Tag: Vink

’t Roegwold, door de mens gemaakte “nieuwe natuur”

Vink (m) in de achtertuin

Natuur ontstaat vanzelf als in een bepaald gebied van menselijk ingrijpen wordt afgezien. Maar dat is niet “de door de mens gewenste” nieuwe natuur. Met de term nieuwe natuur wordt vooral aangelegde en volgens een bepaald natuurbeeld beheerd nieuw natuurgebied bedoeld. In Groningen heb je een aantal van die gebieden, ’t Roegwold is er één …

Meer lezen >>

Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom

Het Nationaal Park Veluwezoom werd in 1930 het eerste nationaal park in Nederland. Het heuvelachtige gebied, in eigendom van Natuurmonumenten, bestaat grotendeels uit gevarieerd bos, heide, en een enkele zandverstuiving. In het zuidelijke, meest heuvelachtige, deel van het park liggen meerdere landgoederen zoals Heuven en Beekhuizen. Centraal in het nationaal park ligt het bekende uitzichtpunt …

Meer lezen >>

Twintig verschillende soorten vogels in de Tuin

Zanglijster in de Tuin

Ons huis is een vogelkijkhut, schreef ik laatst al eens, en vandaag bleek dat maar weer eens: de 20e vogelsoort is geturft vandaag! Een zanglijster maakte het lijstje compleet. De inmiddels net iets meer dan twee jaar dat we in onze nieuwe woning wonen heeft inmiddels het volgende lijstje aan verschillende vogels opgeleverd op- en …

Meer lezen >>

Vogelkijkhut natuurgebied Kropswolderbuitenpolder

Blauwe Reiger Kropswolderbuitenpolder

De Kropswolderbuitenpolder is een door Het Groninger Landschap naar ‘natte natuur’ omgevormde landbouwpolder waar naast een moerassig bosgebied (laarzen of dichte wandelschoenen aanbevolen!) een gebied is ontstaan waar weer zeldzame vogelsoorten, zoals de Steltkluut en de Geoorde Fuut broeden. Ook zijn de polders zo ingericht dat er in geval van nood veel water geborgen kan …

Meer lezen >>

Nieuwe fietspad langs Aduard en prachtige Vlaamse Gaai

De Vlaamse Gaai is één van de mooiste vogels, vind ik, die er zijn. De Vogelbescherming schrijft over de Vlaamse Gaai dat het een “van oorsprong vrij schuwe bosvogel” is, “maar inmiddels ook volop in het stedelijk gebied te vinden. Gaaien hebben in het bos de functie van indringer-alarm; veel dieren reageren op hun alarmroep …

Meer lezen >>

Roodborsttapuit, Vinkje en Lettelberter Petten

Wanneer de (foto)fietstocht begint met een vogel waarvan je denkt: “Thuis maar even opzoeken welke dat was” dan kan de rit voor mij niet meer stuk. Het was een Roodborsttapuit. Een vogel die ik maar één keer eerder heb gezien en toen ook vastgelegd, in de Onlanden. En vervolgens, vrij dicht bij huis, een mooi …

Meer lezen >>

Gaarkeuken en Nieuwklap – langs het water

Twee fietstochten langs het water: één ritje richting Gaarkeuken en een ritje via Aduard richting Nieuwklap en vervolgens richting Den Horn, langs het Aduarderdiep. Als er één ding is waar ik altijd weinig trek in heb is dat ‘om een boodschap’ ergens heen fietsen. Niets aan. Aangezien ik gisteren vroeg op was en naar Zuidhorn …

Meer lezen >>

Alle wegen leiden naar Rome en.. Den Horn!

Ze zeggen wel eens dat alle wegen naar Rome leiden, maar er zijn er ook veel die naar Den Horn gaan. Vandaag was het de bedoeling er even kort tussenuit te gaan. Eigenlijk moet ik namelijk nog een paar websites opleveren en door allerlei drukte de afgelopen week was dat nog niet klaar. Maar met …

Meer lezen >>

Botvink, Ooievaar en Hazen bij Zuidhorn

Een (ongepland) fietstochtje van Noordhorn naar Zuidhorn, Briltil, ’t Faan, Enumatil, Den Horn, via het Hornpad weer naar Zuidhorn en terug naar Noordhorn. Onderweg gezien (en op de foto) een hele mooie vink (botvink), Blauwe Reiger, kieviten, Haflingers, Hazen een Ooievaar en bij thuiskomst nog een Turkse Tortelduif. We hebben een schitterende zomer dit jaar. …

Meer lezen >>