Graspieper

Rondje fietsen langs Peize en Leekstermeer

Fietsend langs Peize en Leekstermeer kwam ik vandaag een lepelaar, vink, jonge ooievaars, roodborsttapuiten, graspiepers en hazen tegen. Ook Keine Vos vlinders en diverse hommels. In Den Horn ging ik de kerk van binnen bekijken.

Het is vaderdag vandaag. Een rondje fietsen, zeker met het heerlijke zomerse weer op dit moment, is voor mij persoonlijke een prima invulling van vaderdag! Het werd een rondje richting Peize (Drenthe) vandaag.

geen beregening nodig alles is groen
Onderweg groene akkers en weiden, zonder beregening!

Beregening van de akkers

Wat mij opviel is dat ik op de sociale media veel gemopper zag over boeren die aan het beregenen waren, elders in het land, en sommige menen daar (nogal wat) van te moeten vinden. Maar laten we wel zijn, als boeren niet beregenen bij grote droogte mislukt de oogst. En daar zit niemand op te wachten lijkt mij. Met de huidige droogte is het, in grote delen van het land, domweg noodzaak.

Onderweg, een route van 52 kilometer, ben ik echter geen enkele beregeningsinstallatie tegen gekomen en desondanks was eigenlijk overal het gras in de weilanden mooi groen en stonden in andere percelen de groenten en andere gewassen er ook nog florissant bij. Wellicht hebben de waterschappen en de boeren hier in het noorden van het land de zaken beter op orde dan elders in het land? Het neerslagtekort is hier in het Noorden, vooral in Groningen, ook het laagste van heel Nederland.

Vlinders, Hommels en Buizerds

De route ging langs het van Starkenborghkanaal en richting Den Horn. Omdat ik twee buizerds in het land zag (helaas alleen matige foto’s) stopte ik om foto’s te maken. Toen ik verder wilde fietsen viel mijn oog op de distels aan de overkant van de weg, in het bijzonder op de vlinders en hommels die daar druk doende waren.

Deze buizerd en kraai gunden elkaar weinig ruimte..

Ongeveer een stuk of vijf kleine vos vlinders en een tiental hommels deden zich daar te goed aan de nectar en verderop langs deze weg zag ik nog een paar keer kleine vosjes en hommels druk bezig.

Kerk den Horn

De kerk in Den Horn heb ik al regelmatig op de foto gezet, echter toen ik daar voorbij kwam stond het hek op en en een bordje aan het hek: “Kerk Open”. Zo’n uitnodiging sla ik niet af natuurlijk en ik ben even de kerk in gegaan om er foto’s te maken. Prachtig kerkgebouwtje!

Bij Leegkerk kwam ik een aantal Hazen tegen. Ze leken niet erg bang. Nadat ze aanvankelijk wat afstand namen kwamen ze even later weer mijn kant op. Mooie gelegenheid om van redelijk dichtbij een paar foto’s te maken.

Johanneskerk en voormalig gemeentehuis Peize

Peize heeft een bewogen en lange geschiedenis.

De geschiedenis van Peize werd in het begin bepaald door kasteel Peize, waarvan de bouw in 1178 begon. [..] In de zestiende en zeventiende eeuw stond het dorp bekend om de uitgebreide teelt van hop, vooral gebruikt voor de bierbereiding in de stad Groningen. De hopbel was het beeldmerk in het gemeentewapen. [..] Uit grondschattingsregisters van 1650 blijkt dat 54% van alle hopteelt in Noord-Drenthe plaatsvond in Peize. Iedere landbouwer in Peize nam deel aan de hopteelt, vier van hen deden niets anders. Het gemiddeld aantal hopkuilen per teler bedroeg 1043. In de eerste helft van de negentiende eeuw blijkt de hopteelt vrijwel volledig te zijn verdwenen. (Wikipedia)

Johanneskerk

De Johanneskerk is gebouwd in de 13e eeuw. De historische dorpskerk met toren is gewijd aan Johannes de Doper. Het kerkgebouw bestaat uit twee gedeelten, het schip en het koor, dat zoals bij alle oude kerken naar het oosten gericht staat. Het schip is het oudst, vermoedelijk uit het midden van de l3e eeuw. [..] De fundering van de kerk wordt gevormd door zwerfkeien. (Drenthe.nl).

Ik kon de kerk helaas niet van binnen bekijken want ook binnen schijnt het nodige te zien te zijn. Misschien in de toekomst nog eens.

Voormalig gemeentehuis Peize

Het voormalig gemeentehuis Peize is gebouwd in 1917-1918 naar ontwerp van architect J. Smallenbroek en zoon (uit Assen) in de stijl van het Traditionalisme. (Rijksmonumenten).

Een heel mooi gebouw om te zien, heel beeldbepalend ook.

Leekstermeergebied (Onlanden)

Ik ben terug gefietst door het Leekstermeergebied (de Onlanden). Oorspronkelijk was mijn doel om naar de Onlanden bij Peizermade te fietsen vandaag maar ik vond het te warm om daar door het vlakke gebied te gaan fietsen.

Omdat een van de dochters in Peize gaat wonen binnenkort, besloot ik daarom langs Peize te fietsen om het dorp eens te bekijken en zo een alternatief rondje te maken.

Roodborsttapuit, Graspieper, Lepelaar en Vink

Via Foxwolde, waar ik langs het Ooievaarsnest kwam en het in 1884 gebouwde voormalige Tolhuis, kwam ik uiteindelijk bij de Sandebuursedijk. Daar trof ik twee roodborsttapuiten aan. En even verder nog eens drie graspiepers (waarvan ik er twee op de foto kon krijgen).

Een Lepelaar tussen de grauwe ganzen

Alsof dat nog niet genoeg was kwam ik even verder een lepelaar tegen, verstopt tussen de grauwe ganzen. Bij het kerkje van Midwolde tenslotte zat er plotseling een prachtige vink midden op de weg. Ik kon er net op tijd een foto van maken. Want hij ging er vandoor toen een bejaard echtpaar met zeer hoge snelheid op de e-bike langs kwam.

De Witte Kwikstaartjes op de parkeerplaats bleven wel zitten, dus ook daar kon ik nog een foto van maken.

Het lijstje bij waarneming.nl heeft daarmee weer een mooie update gekregen! De route is hier terug te vinden (Strava). Thuis, tenslotte, werden we terwijl ik de foto’s aan het nabewerken was door een Grote Bonte Specht met een bezoekje vereerd.

Foto’s Kerk Den Horn, Peize en Leekstermeer

(Klik op afbeelding voor groter formaat)

Deel dit bericht: