20230624 TrekkerTrek Sebaldeburen

Vlinders, Libelle’s, Kerken en TrekkerTrek Sebaldeburen

Een heerlijke zomerdag met waarnemingen van Vlinders, Vroege Glazenmaker en andere libelle’s, veel scholeksters, ooievaars en Grote Schaatsenrijder. Daarnaast een aantal kerken op de foto gezet en de kerk van Niebert ook van binnen bekeken.

De rit begon even buiten Noordhorn al goed: in het weiland, langs het van Starkenborghkanaal, zag ik een paar scholeksters. Terwijl ik bezig was foto’s te maken verscheen er opeens een jonge scholekster die tussen het gras verscholen had gezeten.

20230624 (Jonge) Scholekster 03 ©2023 ErBeeFoto

Nadat ik foto’s had gemaakt trof ik nog geen honderd meter verder vijf ooievaars aan in een ander weiland. Bij gaarkeuken zag ik nog een aantal aalscholvers, die heb ik niet op de foto gezet.

TrekkerTrek Sebaldeburen

Vandaag ging ik fietsend langs Sebaldeburen, om de TrekkerTrek te verslaan voor Westerkwartier.nu. Een sfeerimpressie, want het TrekkerTrek gebeuren is een meerdaags evenement en voor mij is een uurtje trekkers kijken echt wel genoeg. Alle foto’s en video kun je hier vinden.

Ik plaats er hier daarom slechts een aantal. Een drukbezocht evenement met zware tractoren, mooi weer, gezelligheid, snacks en natuurlijk werd er ook een biertje gedronken.

20230624 Vroege Glazenmaker 01 ©2023 ErBeeFoto

Grote Schaatsenrijder en Libelle’s

Na het maken van foto’s en video’s van de TrekkerTrek besloot ik verder te fietsen richting het pontje bij Boerakker – daar heb ik wel vaker gebruik van gemaakt maar in plaats van, na de oversteek, af te slaan richting Grootegast ging ik nu richting Lucaswolde en Noordwijk via de Hooiweg.

Onderweg zag ik nog een Grote Bonte Specht die druk doende was een paaltje te slopen.. ik had de camera te laat in gereedheid, hij zag mij en ging er vandoor helaas.

20230624 Grote Schaatsenrijder 02 ©2023 ErBeeFoto

Bij het pontje trof ik onder andere een stuk of tien Grote Schaatsenrijders aan en verschillende Libelle’s zoals de Vroege Glazenmaker. Ook kwam ik een aantal witjes tegen, zoals het Geaderd Witje. Ze zijn altijd wat lastig op de foto te krijgen maar gelukkig toch gelukt.

Kerken en Molen Niebert

In Marum, Niebert en Nuis de kerken de ik tegenkwam op de foto gezet. Afgezien van de Kruiskerk in Marum had ik van deze kerken al foto’s, maar onder het motto “beter mee verlegen dan om verlegen” toch weer foto’s gemaakt. Aan de kerk van Nuis wordt gewerkt, de kerk stond in de steigers.

20230624 Kerk Niebert - kerk open (bordje) 01 ©2023 ErBeeFoto

De kerk van Niebert had een bordje op het hek “Kerk Open”, net als recent de kerk van Den Horn. Dat betekent, voor mij, uiteraard: afstappen en naar binnen om foto’s te maken.

De kerk is in het laatste kwart van de 14e eeuw gebouwd, waarbij het jaar 1385 wordt genoemd, op initiatief van de abdij van Aduard. De eenvoudige zaalkerk met rechtgesloten koor kwam op een verhoogd kerkhof te staan. De spierwit geschilderde buitenmuren worden geleed door lisenen in zes traveeën. Het interieur heeft een kenmerkende protestantse inrichting.” (https://www.kerkniebert.nl/)

20230624 Zeskante molen Niebert 01 ©2023 ErBeeFoto

Niebert heeft ook een fraaie molen in het dorp. Het is de enige zeskantige molen in Groningen volgens Het Groninger Landschap.

Op dit moment wordt er kennelijk aan de molen gewerkt, gezien de situatie van de wieken en het bord op de molen zelf gezien het bordje van ‘de Molenmakers‘ op de omloop.

De afgelegde (fiets)route is via Strava te vinden.

Foto’s Libelle’s, Vlinders, TrekkerTrek

(klik op een afbeelding voor groot formaat)

Deel dit bericht: