. Het was de bedoeling richting Niezijl te gaan maar ik kwam een bordje tegen “NAM Kommerzijl” en heb dat gevolgd om zo door het NAM Park “De Noorderriet” te fietsen. Daar kreeg ik nog een mooie zonsondergang te zien!

Vanaf Kommerzijl ‘in één streep door’ via Niezijl naar huis. Want het was inmiddels aardig donker en de kilometers begonnen aardig te tellen.

ROUTE
Totaal afgelegde route was volgens de fietscomputer ruim 28 kilometer.

FOTO’S
Klik op een foto voor een vergroting/slide show.

Molens in Ten Boer – De Widde Meuln en de Bovenrijge

Vandaag moest ik even in Ten Boer zijn. Ik wist dat daar twee mooie molens aan het water staan dus de camera’s mee – zeker omdat het zulks prachtig weer is. Een mooie gelegenheid dus om de molens van Ten Boer op de foto te zetten.

De witte molen, “De Widde Meuln”, en de Bovenrijge staan vlak bij elkaar langs het water. De Bovenrijge is een Zaag- en Korenmolen en vrij klein. De molen wordt door vrijwilligers in bedrijf gehouden. Meer details zijn hier te vinden. De witte molen is een voormalige korenmolen en nu buiten bedrijf, in gebruik als museum. Klik hier voor meer details.

Helaas stond er bij de witte molen aan de, zo op ‘t eerste gezicht, mooiste kant een vouwcaravan ‘uitgestald’. Dat was jammer, maar toen liep ik naar de kanaalzijde, en eigenlijk vond ik die kant ook erg mooi. Ook al waren de wieken dan iets afgewend. Mooie reflectie in het water ook van beide molens. Ik kom er vast nog wel eens weer dus een 2e kans om een foto van de Widde Meuln te maken van de ‘straatkant’ is er zeker nog wel. En dat zal ik dan ook niet nalaten.

Terug richting Groningen nog even afgeslagen bij Garmerwolde om daar een foto te maken van het kanaal richting het dorp. Een mooi landschap zo vlak bij de grote stad!

Haersma State – Ooievaarsnest Buitenpost (Foto & Video)

Bij Buitenpost is de Haersma State gelegen en er staat voor het pand een ooievaarsnest. Sinds 2004 nestelen er (weer) ooievaars in Buitenpost, zo vertelde een voorbijganger mij vanmorgen. In het nest zitten vier jongen. Het mannetje is te herkennen aan een ring om zijn poot. Het vrouwtje heeft geen ring.

Ik had al vaak gehoopt ze een keer op de foto te zetten en gisteravond en vanmorgen ben ik er op uit getrokken om dit te gaan doen. Met de Panasonic camera foto- en video-beelden gemaakt. En met de Olympus (150mm lens) foto’s geschoten. Panasonic gisteren “op statief” en vanmorgen uit de hand en de Olympus op statief (minder goede beeldstabilisatie).

Na de fotosessie bij de ooievaars gisteravond het tegenoverliggende parkje nog even ingegaan en vanmorgen via Gerkesklooster terug gereden om wat plaatjes te maken van ‘t landschap en de omgeving. Ben er vaak langs gekomen vroeger en het is er nog mooier op geworden. Zeker op zo’n mooie zonnige 1e pinksterdag.

Video opnames
De video opnames zijn ‘s avonds gemaakt.

Bruggen, water, kanalen – Groningen & Zuidbroek

Vandaag de gitaarbeurs in Zuidbroek bezocht en in de plaats Zuidbroek zelf ook even wat foto’s gemaakt.

Daarvoor was ik ‘s ochtends in Groningen. Daar wat foto’s gemaakt van de Gerrit Krolbrug. Vernoemd naar de schrijver Gerrit Krol. De brug is een pontonbrug en bestaat uit drie delen. Het middelste is de oorspronkelijke pontonbrug van begin vorige eeuw. Later, begin jaren ’90, zijn de voetgangersbruggen aan weerszijden er bij gemaakt. Een mooi en bijzonder geheel.

Ochtendnevel: kerk, schapen en zonsopkomst bij Noordhorn

Kerk Noordhorn
Zicht op Noordhorn – November 2016

Het is prachtig weer de laatste tijd – en de ochtenden zijn, vooral door de mist die we hier op het platteland vaak hebben ‘s ochtends, helemaal prachtig. Vanochtend ben ik er speciaal op uit getrokken om daar een paar -naar ik hoop- mooie foto’s van te maken.

De foto’s zijn gemaakt met mijn Panasonic camera. Daarmee heb je in bepaalde situaties net iets meer “beeldoppervlak” als je dichtbij een object(en) staat en daarnaast een groter zoombereik. Vooral bij de foto van de schapen zie je dat goed.

De foto boven heb ik met Zoner (zie eerdere review) enigszins bewerkt door er een kadertje omheen te zetten. Geeft het een “ansichtkaart” gevoel en ik vond het stilistisch mooi. Daar kun je van mening over verschillen uiteraard! Klik op de foto’s onder voor groter beeld.

Mistige ochtend en zonsopkomst bij Noordhorn, Groningen.
Alle rechten R. Brinkman ©2016 voorbehouden.