Kleine Vos

Hommels en Vlinders bestuiven bloemen in de tuin (foto en video)

De hommels en vlinders zijn weer druk, ze bestuiven bloemen in de tuin alsof hun leven er vanaf hangt. En, dat is ook zo. Net als het leven, de volgende generatie, van bloemen en (vrucht)bomen. De hommels, Kolibrievlinders en Kleine Vos bestuiven onze klaprozen en Rode Valeriaan in de tuin met, volgens mij, zichtbaar enthousiasme.

De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel. (Vlinderstichting)

Dit geldt ook voor de hommels en insecten die wij (soms) maar ergerlijk of ‘vies’ vinden zoals de strontvlieg (foto boven). Die zijn naam niet dankt aan het feit dat ze uitwerpselen consumeren maar omdat de vrouwtjes hun eitjes er in leggen. We zien ze af en toe, net als de runderdaas, denk ik omdat er in de buurt vee is.

De strontvlieg leeft niet van mest maar van nectar, en af en toe wordt ook een ander insect gegrepen, meestal andere vliegen. Deze worden met de zuigsnuit leeggezogen. De vlieg komt vrijwel overal in Europa voor, en ook in Noord-Amerika en Azië. De soort vlieg is een bekende verschijning in graslanden en heidevelden, ook wel in tuinen maar vooral in de buurt van runderen die benodigd zijn voor de voortplanting, althans de mest ervan. De strontvlieg is van april tot oktober te zien en overwintert als imago. (Wikipedia)

Best nuttig en eigenlijk ook wel heel mooie insecten, op een bepaalde manier, om te zien. Maar liever heb ik het natuurlijk over de wat ‘frissere’ diersoorten als Hommels en Vlinders..


Een hommel doet zich tegoed aan de bloemen

Hommels en Vlinders

Een paar dagen geleden plaatste ik nog een bericht over de zorgwekkende Vlinderstand en afname van de insecten. Op sociale media zie je dat veel mensen zich er zorgen over maken. En het is, nog steeds, zorgwekkend.


Groot Koolwitje in onze tuin

Groot Koolwitje, Kolibrievlinder, Kleine Vos

Toch zie ik gelukkig sinds een paar dagen opeens weer vlinders verschijnen. Atalanta’s, Witjes, Kolibrievlinders en Kleine Vos. Niet in enorme aantallen maar soms zijn er toch echt even mooie momenten. Zoals vandaag. Meerdere kolibrievlinders en kleine vosjes. Ik heb er bijgaande foto’s en video van gemaakt.

Foto’s en Video Hommels en Vlinders

(klik op een afbeelding voor groter formaat, klik hier om de video op Youtube te bekijken)

 

Deel dit bericht: