Ooievaars in Oldekerk en jonge scholeksters bij Den Horn

Vandaag kwam ik in de buurt van Den Horn jonge scholeksters tegen. En in Oldekerk bleek dat de Ooievaars met succes twee jonge Ooievaars hebben uitgebroed.

Een ongeplande fietstocht vandaag. Zeker qua afgelegde kilometers. Het plan was om even naar de winkel in Zuidhorn te gaan voor wat secondelijm maar bij vertrekt zei ik tegen m’n vrouw “ik neem de camera mee, als het niet te hard waait maak ik er even een kort fietstochtje van”. Dat fietstochtje liep een beetje uit de hand. Zeker qua tijdsduur.

Molen de Fortuna ernstig beschadigd 20 ©2023 Rudy Brinkman

Molen Fortuna Noordhorn beschadigd

Ik was ‘s morgens naar de braderie in Noordhorn geweest en had daar ook Molen Fortuna bezocht. De molen stond te draaien en te shinen. Ben er nog in geweest om foto’s te maken.

De Braderie (foto’s hiervan op www.westerkwartier.nu) was goedbezocht. Er stonden zo’n 50 standhouders en het weer was voor een braderie voortreffelijk.

Braderie Noordhorn 02 ©2023 Rudy Brinkman

Toen ik terug kwam van mijn fietstocht mocht ik het dorp niet in. Toen ik zei dat ik in Noordhorn woonde was het antwoord: “Je moet om het dorp heen fietsen, want de wieken van de molen dreigen er af te vallen!”. Ik keek er van op dat te horen, wie verwacht nou zoiets? Het bleek dat de bovenas in de molen Fortuna gebroken was en inderdaad, de wieken hingen er treurig bij (foto boven)!

Een uitgebreid verslag (foto en video) daarvan kun je hier terug vinden. Hopelijk wordt de molen, die toch – naast de prachtige Hervormde kerk die we hier hebben – een beetje onze ‘trots’ is, snel hersteld.

Jonge scholeksters bij Den Horn

Het weer was dus gunstig en de wind viel mee, dus ik trapte even door naar Den Horn. Vlak voor Den Horn, aan de Hogeweg, kwam ik drie jonge scholeksters tegen. Nooit eerder gezien laat staan op de foto gezet.

Ooievaarsnest Oldekerk

Via de Kerkeweg richting Oostwold, om langs het Hoendiep naar Enumatil te fietsen. Daar besloot ik om via de Faanerweg naar Zuidhorn te gaan, maar bij de Meerdijk dacht ik “Ach, waarom ook niet even langs de Ooievaars?

Ik had niet zo lang geleden gezien dat er jonge ooievaars waren. Dus daar wilde ik dan ook wel foto’s van maken. En dat is goed gelukt. Bij de Ooievaars zwommen ook nog een paar jonge waterhoentjes rond.

Uiteindelijk langs de klokkenstoel terug gefietst naar Zuidhorn. Daar nog even een kleine stop gemaakt om een paar Meerkoeten op de foto te zetten die druk met het nest aan het werk waren. Er waren jongen maar ik kon ze niet goed in beeld krijgen.

Foto’s Jonge Scholeksters en Ooievaars in Oldekerk

(klik op foto’s voor groot formaat)

Deel dit bericht: