Mus in de achtertuin

Voorjaar 2023 – Spreeuwen, Mezen, Mussen, Putters, Rosse Metselbij en Franse Veldwespen

De tuinvogels en insecten laten zich inmiddels allemaal weer goed zien! Spreeuwen, Mezen, Mussen en Putters zijn met grote regelmaat in onze tuin te vinden. Maar ook de insecten zijn weer volop aanwezig. Zoals de Metselbij, Klein Geaderd Witje (vlinder) en Franse Veldwespen.

Van bloemen en planten weet ik niet zo veel af. Maar in onze tuin komen we steeds meer soorten tegen die we eerder nog niet hadden gezien. Dat komt natuurlijk grotendeels omdat we het wat minder ‘cultiveren’ dan de meeste mensen doen.

Gewone Vogelmelk

Gewone Vogelmelk

We houden het wel bij, maar als er klaprozen, paardenbloemen of andere planten of bloemen opschieten laten we ze vaak gewoon gaan (als het niet te gek wordt).

Zo groeit in onze tuin nu veel ‘gewone vogelmelk’. Kans bestaat dat het ooit door eerdere bewoners in de tuin is gebracht, maar het viel ons nu pas echt op omdat het behoorlijk aanwezig is.

Deze plant was vroeger vrij zeldzaam in Nederland maar sinds 1 januari 2017 is deze niet meer wettelijk beschermd. Deze plant is uitermate geschikt voor de vijver. Daarnaast kan de Gewone vogelmelk een maximale temperatuur weerstaan tot -25 graden celsius.” (Tuindingen)

Rosse Metselbij

Sinds we hier wonen schieten er ook op verschillende plekken steeds boompjes op, waarschijnlijk worden de zaden door vogels onze tuin ingebracht. Die boompjes verwijderen we wel, want anders wonen we straks in het bos!

Daar komt bij, bomen hebben we al en deze boompjes staan eenvoudigweg te dicht op de woning. Als we dat laten gaan raakt (de fundering van) de woning en de schuur beschadigd.

Rosse Metselbij en Franse Veldwespen

Al een paar jaar hangt er een klein ‘insectenhotel’ in onze tuin. Tot nu toe was daar weinig activiteit te bespeuren. Maar plotseling waren er rosse metselbijen actief. Ze hebben diverse bamboe-stengels inmiddels vol gelegd met eitjes. Ik heb er een paar foto’s van kunnen maken.

Een andere nieuwkomer in de tuin was de Franse Veldwesp. Te herkennen aan de manier waarop deze vliegen: met ‘uithangende’ pootjes.

Franse Veldwesp

Deze soort is van andere wespen te onderscheiden door het iets afgeplatte, slankere lichaam, oranje voelsprieten en vleugels. Zeer kenmerkend zijn de lange hangende achterpootjes tijdens de vlucht. De Franse veldwesp heeft een overwegend zwarte kleur met gele dwarsstrepen. De kop is aanzienlijk zwarter dan van de kop van de twee soorten limonadewesp. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden doordat ze gekromde uiteinden van de voelsprieten hebben en daarnaast hebben mannetjes groene ogen en de vrouwtjes zwarte ogen. Deze soort is zeer moeilijk van de Gallische wesp (Polistes gallicus) te onderscheiden, die er sterk op lijkt.” (Wikipedia)

Van deze wespen heb je eigenlijk geen overlast. Ze komen niet op zoetigheid af en zijn voornamelijk bezig met nectar uit bloemen te verzamelen. Ze maken meerdere, kleinere, nesten. Zolang je ze niet lastigvalt steken ze ook niet. Mooi laten gaan dus als er geen overlast is!

Spreeuw op het dak

Spreeuwen, Mezen, Mussen, Putters

Naast de koolmees, pimpelmees, mussen en putters waren er ook nog een paar huiszwaluwen die weer een poging deden te nestelen. Helaas werden ze verjaagd door de spreeuwen en hebben de pogingen een nest te bouwen gestaakt. Erg jammer.

Achter de woning heb ik een nieuwe voedersilo opgehangen en de mussen zijn er gek op. Eerst zagen we ze nauwelijks in de achtertuin (wel in de voortuin), nu komen er soms hele zwermen de tuin in! Dat is dus ‘prijsschieten’ met de camera!

Van de Putters heb ik nog een korte, leuke, video kunnen maken. Nadat mijn vrouw een deel van de paardenbloemen met de strimmer had afgemaaid waren ze er als de kippen bij om zich aan de zaden tegoed te doen.

Putter (in de achtertuin)

Je vindt de video ook op de video-pagina (nieuw op deze site) waar ik diverse video’s die ik in de loop der jaren heb gemaakt verzameld heb.

Foto’s Insecten en Tuinvogels Voorjaar 2023

(Klik op afbeelding voor groter formaat)

Video Putters verzamelen zaden paardenbloemen

Deel dit bericht: