De 100e Waarneming: Kleine Bonte Specht!

Gisteren heb ik mijn 100e waarneming (unieke soort) geplaatst op Waarneming.nl. De Kleine Bonte Spect hield zich op in de tuin van mijn moeder. Ze had ‘m zelf al een paar keer gezien en toen ik gisteravond bij haar op bezoek was verscheen de Kleine Bonte Specht weer, tot twee keer toe.

Kleine Bonte Specht, afb. hedera.baltica from Wrocław, Poland
Kleine Bonte Specht, afb. Hedera.Baltica from Wrocław, Poland (CC 2.0)

Helaas had ik mijn camera niet bij mij en de shots gemaakt met de mobiel zijn bar slecht. Dus plaats ik een foto van Wikimedia van deze mooie kleine spechtensoort.

Een Kleine Bonte Specht zie je niet snel rond het huis! De Kleine Bonte Specht is een “Zwart-witte vogel met horizontale strepen op de rug en het mannetje heeft een klein rood petje. Het vrouwtje heeft helemaal geen rood.” (Vogelbescherming). Het is een vogel die met name in de bossen huist. Best uniek dus om die in je tuin aan te treffen!

De tuin van mijn moeder is maar heel klein maar ze woont naast een kerk met veel bomen en rondom haar huis staan ook veel bomen. Het is een heel vogelvriendelijke buurt en zij en andere buren voeren de vogeltjes ook flink. Alles bij elkaar dus de optimale omgeving voor vogels!

Grote Bonte Specht

De Grote Bonte Specht zien we regelmatig in onze eigen tuin. Een tijdje terug had ik ‘m ook nog op foto en video vastgelegd. Het insectenhotel was vorig jaar en ook dit jaar weer doelwit van de Grote Bonte Specht.

Waarnemingen vogels, vlinders, planten

Natuurwaarnemingen van Rudy Brinkman op Waarneming.nl

Ik ben in 2019 begonnen met waarnemingen via Waarneming.nl vast te leggen. De meeste waarnemingen met foto’s uiteraard. De overgrote meerderheid van de waarnemingen die ik heb gedaan (als in: doorgegeven) zijn van vogels. Ik meldt een waarneming ook alleen maar als ik ‘m interessant genoeg vind en bij voorkeur als ik er een goede foto heb.

Koolmezen in de nestkast

De vogels bij ons in de eigen tuin doen het ook goed. We hebben voor ’t eerst koolmezen in de nestkast. Ze vliegen af en aan en “racen” door de struiken en bomen in de tuin op jacht naar voedsel.

Ook de mussen hebben onze tuin goed (terug) gevonden nadat ze vorige jaren het wat lieten afweten. Ik was bang dat met ons nieuwe dak, recentelijk is dat gerenoveerd, dat nog minder zou worden omdat ze dan niet onder de dakpannen konden kruipen maar dat valt ontzettend mee.

We hebben bij de voederplaatsen waterbakken geimproviseerd en daar maken ze ook gebruik van. Maar het liefst duiken ze blijkbaar in een (vieze) plas langs de kant van de weg.

Aantal soorten in onze eigen tuin

Eerder, in juni 2022, heb ik al eens een lijstje op deze site gezet van het aantal verschillende vogelsoorten gezien in onze eigen tuin en in de directe omgeving. De teller stond toen op 20 verschillende soorten. Dat is inmiddels opgelopen naar 25 verschillende soorten!

Vogels in de tuin en straat

 1. Boomkruiper
 2. Ekster **
 3. Grote Bonte Specht
 4. Houtduif
 5. Huismus (m, v)
 6. Huizwaluw
 7. Koolmees
 8. Kraai
 9. Merel
 10. Pimpelmees
 11. Putter
 12. Ransuil
 13. Roodborstje
 14. Spreeuw
 15. Turkse Tortel (duif)
 16. Vink (m, v)
 17. Vlaamse Gaai
 18. Witte Kwikstaart **
 19. Zanglijster
 20. Zwarte Mees
 21. Zwartkop
 22. Ooievaar
 23. Postduif
 24. Sperwer
 25. Tjiftjaf

** geen foto van de waarneming in onze eigen tuin

Foto’s Vogels, Vlinders en planten

Bijgaand een aantal recente foto’s van vogels, vlinders en planten in de tuin. Klik op een afbeelding voor groot formaat.

_____
Afbeelding Kleine Bonte Specht: hedera.baltica from Wrocław, Poland
Creative Commons 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.nl

Deel dit bericht: