Hervormde Kerk Grootegast

Open Kerkendag 2023: Interieurfoto’s van Kerken

Op 29 mei was de Open Kerkendag 2023. Het thema van deze Open Kerkendag was in 2023 het kerkinterieur.

“Het Nederlandse landschap staat bekend om de torenspitsen en kerken, maar wat schuilt er nu precies achter deze stenen façades? In de Nederlandse kerken is zóveel kunst en erfgoed te zien, dat je zonder overdrijving van musea kunt spreken. Om daar iets van mee te krijgen, om dat te zien en te ervaren, moet je wel een keer naar binnen gaan.” (Open Kerkendag).

In dat kader vroeg Wikimedia in samenwerking met de kerken om interieurfoto’s van kerken (te maken en) te plaatsen.

Interieurfoto’s van Kerken

Er is een wedstrijdelement aan verbonden, maar dat vind ik minder interessant. Het was voor mij vooral te doen om het laten zien, aan andere mensen, hoe mooi ons kerkelijk erfgoed in Nederland is en daar een bijdrage aan te leveren.

Daarbij heb ik gekozen voor het plaatsen van foto’s van kerken waarvan, voor zover ik kon nagaan, nog niet zoveel interieurfoto’s op Wikimedia stonden. Anders wordt het immers alleen maar ‘meer van hetzelfde’ en daar heeft niemand wat aan.

Zoals bijvoorbeeld onderstaande foto van de Martinikerk in Groningen. Een, vind ik, prachtig interieur maar daar zijn heel veel foto’s van te vinden. Ik heb daarom juist de wat kleinere, minder bekende, kerken ingestuurd.

» Mijn uploads bij Wikimedia kun je hier vinden.

Doopsgezinde Vermaning Noordhorn

Niet alle foto’s die ik maak komen altijd op deze website terecht. Recent heb ik bijvoorbeeld bij de Braderie in Noordhorn nog de Doopsgezinde Vermaning Noordhorn van binnen bekeken en er foto’s van gemaakt, net als de kerk van Niebert, Den Horn (verrassend mooi!) en Baflo.

De kerken in Nederland zijn regelmatig open en je mag er vrijblijvend naar binnen lopen. Daarvoor hoef je niet te wachten op de Open Kerkendag! Zie je een bordje met “Kerk Open”, wandel dan rustig naar binnen!

Kerk Den Horn

Niemand valt je lastig. Je kunt op je gemak alles bekijken, foto’s maken. Soms even heerlijk de rust ervaren in zo’n kerkgebouw. Genieten van wat er in voorbije eeuwen door mensen is gebouwd tot eer van God en voor de gemeenschap. Want kerkgebouwen hadden ook vaak een belangrijke maatschappelijke rol. Ze vertellen je ook veel over de (lokale) geschiedenis.

Foto’s Wikimedia

Omdat ik graag foto’s maak van kerkgebouwen en regelmatig ook kerken van binnen fotografeer heb ik daarom dus een aantal recente (en een aantal wat minder recente) foto’s van kerkinterieuren toegevoegd aan Wikimedia Commons. Deze door mij gemaakte foto’s mogen, onder de daar aangegeven naamsvermelding, door iedereen vrij worden gebruikt.

Martinikerk, Groningen

Let goed op bij het gebruiken van foto’s van Wikimedia en hou je aan de voorschriften voor bronvermelding. De copyright-trollen maken namelijk jacht op fotogebruik waarbij de naamsvermelding niet correct is gedaan!

Overname van foto’s

Andere foto’s op deze website (erbeefoto.nl) mag je niet zondermeer overnemen. Overname van foto’s is alleen toegestaan na voorafgaande, schriftelijke, toestemming mijnerzijds en alleen in ongewijzigde vorm, mét naamsvermelding.

Bij niet commercieel gebruik krijg je eigenlijk altijd toestemming van mij voor (gratis) hergebruik. Bij commercieel gebruik vraag ik een redelijke, bescheiden, vergoeding voor foto’s. Neem, als je een foto wilt gebruiken, even contact met mij op via dit contactformulier.

Deel dit bericht: