Tag: Duitsland

Bunkers bij Trimunt (Marum) – Duitse Radarstelling

De Duitse Radarstelling, ook bekend als de bunkers bij Trimunt (tussen Marum en Drachten) passeer ik nagenoeg elke (werk)dag. Hoog tijd om er even te stoppen. De weg er heen is een beetje lastig te vinden, maar mijn navigatie wees mij vlotjes de weg.

Het radarstation maakte deel uit van de “Himmelbett stellung” die het luchtruim boven West Europa moest bewaken. Het werd bemand door zo’n 200 manschappen van het Luftnachrichten Regiment 201 II Abteilung / 12 flugmelde Leit kompanie Leeuwarden (Traces Of War).

Persoonlijk moet ik er niet aan denken onder wat voor omstandigheden de manschappen hier gelegerd waren. Het lijkt mij dat het een weinig vrolijke aangelegenheid was. Het is nog steeds een plek die nogal mistroostig is. Een doodlopende weg naar de bunkers, die in het weiland neergedropt lijken te zijn. De bunkers tegenwoordig voorzien van graffiti. Om dat uit beeld te houden valt niet mee, dus heb ik er maar gebruik van gemaakt en het promient in beeld gebracht bij sommige foto’s.

Wikipedia meldt er verder over: “Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er op Trimunt een radarstation gebouwd door de Duitsers. De bedoeling was dat deze vliegbasis Leeuwarden zou ondersteunen. De basis is echter niet voor het einde van de oorlog voltooid. De bunkers van deze basis staan nog in het ontginningsbos en zijn half in de grond weggezakt. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn tijdens de April-meistaking in 1943 zestien bewoners van de nabijgelegen Haarsterweg op Trimunt standrechtelijk doodgeschoten. Daaronder een jongen van 13 jaar. Ter nagedachtenis aan hen is er een monument, omringd door 16 eiken opgericht op de plek waar de executies plaats hebben gevonden, waar ze nog elk jaar op 4 mei herdacht worden”.

 

Noorwegen – Kiel, Oslo, Moelv & Roadtrip

Noorwegen – een land vele malen zo groot als Nederland en met no  niet 1/3e het aantal inwoners. Dat betekent automatisch: een zee van ruimte om je heen. Veel natuurschoon, rust en ruimte. En dus ook veel gelegenheid om heel veel (mooie) foto’s te maken.

Het had lang geduurd maar vorig jaar was het zover: naar Noorwegen, op bezoek bij mijn broer en schoonzus die daar al weer een paar jaar wonen. We gingen met de boot, vanaf Kiel, naar Oslo. Een compleet reisverslag met nog veel meer foto’s, video en achtergrond is te vinden op m’n blog. Ik beperk me hier tot een selectie van foto’s.

Cruise met Colorline

Noorwegen is, tegenwoordig, op meerdere manieren te bereiken. Uiteraard vliegen en varen. Maar ook per auto, via een brug en tunnel verbinding.

Wij gingen dus met de auto naar Kiel, in Duitsland. In ongeveer vier uur tijd rij je daar heen om vervolgens aan boord te rijden aan één van de cruiseschepen. Zodra je aan boord bent, begint de vakantie dan al. Heerlijk. Een mooie hut, aan boord van allerlei dingen te doen. Lekker slapen. En na zo’n 20 uur varen op zo’n drijvend eiland ben je in Oslo.

Daar van boord gekomen de stad op ons gemak verkend (Vikinghus, Akershus Festning, centrum van Oslo). Om vervolgens naar broer & schoonzus te reizen in Moelv. Vanuit Moelv hebben we samen met hen een ‘roadtrip’ gedaan door Noorwegen van 2 dagen. Terug in Moelv vervolgens nog naar het openluchtmuseum van Lillehammer. Vervolgens weer naar Oslo en op de boot naar Kiel terug.

Enfin, teveel om hier allemaal te beschrijven, zie daar voor de uitgebreide reisbeschrijving en video op m’n blog, klik hier.

Het was de kortste vakantie/reis ooit, maar tevens de mooiste en de reis die tot nu toe het meeste indruk op mij heeft gemaakt qua land, omgeving en wat we allemaal hebben gezien en meegemaakt. Mede uiteraard door de uitgekiende planning van broer Thomas & schoonzus Minke die het land al goed kennen en daarom weten wat er écht gezien moet worden!

Frankfurt Am Main – de Altstadt van Frankfurt

De Altstadt Frankfurt is de oude binnenstad van Frankfurt Am Main. Al weer vijf jaar geleden bezochten we een paar dagen deze prachtige stad, in verband met een beursbezoek. De foto’s van toen had ik gelukkig in HQ-formaat opgeslagen op mijn NAS.

Indertijd vond ik foto’s maken erg leuk maar wist ik nog niet echt wat ik deed. Gelukkig had ik toen al wel mijn Olympus E-410 en nu ik wat meer weet van nabewerken ben ik blij dat ik alles in origineel formaat en onbewerkt heb opgeslagen. Veel foto’s waren namelijk erg donker, niet erg goed uitgesneden e.d. maar d’r valt, als je het origineel bewaard, altijd nog wel wat van te maken.

De vakantieperiode komt weer aan en ik ga de komende tijd wat foto’s van eerdere vakanties plaatsen. Dit jaar gaat de reis overigens naar Italië, en voor dat we daar heen gaan wil ik eerst wat andere landen en plaatsen nog op de site zetten.