Sint-Laurentiuskerk, Baflo
Sint-Laurentiuskerk, Baflo

Het Hogeland – Sint-Laurentiuskerk (Baflo)

De Sint-Laurentiuskerk in Baflo, in de gemeente Het Hogeland, is een prachtige kerk met een losstaande toren. Net als de kerk in Ezinge die heeft.

De Sint-Laurentiuskerk behoort tot de oudste kerken van Groningen.

Waarschijnlijk is er een voorganger geweest van de huidige kerk die nog gesticht is door Liudger in de 8e eeuw. Baflo was een van de proosdijen in de Ommelanden, waarvan wordt aangenomen dat deze teruggaan op de kerkstichtingen van Liudger. De kerk was oorspronkelijk gewijd aan de heilige Laurentius. Keizer Hendrik III schonk de kerk aan de bisschop van Münster. De huidige kerk is gebouwd in het begin van de 12e eeuw, misschien eind 11e eeuw.” (Wikipedia)

Michaelkerk (Mensingeweer)

Eigenlijk wilde ik na het werk, op vrijdagmiddag, even een rondje langs Schaphalsterzijl doen. Iets eerder vrij genomen en op de fiets gestapt. Route in de telefoon gezet met het plan niet (te veel) af te wijken…

Maar toen ik daar was had ik nog maar heel weinig ‘gezien’ (weinig foto’s gemaakt) en besloot om dus niet richting Winsum en Garnwerd te gaan om vervolgens huiswaarts te fietsen maar af te slaan naar Mensingeweer. Ik was wel eens eerder in Mensingeweer geweest, maar niet op de fiets.

Visdief

Een prachtig stukje fietsen langs het water, waarbij je eventueel ook kunt afslaan naar Maarhuizen, en niet voor niets is dit onderdeel van het ‘Pieterpad’.

Fietsend langs dit water reed ik geruime tijd gelijk op met een visdief die het water afspeurde naar een visje, een paar keer dook, weer omhoog kwam en verder vloog. Prachtig om te zien! En, ik kon er ook nog een paar foto’s van maken. Snel even voor ‘m uit fietsen, stoppen, schieten. Geen topkwaliteit, maar ik vond het prachtig dit zo even een minuut of tien mee te maken. Later, bij Winsum, kwam ik nog een paar visdiefjes tegen.

Bij Winsum kwam ik ook nog een prachtige “parkgans” (witte gans) tegen met een kuiken. Nooit geweten dat die geel van kleur zijn!

Sint-Laurentiuskerk (Baflo)

Eenmaal in Mensingeweer besloot ik vervolgens een kijkje in Baflo te gaan nemen omdat terug via Winsum precies dezelfde route zou betekenen als de heenreis.

Van een afstand zag ik al de toren van de Sint-Laurentiuskerk maar ook de toren van de Protestantse kerk (voorheen de Gereformeerde kerk). Die is leuk om te zien, want de kerk heeft een ‘poortje’ aan de zijkant. Gemaakt om de kerk groter te kunnen maken indertijd. Aangezien er een weg naast de kerk liep was dit kennelijk de enige optie. Best wel uniek voorzover ik weet!

De Sint-Laurentiuskerk is in de zomermaanden vrij toegangkelijk. Zo’n bordje hoef ik natuurlijk maar een keer te zien! Dus ben ik in de kerk en de toren van de Sint-Laurentiuskerk geweest. De toren is tot en met de 1e verdieping toegankelijk.

Selfie-stick
De foto’s van de Sint-Laurentiuskerk heb ik, voor een deel, gemaakt door de camera op de selfie-stick te monteren zodat ik een hoger camera-standpunt kon krijgen. Zelfontspanner uiteraard gebruikt. Het beeld vertekende namelijk te veel (vooral buiten) als ik met een gewoon camera-standpunt. Een hoger camera-standpunt vond ik de kerk meer recht doen. In de kerk zelf gaf dat ook een goed restultaat vind ik.

Vervolgens maar weer flink op de pedalen richting huis. Door twee wegafzettingen duurde die terugreis niet alleen langer, er moesten ook nog wat extra kilometers gemaakt worden. Uiteindelijk een, toch mooie en geslaagde, fietstocht van bijna 52 kilometer (route Strava).

Foto’s Hogeland

(klik op de afbeeldingen voor groot formaat)

Lees verder op:

Michaelkerk (Mensingeweer)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Michaelkerk_(Mensingeweer)

Sint-Laurentiuskerk (Baflo)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Laurentiuskerk_(Baflo)

Gereformeerde kerk
https://nl.wikipedia.org/wiki/Baflo#Kerken

Deel dit bericht: