Grote Veldhommel

Grote Aardhommel, Admiraalvlinder, Kolibrievlinder & Kleine Vos

Als je als Hommel zo groot en zwaar bent dat de bloemetjes onder je gewicht doorbuigen, ben je dan een beetje obestitas te noemen? Ik trof er een aan in de tuin (samen met kleinere soortgenoten). Maar de kans is groot dat het natuurlijk een Grote Veldhommel was, alhoewel waarneming.nl zegt dat de enige determinatie die zonder microscoop mogelijk is, de Aardhommel is.

De maatvoering was dusdanig dat het geen normaal exemplaar was. Helaas had ik net de ‘verkeerde’ camera bij de hand (mijn oude Olympus met de 40-150mm lens er op) waardoor ik onvoldoende ‘dichtbij’ kon komen om een goede foto te maken. Maar het sfeerplaatje is natuurlijk óók leuk!

Later in de week kreeg ik echter een 2e kans; toen de joekel van een hommel (ik neem aan dat het dezelfde was) in de vensterbank zat en ik wél met de “goede” camera in de buurt was. Het moet een Koningin zijn, gezien de maatvoering (ca. 3cm groot).

Het verschil in formaat tussen de gewone hommel en de Grote Veldhommel of Aardhommel is duidelijk te zien als je ze vergelijk op dezelfde bloemen. Zie de foto’s hier boven. Ook het ‘doorhangen’ van de bloemen zegt al iets natuurlijk over het gewichtsverschil. Het was wel een vermakelijk gezicht, want het diertje had moeite om op/aan de bloemen te blijven hangen.

Kolibrievlinders

De grote variatie aan bloemen en planten in onze tuin heeft een behoorlijke aantrekkingskracht op de vlinders, hommels en andere insecten.

Recent had ik voor het eerst een Kolibrievlinder op de foto en ook nu liep ik er weer tegenaan. Nu met de Olympuscamera en ondanks de beperkingen daarvan heeft die wel het voordeel dat ik er sneller mee kan scherpstellen. De foto’s lijken wat op de eerdere, maar dat komt door dat het diertje kennelijk een sterke voorkeur heeft voor de Rode Valeriaan (rode spoorbloem of Centranthus ruber).

Maar ze bleven en blijven maar komen dus ook hier een 2e kans met de Sony Cybershot. Héél veel beter werd het niet, want ze vliegen heel snel dus blijft er altijd bewegingsonscherpte in met name de vleugels. Wel heb ik ook wat video-beelden kunnen schieten, zowel met mijn telefoon als met de Sony Cybershot (zie verder voor de video).

Ook de Kleine Vos en Atalanta (Admiraalvlinders) zijn weer overvloedig aanwezig. Verder zag ik nog een koolwitje voorbij vliegen maar die was te snel weg om op de foto te kunnen zetten. Zo zie je maar, soms hoef je echt niet ver weg van huis om van alles te zien. Aangezien mijn vrouw inmiddels is begonnen met het aanleggen van wat extra veldbloembedden, in een paar grote houten “kweekbakken”, en ik in de achtertuin ook nog eens twee “mini-moestuinen” heb aangelegd vermoed ik dat daar ook wel weer het een en ander op af zal komen. We zijn benieuwd! We laten ons verrassen want we zijn geen kenners op het gebied van tuinieren. Gelukkig is er Google waardoor we veel dingen kunnen opzoeken en al doende leren we..

Tot slot trof ik nog een Gamma-Uil (dat is een dag/nacht-vlinder, ook wel eens een ‘mot’ genoemd). En Koolwitjes maar die heb ik niet vast kunnen leggen.

Video Kolibrievlinder, Atalanta en Gamma-Uil

De video duurt minder dan 2 minuten maar geeft een goed beeld van hoe de Kolibrievlinder in hoog tempo langs de bloemen gaat om nectar te verzamelen. Het eerste deeltje van de video is geschoten met mijn smartphone, het latere deel met mijn Sony Cybershot.

Meer foto’s

Klik op een afbeelding hier onder voor groot formaat.

 

Deel dit bericht: