Boerenzwaluw - Jaap Deensgat

Witsterblauwborst, Boerenzwaluwen en Grauwe Ganzen bij Jaap Deensgat

Via de Vogelbescherming weet ik dat er twee soorten blauwborsten zijn: een witsterblauwborst en een roodsterblauwborst. Bij het Jaap Deensgat trof ik vandaag een blauwborst aan, net als een grote groep boerenzwaluwen.

Witsterblauwborst

Het verschil was tot voor kort mij niet bekend, maar een witsterblauwborst komt in Nederland normaal voor. De roodsterblauwborst is zeldzaam in Nederland, het is een doortrekker uit vooral Scandinavië.

Blauwborsten hebben de afgelopen decennia in Nederland een flinke opmars gemaakt. Dit komt doordat er meer geschikt leefgebied is bijgekomen. Het is een van de weinige soorten die van de Rode Lijst is geschrapt, omdat het zo goed gaat.” (vogelbescherming)

Je zou denken, als je dat leest, dat ze heel veel voorkomen. Maar dat is dan weer niet zo. Er zijn tussen de 13.000-17.000 broedparen in Nederland. Dit is nog maar de derde keer in de jaren dat ik er op uit ga om vogels vast te leggen dat ik er een heb gezien (en vastgelegd). De mooiste foto, vind ik, van een blauwborst die ik tot nu heb gemaakt was in de Onlanden.

Overigens kun je alleen in de zomer een witsterblauwborst goed herkennen want dan, als hij zijn ‘zomerkleed’ heeft, is de witte ster te zien. En ja, het is een ‘hij’. Een vrouwtje ziet er veel minder kleurrijk uit.

De foto was overigens een toevalstreffer; ik slenterde langzaam terug naar de parkeerplaats in de hoop toch nog een rietzanger of rietgors op de foto te krijgen. En opeens zag ik de blauwborst op een paal. Redelijk ver weg en met lastig licht, maar toch de foto’s gemaakt uiteraard.

Boerenzwaluwen

Naast de witsterblauwborst, rietzangers, rietgors, grauwe ganzen en witte kwikstaarten trof ik in de vogelkijkhut zelf, bij het Jaap Deensgat, ook weer heel veel boerenzwaluwen aan.

Ik heb er naast foto’s ook een (kort) filmpje van gemaakt. De boerenzwaluwen zijn helemaal gewend geraakt aan de mafkezen met verrekijkers en camera’s zo heb ik het idee. Niet dat ze geen veilige afstand houden, maar als je er rustig bent en gaat zitten of blijft staan scheren ze vaak rakelings langs je heen.

Helaas van de rietgors en rietzangers geen foto’s deze keer. Ze waren te ver weg of te snel verdwenen tussen het riet.

Foto’s Jaap Deensgat

(klik op afbeelding voor groter formaat)

Deel dit bericht: